Knihomol

Knihomol https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447813/mid_knihomol-4pN-447813.jpg 4 138 30

Ze vzpomínek staré šatnářky a náhodného návštěvníka jedné malé vídeňské kavárny se dozvídáme příběh člověka oddaného knihám. Tomuto prostému, nevinnému člověku, který žije jen pro své knihy a nestará se o události ve světě, připraví za 1. světové války zběsilá psychóza a tupost válečné mašinerie trpný a zoufalý konec.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Buchmendel , 1929


více info...

Přidat komentář

Koka
16.09.2023 5 z 5

Jedno z mnoha literárně úžasných (a, žel, zbytečných) vyjádření názoru, že válka je vůl. Prostinký děj podávaný výsostně uměleckými postředky je v doslovu prvního českého vydání z roku 1957 ještě korunován myšlenkově a jazykově pozoruhodným doslovem z pera Pavla Eisnera.

Ctv
06.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Krátký literární počin od Stefana Zweiga a první kniha od tohoto autora, kterou jsem četla.
Předně musím vyzdvihnout jeho schopnost popisu zdánlivě jednoduchých věcí tak lyricky ... zřejmě to dělá z člověka dobrého spisovatele. Tam, kde já (jako osoba bez talentu) bych napsala větu "Nemohla jsem se rozpomenout na ...", tak Zweig napíše: "Ale čím víc jsem poháněl svou vůli, aby se té vzpomínky zmocnila, tím zlomyslněji a klouzavěji mi vzpomínka unikala - neurčitě záříc jako medusa hluboko na dně vědomí a přece nezachytitelná, neuchopitelná."
Na příběh Jakoba Mohla se můžete dívat buď jako čtenář Bazdiriq o pár komentářů níže (a také jako Pavel Eisner - autor doslovu), nebo ho pro jeho encyklopedické znalosti a paměť můžete obdivovat. Já jsem se zařadila do té druhé skupiny čtenářů. Příběh hrdiny této novelky je tak dojemný, že člověk má chuť rozjet se do Vídně a najít alespoň hrob Jakoba Mohla, aby na něj mohl položit květinu.
Zřejmě tam od autora budou skryté významy (zmiňovaný název Buchmendel v originále a konotace vysvětlené v doslovu). Pro mě ale hlavní poselství příběhu spočívá v tom, že se tady na světě každý jednotlivec pinoží jak umí a nakonec kdo si na něj bude za pár let (generací) pamatovat? Kam zmizí všechny vzpomínky? A je rozdíl, jestli tu vzpomínku uchová akademik nebo hajzlbába?
Už se těším na další knihu od Stefana Zweiga.


stanislav0373
27.02.2023 5 z 5

Krátká, leč skvěle napsaná povídka o člověku, který žil ve svém malém vesmíru vídeňské kavárny bez ohledu na svět kolem.

MarkétkaD
27.10.2022 5 z 5

Krátká a velmi čtivě napsaná povídka o životě jednoho malého, ale duchem velkého člověka, který si chtěl pouze žít ve své bublině...

ddkk
17.05.2022 5 z 5

Krátký a vydatný zážitek, podobný, jako při čtení Šachové novely. Zweig je skvělý vypravěč, i na hodně malém prostoru dokázal předestřít pochmurný lidský osud jednoho zdánlivě bezvýznamného člověka...

Jakou vnitřní paniku, pocit bezvýchodnosti, zmatku a nemožnosti postarat se sám o sebe asi musel zažívat nebohý Jakob Mohl, definitivně vyhoštěný z jediného místa na světě, kde mohl přežívat. Přes veškerou svou genialitu to byl vlastně člověk neschopný žít v normálním světě, odkázaný na lidský soucit, který nakonec ztratil...

Mimochodem, soucitu se Zweig věnuje ve svých dílech opakovaně...

Skvělé! Dávám plný počet a doporučuji.

