Tragédia v troch dejstvách

Tragédia v troch dejstvách https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367844/bmid_tragedia-v-troch-dejstvach-zwr-367844.jpeg 4 326 40

Hercule Poirot série

< 10. díl >

Skvelá detektívka z roku 1934 vychádza prvýkrát v slovenskom preklade. Keď na večeri, ktorú pre svojich priateľov zorganizuje bývalý herec sir Charles Cartwright, ktosi otrávi reverenda Babbingtona, nik nechápe, ako sa to mohlo stať. Kto by mohol chcieť ublížiť obľúbenému kňazovi? Na scénu prichádza Hercule Poirot, no ani jemu sa nepodarí zabrániť ďalšej vražde, pri ktorej príde o život priateľ sira Charlesa doktor Bartholomew Strange. A krátko nato jednej z pacientok doktora Strangea niekto pošle otrávené bonbóny. Tri úmrtia, ktoré na prvý pohľad nijako nesúvisia, poriadne potrápia Poirotove malé sivé bunky…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Three Act Tragedy , 1935


více info...

Přidat komentář

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Na to, jak mě Agatha vodí za nos jsem už zvyklá. Tady jsem vraha sice tipovala, ale na druhou stranu jsem si přála, aby to nebyla pravda. Nedivila bych se, kdyby si velký detektiv už nenacházel přátele.

janina66
23.12.2023 5 z 5

Opět skvělá detektivka s překvapujícím odhalením- jak jinak.
Oddychové.


SSTknihy
14.07.2023 5 z 5

Kam na ty nápady ta Agatha chodila? Jasně, že se některé motivy při tom množství příběhů lehce opakují, ale víte co? I když jsem přečetla všechno, co kdy tato paní napsala, stejně mě vždycky dostane. A ještě se nestalo, že bych některou z jejích detektivek jen tak odložila nedočtenou.
Tentokrát nám servíruje případ z počátku tak nezajímavý, že i sám Poirot neprojevuje žádný velký zájem. Ale vrahův další tah vyburcuje i odpočívající šedé buňky mozkové, zvlášť, když tady jde o život opravdu všem! Takže opět parádní jízda.

HadleysHope
20.06.2023 3 z 5

Slabota. Spíš spin-off než klasika.

slawa.cap
31.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Poslouchal jsem jako audio.
Doktor Strange zemřel. Ví o tom Marvel? Co na to Avengers?
Umřel doktor Strange na Covid nebo s Covidem? Byl první nakažený? Četl tuto knihu někdo s WHO? Půjde Poirot do karantény?
Teď vážně, Poirot tu vlastně skoro není. Případ vyšetřují vlastně úplně jiní lidé, on jim jen dělá konzultanta. Navíc mi nesedí že by první úmrtí nechal jen tak být.
Všechno tu už bylo. Je to vlastně skoro stejný "podraz" na čtenáře jako u Ackroyda. Pralinky v blázinci jsem nedávno někde také potkal, jen nevím jestli to byla Velká čtyřka nebo Modrý vlak, nebo někdo úplně jinde.
V této knize autorka možná trochu vykrádá sama sebe, ale vykrádá dobře a v místech trochu nečekaných. A opět to funguje.

zipporah
08.07.2022 3 z 5

Tip tesne vedľa! :D Uvedomila som si aj to, že ako čítam knihou za knihou, skôr intuitívne riešim samotnú autorku a jej štýl a myslenie, než aby som sa sústredila na obsah knihy.

terimila
23.04.2022 3 z 5

Přiznám se, že tento kus mě příliš neoslovil, a to i navzdory nesporné překvapivosti řešení. Bylo osvěžující pozorovat pátrání z pohledu někoho jiného, ne z nejtěsnějšího okolí páně Poirotova. Rozuzlení nakonec dávalo smysl, všecko dobrý...ale přesto mě to nějak moc nestrhlo. Takže bohužel jen průměr.

Kerberos
24.04.2021 5 z 5

I Poirota se může pokusit někdo oklamat, nejhorší je když je to přítel od kterého to nečeká.Při vyšetřování dokonce přijde na to, že sám mohl být obětí.

