Kudy vchází světlo

Kudy vchází světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425882/bmid_kudy-vchazi-svetlo-PoU-425882.jpeg 5 295 92

Stěží si lze představit náročnější životní zkoušku. Kariéra Armanda Gamache, dříve respektovaného vrchního inspektora quebecké Sureté, balancuje nad propastí a v rozkladu je také jeho oddělení vražd, ze kterého musela odejít většina jemu věrných agentů. Osamělý policista čelí nejen intrikám z nejvyšších míst, ale i nedůvěře mezi nejbližšími. Ze staré známosti vezme případ Constance Pineaultové, která zemřela těsně před plánovanou cestou do vesničky Three Pines – a pak se strhne něco nevídaného. Ve hře jsou tisíce životů a Gamachovi síly den ode dne ubývají… Další díl populární detektivní série čtenáře v lecčem překvapí, neboť v něm autorka radikálně zamíchá osudy známých postav a vystaví je spleti lží, pomluv a dlouho klíčícího zla. Avšak i uprostřed chaosu lze najít řád a zdánlivě neproniknutelnou tmou může prorazit paprsek světla. Bude to ale stačit?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

How the Light Gets In , 2013


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 5 z 5

V tomhle díle je hodně napětí a strachu. A v mém případě i znechucení. To je tak, když velí a rozhoduje někdo, kdo nemá. Naštěstí si inspektor dokáže poradit.

Didi15
19.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda , pro mě zatím nejvíc napínavý díl. Sakra , to bylo naprosto skvělý.


Kami33
24.08.2023 5 z 5

Po zdánlivě klidnějším předchozím díle přichází velmi napínavé rozuzlení mocenského boje v Sureté. Inspektor Gamache bojuje ze všech sil a nakonec...

slunicko1958
24.07.2023 5 z 5

Napínavá detektivka.
Vyšetřování vraždy páté sestry se nenápadně dostalo na vedlejší kolej, moji pozornost více přitáhl korupční případ. Občas trošku přitažené za vlasy, ale svůj cíl zaujmout a pobavit čtenáře tento román beze zbytku splnil. Aspoň mně se od knížky těžko odcházelo. A když to muselo být, tak jen na nezbytně nutnou dobu.

"Jeden mírně nemorální člověk je problém, dva jsou katastrofa." (str.454)

Bedřich63
12.05.2023 5 z 5

Mohly jich být stovky a možná tisíce. Nakonec jich zase i v tomto díle bylo jen pár. Myslím mrtvých. A hlavně obyvatelé Three Pines zůstali všichni.
Opět jsem se v knize setkal se starými známými jak z vesničky, tak i z quebecké Sureté.
Vrchní inspektor Gamache řeší dva případy.
Vražda stařenky se zdá být nesmyslná, ale má kořeny v dávné minulosti a samozřejmě v rodině.
V pozadí druhého příběhu, který vlastně navazuje na dřívější díly, je korupce, bezohlednost a slepá poslušnost některých příslušníků Sureté.
Díky nadlidským kombinačním a analytickým schopnostem vrchního inspektora a jeho předvídavosti se podaří vše zdárně vyřešit, i když s velkými ztrátami a to nejen lidskými.
Tento díl musím hodnotit jako jeden z nejlepších a brzy si přečtu pokračování. Autorka píše stylem, který mi vyhovuje a příběhy obyvatel vesničky mě hodně baví.

petraj30
12.05.2023 5 z 5

Tohle byla bomba. Na rozdíl od poklidných příběhů tento přímo sršel napětím.
V prvním případě se řešila vražda ženy, která patřila ke Quebecké pětce. Nějak jsem si dala dvě a dvě dohromady a napadlo mě, jak se to celé asi odehrálo. Byl to jen malý doplněk, ale hlavním komponentem příběhu bylo hlavně dění agentů v Sureté.
Možný spoiler.
Na začátku to mohlo působit, že Gamache je se silami u konce a nezbyli mu žádní spojenci. Ovšem, byla jsem překvapená, jak se to celé vyvinulo.
Konec byl opravdu krásný a dojemný, skoro to vypadalo, že je to konec celé série, ale jsem moc ráda, že budou další a další případy.
Nejlepší díl, velice děkuji za skvělý zážitek.

