Klany Alfanského měsíce

Klany Alfanského měsíce https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15946/klany-alfanskeho-mesice-15946.jpg 4 63 13

Alfa, vzdálený systém, v němž se nachází bývalá pozemská kolonie, psychiatrická léčebna, jejíž pacienti se během války s Alfanským impériem osvobodili a vytvořili zajímavou funkční společnost. Země se tuto svou bývalou osadu snaží opět ovládnout. Jeden z nejzajímavějších románů "Dostojevského sci-fi" Philipa K. Dicka, snad nejzvláštnějšího ze všech autorů světové sci-fi literatury.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Clans of the Alphane Moon , 1964


více info...

Přidat komentář

Luigi1
17.08.2023 5 z 5

Začalo to dobře a ten tren si to udrželo až do konce

ZaS
31.01.2023 5 z 5

Klasická space opera s prvkem vztahu dominantní ženy a pasivního manžela, který se objevil i v 'Mamlasovi...', což vytváří velmi zajímavou kombinaci. Stěžejním tématem je ovšem studie "bláznovství" dotažená k dokonalosti.
Doporučuji jak milovníkům ryzí sci-fi, tak i čtenářům preferující víc mezilidské vztahy. Pro Dickovy fanoušky opět kategorie "must".
PS teď si zase dám od Dika chvíli oddech, abych neskončil v jednom z klanů :-)


TERRORDROME
17.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Zahustený bujón čírej Dickovitosti. Dokonca išiel tak ďaleko že si vymyslel celú planétu ( mesiac ) obývanú "mentálmi" rozdelenými do klanov podľa príslušnosti ku konkrétnej psychickej poruche. Potom zrazu uhne a hustí story o zamestnancovi CIA čo chce zabiť svoju exmanželku ktorá ho ožobračila, jeho fikané plány ale pozná telepatická hromada mimozemského želé a kvôli práci pre populárneho tv komika sa stáva terčom podozrení a atentátov z každej strany, takže jediným riešením je letieť na psychomesiac a dokončiť to ručne. Ufff, páčila sa mi nepredvídateľnosť celého toho bordelu kde človek vôbec netuší kam to sakra vedie ( diaľkovo ovládaný androidi, ženská čo vie vrátiť veci 5 minút dozadu v čase, šialený proroci žijúci v iných sférach vnímania ) a aj keď som si hovoril že polovica prvkov by kľudne mohla odpadnúť tak som si to značne užíval. Lenže potom prišiel záver a odpoveď kam to bude viesť bola jasná... NIKAM!!! Postavy proste pokrčia plecami a rozídu sa, doslova a do písmena. Nič z toho paranoidného psycho cirkusu tak vlastne nemalo zmysel a finálna pointa je o tom že sme došli do bodu kde nevieme čo ďalej. Možno je to súčasť príliš rafinovanej pointy ktorú však nemôžem doceniť, lebo nie som feťák. Nakoniec som tak ostal s dlhým nosom, ale väčšina knihy bola moc fajn takže ostávajú štandardne neutrálne tri hviezdy.

donnadarko
20.06.2019

Nejlepší Dickovka ! Konečně někdo zpracoval posun v myšlení co se
týká " duševní choroby " .
Je jasné že takové choroby neexistují , že jde pouze o společností netolerovaného chování.A pokud by to fungovalo jako u Dicka , že by tito lidé žily mezi svými , bez tzv " normálů " , nikdo by si nepřipadal nemocný.Naopak , kniha krásně ukazuje že v podstatě jsou tzv
" normálové " daleko nebezpečnější a agrasivnější než člověk s nálepkou
" schizofrenik ".Akorát se umí líp přetvařovat ! Nádherný svět který je v knize popsán , snad jednou bude i tady , až lidi dojdou k závěru že zavírat ostatní a cpát do nich prášky pro jejich jinakost je zvěrstvo , něco jako inkvizice...Pan Dick byl vizionář par excellence.Doporučují knihu všem , aby se jim otevřela mysl.Kromě nádherné idee je i velmi čtivá a má zajímavý příběh.