JulianaH.
08.05.2022 5 z 5

„... ne, Jakob Mohl nikdy nezapomněl název, číslo, znal každou rostlinku, každého nálevníka, každou hvězdu v neustále kroužícím a přeskupujícím se kosmu knižního vesmíru.“

Studie jedné psychologické (a lidské) anomálie. Zweigovi se podařilo napsat charakterovou črtu Jakoba Mohla tak poutavě, že si ve zbytku povídky suverénně vystačí s minimem děje (navíc většinou ne probíhajícího, nýbrž vzpomínaného), a přesto nenudí. Text dostatečně oživuje odlišnost postav a jejich úzů: autobiografického vypravěče-básníka, „toaletbáby“ paní Spořilové a haličského Žida, handlíře s knihami Mohla. Obecnější platnost pak povídce dodává melancholie nad pomíjivostí člověka, ale i nad zánikem podunajské monarchie — a vůbec Evropy belle epoque, onoho „Světa včerejška“ z titulu Zweigových pamětí.

Názorově se s autorem zase naprosto míjím, tentokrát pokud jde o internaci občanů znepřátelených států ve válečném stavu, ale nijak mi to nepřekáží. Tohle je halt pacifista, humanista Zweig zcela ignorující „Realpolitik“, no. :)

IVANA0123
19.02.2022 5 z 5

Vídeňská kavárna, zastrčený stolek a Jacob Mohl "registratura všech knih" se svou "vznešenou monomanií, která je ve svatém svazku s šílenstvím." Krásně napsaná kniha - povídka - o lidské vášni a světě, který dokáže ublížit ve své zaslepenosti i úplně neškodnému, nevinnému člověku. Moc pěkně napsané.
(2/22)

kaja77
21.04.2021 4 z 5

Kraťoučké, milé, trochu nostalgické a trochu starosvětské vzpomínání na svět, který už není, na zajímavého človíčka a jeho osud.

dr.horrible
02.04.2021 5 z 5

Dokonalé súvetia až k plaču. Moja najobľúbenejšia.

Ookmalej
27.01.2021 4 z 5

O zanikajícím světě židovského handlíře s knihami, který je duchem doby vyvlečen na mráz a ohlodán na kost. Protože žil ve světě, který se bez jeho vědomí změnil.
To vše dobarvuje autorův květnatý jazyk.

kap66
03.01.2021 5 z 5

Kratičká próza, do které se hodně vešlo. Čtenářsky vycepovaná povídkami, které jen nakoukly někomu do života a hned přistiženě ucukly, hlavně aby neprozradily, jak to dopadlo, jsem s úžasem přečetla tuto krutomilou drobnost. Příběh o naplněném životě, který probíhal „dokonale uzavřený v duchu“, uvnitř hlavy, jemuž dal vypravěč jednu z nejlaskavějších konečných teček, jakou jsem četla, byl navíc velice čtivý a mě uchvátil vším: postavami, dějem, stylem i vyzněním.

Gweny
28.12.2020 5 z 5

Krátká, svižná, ale svým způsobem smutná povídka z pera mého oblíbeného spisovatele. Charakter Jakuba Mohla mi v mnohém připomínal povahové rysy lidí s autismem či Aspergerovým syndromem - měl svůj zaběhnutý řád v životě, než mu jej zkazili druzí, disponoval naprosto odzbrojující pamětí a přehledem v literární oblasti, ale nejen v ní. Kdo ví, zda měl autor předlohu v někom skutečném...
Jenze povídka je i plná hlubokých myšlenek o životě... Dovolím si vybrat dvě.
"... tajemství, že všechno výjimečné a mohutné v našem žití lze dokázat jen vnitřním soustředěním, vznešenou monomanií, která je ve svatém svazku s šílenstvím." (s. 19)
"... nač žijeme, když vítr zavane stopu hned za naším střevícem?' (s. 19)

rencovav
22.12.2020 5 z 5

Stefan Zweig mě překvapil už mnohokrát - třeba svou Schachnovelle nebo svými esejemi o Kakanien. I tato povídka byla svým způsobem jedinečný zážitek. Je zvláštní dívat se na svět očima dvacátých let, kdy si snad člověk myslel, že ty největší hrůzy a utrpení má už Evropa za sebou. Trochu mě mrzelo, že Jakob Mohl vlastně nebyl úplně knihomol, ne v tom smyslu, jak jsem si to představovala. Ale v této povídce měl své kouzlo. A svou myšlenku. Myslím, že se tím mé vnímání ledasčeho trochu proměňuje.