Calinda
28.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět jeden z dílů, který si zaslouží plný počet hvězd. Je plný akce, napětí, mrazivého počasí, sněhu, ledu a dobrého jídla. Nechybí záhada, tajemství, staré známé postavy, rozvážný vrchní inspektor se svým čtyřnohým kamarádem a nakonec oblíbená vesnice přivítá nové obyvatele. Vyřeší se i věci z minulosti. Bavilo mě to.
Jo, a obálka, ta je dokonalá!

Elapheg
03.04.2023 5 z 5

Tak za mne je tento devátý díl prozatím nejlepší ze všech devíti knih, co jsem četl. Tým Armanda Gamache z quebecké Sureté je radikálně obměněn a Gamache se v této knize musí postavit svým démonům čelem, aby je mohl porazit. Krom toho proti Armandovi však stojí velice vlivní lidé, a to ještě neví, jaké spiknutí navíc ještě odhalí, kde půjde doslova o život mnoha lidem. Současně s tímto spiknutím musí Gamache řešit případ Constance Pineaultové, která se před příjezdem do vesničky Three Pines stane obětí vraha a Armand Gamache je pověřen vyšetřováním tohoto případu. V tomto díle, jak píše správně uživatel čef, se toho oproti minulým dílům děje mnohonásobně více a mě kniha přímo pohltila. Čekal jsem jako vždy perfektní detektivku, ale u toho dílu smekám před autorkou, protože jistá zápletka z 6. dílu se zde konečně taky kompletně vyřeší a já smekám jen před způsobem, jakým paní autorka zápletku dokončila. Posledních 120 stran už jsem jen četl, abych věděl, jak to dopadne. Za mě maximální spokojenost, pět hvězd a maximální doporučení. Díly nepřeskakujte a čtěte je postupně, jinak vám bude spousta souvislostí unikat. Knihy Louisy Pennyové vyhledávám pro její um, vytvořit detektivku bez brutalit s geniální zápletkou, provoněnou nezaměnitelnou atmosférou. Dokáže Gamache v tomto díle konečně odhalit, kdo proti němu všechno stojí a odhalit, kdo zabil Constance Pineaultovou a krom toho zastavit obrovskou rychlostí rozjetý vlak možné katastrofy? To už si přečtěte sami.

putpuda
06.02.2023 5 z 5

Tak po roce (ne záměrně, ale je tolik knih...:)) další dílko z této skvělé série ..jako všechny předchozí díly velice čtivě napsané. Četla jsem v některých komentářích, že by se dal tento díl číst i samostatně, ale já to stejně nedoporučuji. S každým dílem se rozvíjejí životy a osudy všech postav a to je právě na sériích to nejlepší a určitě je proto lepší číst
od začátku;)
Aspoň ja to tak mám..
A tato série má strašně zvláštní a příjemnou atmosféru..těším se na další díl.

A zrovna jsem zjistila, že na jisté streamovací službě je nově uvedený seriál "Městečko Three Pines", tak to jsem tedy zvědavá;)

momo01
20.12.2022 5 z 5

Už se mi po inspektoru Gamachovi stýskalo a asi ani nebyla vhodnější doba než pustit se do předvánočního dílu jindy než před Vánoci, protože mi to umocnilo zážitek a naladění se na příběh. Postupně čtu celou sérii, a tak jsem už s hlavními postavami a v Three Pines strávila dost času. Přirostli mi k srdci, a proto jsem trnula, co bude dál. Čtení knih Pennyové ve mně vyvolává klid a myslím, že postavou je její hluboká víra, že navzdory temnotě existuje dobro a že na světe jsou lidé, kteří jsou pevní ve svých hodnotách a toto dobro žijí. Všechny tyto prvky – temnota, laskavost, vykoupení, boj o autentické já – se proplétají celým tímto dílem a do světa, který se točí okolo této imaginární vesnice se skutečně dostává světlo. A musím říct, že se mi líbilo v tomto světle aspoň chvíli být.