Starmoon
14.12.2020 5 z 5

Radšej mám poirotovky, kde hrá Hercule prvé husle hneď od začiatku, postupne ma však dej tejto knihy chytil natoľko, že aj bez klasickej christiovskej šablóny som sa nemohla od knihy odtrhnúť. S rozuzlením som spokojná, za seba odporúčam.

boxas
30.11.2020 5 z 5

Skvělá zápletka i skvěle vypointované rozuzlení.

konicekbily
19.10.2020 5 z 5

Proklatě dobře promyšlená zápletka v příběhu, kde Hercule Poirot není hlavní postavou, ale dokonce mu šlo o život. Ještě, že to přežije, co bychom si bez něj počali? Tentokrát zápletka převýšila provedení, ale domnívám se, že to Agatha nemohla napsat jinak, aniž by porušila celou zápletku.

MilanCFC
25.05.2020 4 z 5

Hrozně moc tu chyběla větší účast hlavního hrdiny, jeho jedinečné proslovy a zcela nápadné pochvaly sebe sama a svých malých šedých buněk, ale také přítomnost kapitána Hastingse. Na jeho "tupost" a zakoukání se do každé dívky, co se na něj usměje, si člověk rychle zvykne. Stejně tak slovní přestřelky s Poirotem. Absenci obou však vykompenzovala nesmírně zajímavá a záhadná vražda faráře, nad kterou jsem sám dost uvažoval, proč tomu tak bylo, a u které jsem vymýšlel podle mě i docela logické teorie :-)) Autorka to ale zahrála výborně. Nejlepší ovšem byla závěrečná věta, ta byla vzhledem k řečníkovi naprosto typická.

Margherita_N
05.04.2020 5 z 5

Opět tu máme herce, který využije svého talentu, aby ošálil společnost - při čtení nešlo nevzpomenout na Smrt lorda Edgwarea. Ovšem rokování dvou mužů nad záhadným případem po celou první polovinu knihy mi zase neustále připomínalo Čapkovu povídku Šlépěj :) Příběh je opět skvěle napsaný, skutečného vraha jsem podezřívala až ve třech čtvrtinách knihy. Poirot tam ale citelně chybí, o jeho příteli Hastingsovi a hlavně jejich rozhovorech nemluvě, ty vždycky příběh dobře koření a trochu odlehčují. Tady se dočkáme pouze Poirota, který se po úvodním krátkém představení vrátí do děje až ke konci, když připustí, že je opravdu co vyšetřovat. Všechno rozlouskne, přednese to třem nejhorlivějším samozvaným vyšetřovatelům a hotovo. Agatha má určitě poutavější detektivky, ale stejně je to na pět hvězdiček :)

nikikostadinova
24.02.2020 4 z 5

Taaak jsem vraha neuhádla......a to jsem mohla.....takže je to skvělá detektivka.

verense
05.08.2019 4 z 5

Poirota je zde pohříchu málo, je potřeba třech jiných postav, které sesbírají střípky informací o zločinu. Legendární Belgičan je pak jen seskládá do mozaiky takřka dokonalého zločinu, který by nejspíš zůstal nevyřešen, jen kdyby se mu do cesty nepostavily malé šedé buňky...
Pěkná detektivka, ale znám od autorky poutavější.

Messilina
22.07.2019 5 z 5

Jo, jo mistrovský kousek paní Agatho.

girdi
31.05.2019 4 z 5

Detektivky čtu spíše výjimečně, o to víc mě pak vždycky překvapí, jak je to zábavné a oddechové čtení. Hercula Poirota bylo v knize pomálu, ale vůbec mi to nevadilo. Agatha Christie mě vtáhla do děje a byla jsem napnutá až do konce, přestože zpětně musím uznat, že se rozuzlení dost nabízelo, aniž bych to postřehla.

Denisa153
23.01.2019 3 z 5

První polovina mě vůbec nebavila, ale jakmije se na scéně objedvim malý mužík s vejcovitou hlavou, už jsem se od čtení nemohla odtrhnout.

Gibis
17.12.2018 4 z 5

Tentokrát je v příběhu Hercula Poirota pomálu, v první polovině se objeví snad jen ve dvou větách a až ve druhé části se dostává ke slovu. Jeho šedé buňky opět brilantně zapracují a všechno logicky zapadne do sebe, protože jinak to přece ani nejde :)

dagmar5477
20.07.2018 5 z 5

Knihu jsem už kdysi četla pod jiným názvem, nicméně mě nezklamala.