Smrť v oblakoch

Smrť v oblakoch https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506179/bmid_smrt-v-oblakoch-arT-506179.jpg 4 593 74

Hercule Poirot série

< 11. díl >

Román Smrť v oblakoch z roku 1935 patrí k najznámejším dielam legendárnej Agathy Christie. Táto skvelá detektívka s originálnou zápletkou – zločinom spáchaným na palube lietadla pred očami cestujúcich a posádky – a jej nemenej originálnym rozuzlením vychádza v novom vydaní. Počas letu z Paríža do Croydonu má Hercule Poirot jedinečnú príležitosť pozorovať ostatných pasažierov a členov posádky, no po chvíli ho premôžu driemoty. Keď sa tesne pred pristátím preberie, vysvitne, že jedna z cestujúcich, staršia žena menom madame Giselle, je mŕtva. Spočiatku sa všetci nazdávajú, že zomrela na srdcový záchvat alebo na uštipnutie osou, ktorá počas letu obťažovala viacerých pasažierov. Slávny detektív však objaví skutočnú príčinu jej smrti: malý šíp s jedovatým hrotom, vystrelený z nejakej trubice či fúkačky, aké používajú domorodé kmene. Niet pochýb, že madame Giselle zavraždili…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Death in the Clouds , 1935


více info...

Přidat komentář

drakamena
17.03.2024 3 z 5

Tak tady jsem pachatele vůbec ale vůbec neodhadla. Hm. Zajímavé. Mám ráda, když mě detektivka dokáže překvapit. Na druhou stranu mě první půlka knihy dost nudila a Poirotovo zarputilé odmítání sdílet, co ví, mi postupně začalo jít hodně na nervy. Odmítal své jednání vysvětlit, a přitom očekával, že všichni budou skákat, jak píská. Hrdina může být výstřední, ale nemá být protivný.

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Vražda na palubě letadla přímo pod nosem velkého detektiva, takže na pořádný případ je kvalitně zaděláno. Ale vrah ani omylem neunikne.


marekB78
15.02.2024 5 z 5

Klasická Agatha, klasický Poirot a klasická detektivka... Bavilo mě od začátku do konce i s rozluštěním a odhalením vraha :)

klaraj093
18.01.2024 5 z 5

Nemám knize co vytknout , dej ubíhá rychle a zápletka je dokonalá.

HadleysHope
05.10.2023 4 z 5

Smrt v oblacích neby zas tak záživná, jako jiné příběhy od paní Agáthy. Ale i tak to bylo zamotané a až do poslední chvíle jsem netušil, kdo je vrah. Tedy já to věděl, ale on to nebyl. Jinak létání nesnáším.

Mi-šu-le
27.08.2023 5 z 5

Skvělý, opět jsem si myslela, že vraha znám, a opět jsem se spletla. Rozhodně doporučuji. S každým dalším přečteným dílem jsem trochu smutná, že jsem některé viděla nejprve ve filmovém zpracování, takže jsem se ochudila o čtenářský zážitek.

milary
13.07.2023 5 z 5

Smrt v oblacích... Jeden z nejdůmyslněji zosnovaných příběhů paní Agathy. A také jeden z nejznámějších.
Smrt v letadle. Včela. Střela. A Poirot? Indisponován. A vedle něj se vraždí! Mon Dieu!

Samozřejmě, jen co se vzpamatuje ze zažívacích potíží, kterými trpívá na lodi i v letadle, okamžitě aktivuje činnost malých šedých.., no - víte o čem mluvím. A neprodleně začne v tomto francouzsko-anglickém vyšetřování fušovat do řemesla jak Jappovi, tak francouzským kolegům. Klade nástrahy, otázky, spřádá hypotézy, spolčuje se tu s tím, tu s oním. Je to fuška, motá se v kruhu, vaří z vody. Japp jeho mravenčí práci klasicky znevažuje. Jestlipak to velký Poirot i tentokrát rozlouskne? To sou nervy, co? :))

TBRbezkonce
13.07.2023 5 z 5

Miluju styl psaní Agathy Christie, zatím se mi všechny knihy líbily, a ani tato kniha není výjimkou! V tomhle příběhu jsou všichni podezření, někdo více, někdo méně, nemůžete se dočkat rozuzlení a prostě musíte číst dál. Konec je rozhodně nečekaný a tak se tahle knížka zařadila do mých nejoblíbenějších detektivek od Agathy Christie.

janina66
06.06.2023 5 z 5

Skvělá zápletka vraždy v uzavřeném prostředí. A všichni jsou podezřelí. Tentokrát jsem vraha tak trochu tušila a trefila se.

jprst
11.05.2023 5 z 5

Příběh ve stylu záhad uzavřeného prostoru, ale tak nějak tomu chybí atmosféra honosných anglických sídel, kam Poirot zapadá výrazně lépe, i když na činnost jeho "šedých buněk mozkových" to vliv rozhodně nemá. Autorka předvedla s Poirotem i lepší příběhy, ale i tento si zaslouží pětihvězdičkové hodnocení.

cukrovka
07.02.2023 5 z 5

Detektivní klasika. Skvělá zápletka, mrtvola v letadle, jedenáct podezřelých a H. Poirot se skvělým deduktivním myšlením. Prostě u A. Christie nemůžete sáhnout vedle.