A ještě úryvek z poslední strany:
„Jen si to klidně nechte, náš starý přítel Mohl by měl jenom radost, že aspoň jeden z těch mnoha tisíc, kteří mu vděčí za knihu, si na něj ještě vzpomíná.“ A pak jsem šel a styděl jsem se před tou hodnou starou paní, která zůstala mrtvému věrná prostoduchým a přece tím nejlidštějším způsobem. Neboť ona, neučená, ona opatrovala aspoň jednu knihu, aby na něj mohla lépe vzpomínat, já však, já jsem na Mohla na léta zapomněl, právě já, který jsem měl přece vědět, že tvoříme knihy jen proto, abychom byli spojeni s lidmi i po svém posledním vydechnutí a tak se ubránili neúprosnému protivníku veškerého života: pomíjejícnosti a zapomnění.

Peter74
01.12.2020 5 z 5

Skvelá, úžasná kniha, ktorá vo mne vyvolala tajomný, milujúci pocit k literatúre. Ku knihám.
Zosmutnel som pri konci,
ale jedno uvedomil.
Kto niekoho alebo niečo miluje, ten s ním naveky zosta(r)ne.

Hotovson
11.11.2020 5 z 5

Zajímavá povídka o tom, jak válka dokáže člověku převrátit život naruby, ne-li ho úplně zničit, aniž by chtěl a to se jí nemusí ani přímo účastnit.

AliStejsy
05.11.2020 1 z 5

Asi budu jediná s negativním komentářem.. příběh je dobrý, ale nevyhovuje mi styl, jakým je psaný. Na prvních dvaceti stránkách se neustále opakuje to, jak Knihomol miluje knihy, jaký v nich má přehled.. až mě to unavovalo. A další půlka příběhu je sice smutná, ale podle hodnocení čtenářů jsem čekala něco víc. Bohužel mne to nezaujalo ani trochu

freejazz
03.11.2020 5 z 5

mistrovská miniatura nalezena v nabídce e-knih Městské knihovny v Praze. díky. byla to radost.

Boboking
14.10.2020 4 z 5

Další knižní skvost, nalezený ve čtvrtstoletí nepůjčených knihách vyřazených knihovnou .S. Zweig – Knihomol. Vídeň na sklonku starého mocnářství, starý židovský podomní obchodník s knihami, který je chodící katalog knih z celého světa. Tragický příběh tohoto knihomola, který je „převálcován“ válečným běsněním. Nádherný jazyk, až dojemný příběh. Čtecí povinnost snad každého knihomola.

dadulik
11.10.2020

"Neboť ona, neučená, ona opatrovala aspoň jednu knihu, aby na něj mohla lépe vzpomínat, já však, já jsem na mnoha léta zapomněl, právě já, který jsem měl přece vědět, že tvoříme knihy jen proto, abychom byli spojeni s lidmi i po svém posledním vydechnutí a tak se ubránili neúprosnému protivníku veškerého života: pomíjejícnosti a zapomnění."
Krátky, ale zato silný príbeh.

Marekh
26.08.2020 5 z 5

Vzpomínám si na knihu AMOK, ve které se nachází 8 povídek, které napsal Stefan Zweig. Když jsem si prohlížel obsah knihy AMOK, nalezl jsem povídku s názvem KNIHOMOL, která mne zaujala svým názvem, a tak jsem si povídku přečetl. Ostatní povídky z knihy jsem nečetl. Je skvělé, že Městská knihovna v Praze tuto samostatnou povídku vydala také v elektronické formě jako e-knihu, kterou si mohou čtenáři zdarma stáhnout z Internetu. Tím se tato povídka dostane k většímu počtu čtenářů. Tuto povídku si plánuji časem znovu přečíst. Povídku hodnotím na 100 %.

Hlavní hrdina je knihomol, jeho vášní jsou knihy a nic kromě knih pro něj neexistuje. Slovo knihomol je zvláštní. Pro některé vášnivé čtenáře možná urážlivé, když ho tak pojmenovávají ostatní lidé, některým čtenářům nevadí a nezamýšlejí se nad ním, možná jsou na něj dokonce pyšní. Osobně mám rád knihy, ale někdy mám pocit, že když se hodně ponořím do četby, tak pro mě přestává existovat okolní svět, chtěl bych s knihou strávit co nejvíce času, nejlépe nebýt nikým rušen a jen si v poklidu vychutnávat příběh. Pochopitelně ne vždy je to možné. Náš hrdina je plně ponořen do knih a tak ani nevnímá okolní svět, nevnímá, co se děje kolem něj..