Finn69
02.05.2019 3 z 5

Měsíc obsazený uprchlíky z psychiatrické léčebny, kteří se podle svých diagnóz rozdělí do samostatných "národů" a vytvoří vlastně fungující společnost, to může napadnout opravdu jen PKD.
Do toho si přidejte ještě mimozemšťany z želatiny, kteří vám budou číst myšlenky, kosmickou válku, agenty CIA, jednu fakt hodně prsatou herečku, dálkově řízené androidy a pravděpodobně tak získáte nějakou vlastní diagnózu.
Spousta a spousta nápadů, až to někdy připomíná, jak pejsek s kočičkou vařili dort. Ale je to vtipné a tak nějak správně po Dickovsku ujeté.

danny_21
02.10.2018 1 z 5

Je mi líto, ale u mě je to podobná mizérie jako Hráči z Titanu, pane Dicku. Vodopád fantaskních příhod, bizarních postav jak lidských, tak "želatinových" v příběhově nezajímavém a nefunkčním světě, který vyplodil chorobný, sjetý mozek. Je mi líto, ale tyto poslední Dickovy pokusy o originalitu hraničí s vyčpělou křečí - 20 %

bob0795
05.09.2017 4 z 5

První dvě třetiny knihy byly naprosto skvělé, příběh mi zatím asi nejvíc korespondoval s mojí nejoblíbenější autorovou knihou, s Temným obrazem. Hlavní hrdina je v určité fázi zaměstnancem dvou protichůdných organizací, více méně práskající sám na sebe. To ale bohužel nevydrží dlouho, respektive ani to pořádně nezačne, přesto je děj velice zajímavý a originální.
Jak to ale u některých autorových děl z první poloviny kariéry bývá, i tady postupem času děj ztrácí a končí tak nějak divně a zanechává spíše rozpačitý dojem. Přesto se nedá říct, že by byla poslední třetina knihy nějak špatná, jen to už není úplně ono. Škoda, prvotní nadšení, které jsem při čtení cítil opravdu intenzivně, vyšumělo, a v závěru jsem se už celkem těšil, až to budu mít za sebou. Přece jen ale nemohu jít pod 4 hvězdy, lepší (a delší) část knihy ve mně rezonovala moc dlouho na to, abych knihu srazil někam k průměru.

Skip
11.08.2015 3 z 5

Začalo to dobře, mělo to spád a bylo to zajímavé. Ale jak děj postupoval stále dál, měnilo se to v cosi, co se začínalo nebezpečně kolébat na hraně fantasmagorie. Závěr, to byla docela limonáda.

p.mihoc
03.12.2014 4 z 5

Rozhodně jeden z nejpřístupnějších románů Philipa K. Šulina. Ale hlavně strašná prdel. Měsíc sloužící jako sanatorium, Rasa trpící těžkými depresemi nebo tvor z želé čtoucí myšlenky. Absolutní výplach. Tentokrát při budování zápletky nepotřeboval hrdiny neustále futrovat všelijakým fetem a následně posílat čtenáře na halucinogenně schizofrenní tripy, které skoro nikdy nekončí happyendem. Částečný autobiografický vtisk do hlavní tragikomické antipostavy je zde opět zřejmý.

opic 12
27.01.2014 4 z 5

Ganymedský želatinák :-) Co s želatinákem udělat,když zemře?? Odpověd dostanete v této knize a spoustu jiných originálních dárku,alá PKDick :-)

lazarus
19.11.2013 5 z 5

Zábavná a typicky Dickovská zápletka.
Královsky jsem se při čtení bavil. PKD prostě nikdy nezklame a je rozhodně nejlepším spisovatelem sci-fi všech dob.

knihomoli
09.03.2011 4 z 5

Mám ho ráda. Nevím jestli za jeho talentem jsou jenom drogy a jeho psychóza, ale jeho ulítlé knihy mě fascinují. Jeho knihy jsou obrovským bazarem nápadů. Četla jsem od něj i lepší věci než je tato, ale rozhodně to nebyla ztráta času.

Selhan
30.11.-0001

Planeta, která celá slouží jako sanatorium, to je nápad, který v rukou P. K. Dicka nemohl dopadnout špatně.