netopýrek1985
29.09.2022 5 z 5

Nemám co říct moc krásný příběh. Úplně mě pohltil. Opravdu místama strach i napětí. Prostě super.

Gi-Gi
27.09.2022 5 z 5

Tak tahle byla fakt luxusní, ale že jako luxusní. Nejdříve mě zaujal příběh, quebec, jiný psaní a jína natura. Vražda se tam řeší jakoby mimochodem. Ale ten druhý, na pozadí, co je vlastně na popredi, je fakt výborný a strategický a úplně mě ohromil

HaHa11
26.08.2022 4 z 5

Spletitý a poutavý příběh a v sérii možná jeden z nejpovedenějších. Přiznám se, že jsem chvílemi žehrala na opakované dušezpytné promluvy protagonistů, a to z jednoho prostého důvodu - napnutá k prasknutí jsem vyhlížela konečné rozuzlení "záhady paterčat". Na posledních několika desítkách stránek autorka seskládala několikery puzzle, a všechna čest - zapadly do sebe i ty nejmenší dílky!

martiline
17.05.2022 5 z 5

Tentokrát se hlavní čin (vražda) stáhl do pozadí ... a dokončeno je to, co se prolíná v detektivním příběhu od prvního dílu ...
Neskutečně poutavé čtení ... ostatně, jako vždy.

kalache
03.04.2022 5 z 5

...asi každý máme svého "albatrosa"...

janastok
19.03.2022 5 z 5

Hurá, jsme zpátky v Three Pines. Tento díl byl hodně povedený. Vyšetřování vraždy přítelkyně jedné z obyvatelek vesničky a zároveň konečné rozuzlení zápletky z předchozích dílů. Jsem ráda, že Arnotův případ už skončil a těším se na další díly.

pajaroh
17.03.2022 4 z 5

Ne že by probouzející se jaro bylo ideální dobou pro čtení tohoto předvánočního dílu, ale kdo by čekal na Gamache třičtvrtě roku.
Oproti mnohým pro mě tento díl nebyl nejlepší ze série, i když se děj vygraduje a vcelku jasně uzavírá. Asi příliš akce, čtenáři milující napětí si ho jistě vychutnají, já byla jako na trní a při čtení zavírala oči (nedoporučuji). To ale nemění nic na tom, že je to kvalitní čtení a laťka celé série se stále drží velmi vysoko. A inspektor se nám ukazuje v nečekaném světle (nebo tmě?)..., to se mi líbilo velmi.

Blaník8
14.03.2022 3 z 5

,,.....Znělo to přesně jako jeho práce. Vražda byla katalyzátor, ale téměř vždy to začínalo nějakou maličkostí, pouhým okem neviditelnou. Často byla roky, desítky let stará maličkost, která se podebrala a narůstala, až nakazila celého hostitele a z lidské bytosti se stala zosobněná zášť. Překrytá kůží, vydávající se za člověka. Za šťastného člověka.
Dokud se něco nestalo...,,

ivanaci
23.01.2022 5 z 5

Nejlepší z této řady. Čtu od začátku, ale možná by ani nevadilo číst na přeskáčku. Není to jen detektivka, ale i pohled do duše lidí. Bezva, teším se na další.

yellow
03.01.2022 5 z 5

Skvělý díl. Vyvrcholení dějové linie probíhající na pozadí předchozích dílů. Vůbec jsem se nemohla odtrhnout, abych konečně zjistila, o co všechno jde, a jak to dopadne.