SSTknihy
25.01.2023 4 z 5

Záhada zamčeného pokoje na palubě letadla a šedé buňky mozkové páně Poirota ve své vrcholné formě. I ten sebemenší detail je důležitý, zvlášť, když je falešných stop více než dost. Ale pozor, i když jste přesvědčeni, že na sto procent víte, co jste viděli, neznamená to ještě, že to tak opravdu bylo. Takže – připoutejte se, odlétáme :-)

slawa.cap
12.12.2022 5 z 5

Musím říct, že už začínám být trochu přesycený způsobem jakým Agatha v několika posledních příbězích včleňuje pachatele do příběhu. Mám pocit že už po několikáté je vrahem ten kdo s vyšetřováním pomáhá co mu síly stačí, a to tak moc, že i sám Poirot je odsunut na druhou kolej. Přesto jsem vraha jako obvykle ani zdaleka neuhodl.
Poslouchal jsem zhruba před dvěma měsíci a teď jsem si horko-těžko vzpomínal na motiv, nakonec jsem si ale přece jen vzpomněl.
A to Československo musí být úžasná země :-)

zipporah
03.12.2022 5 z 5

Jedna z tých lepšííích!! Miestami je aj vtipná a poskytuje dobové nálady, ako napríklad britský zázrak:D spočívajúci v zázračnej zhode v neznášaní kriku, reštaurácii a černochov u dvoch ľudí... Tak takúto kombináciu slov by nečakal ani luskáčik pod vianočným stromčekom :D

"Veda je vlastne najväčšou romantikou dnešných čias."
(si myslím, že všetkých čias, aj keď si Sumer točil koleso palicou, mohol sa cítiť romanticky, nie?)

Summary: Dokelu... zase... ma... autorka dobehla :D

Čmeláček
05.06.2022 5 z 5

Skvělá detektivka, hodně dobře se čte. A letadlo jako místo činu je originální nápad :).

Le Chat
16.05.2022 5 z 5

Hercule Poirot nikdy nezklame, jasných 5 hvězdiček. Znám i filmovou verzi, kterou minulý týden opakovala Česká televize, ale kniha je jako obvykle ještě lepší.

terimila
04.05.2022 4 z 5

Jedna z nadprůměrně dobrých věcí paní Agathy. Není to Deset malých černoušků a není to Vražda v Orient Expresu, ale je to vynikající. Nádech starých krásných časů, luxus leteckých cest, setkání smetánky a děvčete z lidu a samozřejmě vynikající Poirot. O neobyčejnosti díla u mě svědčí i to, že jsem si i po letech od předchozího čtení pamatovala, kdo je vrahem (i když motiv už samozřejmě ne). No a vosa. Vosa v letadle, to fakt nechcete. :-) Čtyři hvězdy, a to jen proto, že srovnávám s tím nejlepším od paní A. Napsat to kdokoli jiný, má pět hvězd, ale tohle už je osud dobrých autorů - kladu na ně jiné nároky než na jiné. :-)

vodovodnice
24.02.2022 4 z 5

Před lety, už je to dávno, jsem viděla filmovou verzi... A stejně už jsem při čtení knižní předlohy úplně zapomněla kdo a proč vraždil. :-)
O to bude zajímavější si zase filmovou verzi pustit.
Knížka samotná je zajímavá, od začátku Hercule Poirot čaruje a jeho myšlenkové pochody jsou nedostižné a vždycky překvapivé.
Je pro mne moc zajímavé pozorovat jakou má A.Ch. neskutečnou fantazii, v této knížce je velmi netradiční provedení vraždy a je skvělé, jak je to promyšlené, jak to vše do sebe zapadá.

Vesper001
22.02.2022 5 z 5

"Nic není tak klamné jako pozorování." Film znám zpaměti, takže jsem předlohu četla sice bez napětí, ale s potěšením. Zápletka opět pečlivě propracovaná a Poirota v honbě za dopadením pachatele nic nezastaví. Ani podrážděný žaludek. ;)

MarkétaI.
31.12.2021 4 z 5

Smrt v oblacích jsem poslouchala jako Audioknihu.
Poslech to byl pěkný a oddechový, děj i závěr knihy se mi líbil.