Goldstein

Goldstein https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392599/bmid_goldstein-4PH-392599.jpg 4 227 63

Gereon Rath série

< 3. díl >

Berlín 1931: Hospodářská krize, násilné střety mezi SA a Rudou frontou, mocenský boj berlínských gangů. Když Gereon Rath dostane za úkol sledovat amerického gangstera Abrahama Goldsteina, netuší, že z kolegiální výpomoci pro americkou Bureau od Investigation se brzy stane smrtící závod. Zatímco on se nudí na svém pozorovacím stanovišti v hotelu Excelsior, ozbrojený Goldstein se už dávno volně pohybuje po městě. Když pak Marlow, šéf podsvětí, donutí Ratha k soukromému pátrání, dostává se komisař mezi bojové linie ve válce zločineckých spolků. Charly Ritterová nastupuje přípravnou právní praxi, a když nechá ze své kanceláře utéct mladou bezdomovkyni přistiženou ve vlaku bez jízdenky, setkává se její pátrání s tím Gereonovým – a je z toho další konflikt…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Goldstein , 2010


více info...

Přidat komentář

alibaba72
08.01.2024 5 z 5

Skvělé, senzační, geniální krimi. Už se těším na další díl :-)

Čmeláček
29.11.2023 5 z 5

Vynikající počteníčko! :) Gereon s Charly mě baví a kromě toho jsou podle mého tyhle knihy fakt skvěle napsané. Až na první díl, ten byl maličko slabší, ale teď jsem rád, že jsem se nedal odradit. Pět stars jak vyšitých a samozřejmě se těším na pokračování :).


Alizon
06.06.2023 5 z 5

Pet hvezdicek a to hlavne za atmosferu Berlina 30. let, ktera pomalu ale jiste houstne. I kdyz detektivni linka byla take zdarila. Nekolik zdanlive nesouvisejicich pribehu, pricemz Gereon a Charly patraji prevazne na vlastni pest, se nakonec pozvolna pospojuje. Hodne se resi i vztah mezi Gereonem a Charly (ktera ma v tomto dile hodne prostoru). Bezva pocteni a dalsi knihy uz cekaji ve ctecce na letni dovolenou - prece jenom pri rozmeru a vaze knihy jsem svoji lasku k papirovym kniham pro priste potlacila:)

alca-212
30.05.2023 5 z 5

Dočteno, výborná kniha. Jen si říkám, jestli se někdy doberu konce... Vyšel další díl (Transatlantik) a než všechny příběhy přelouskám, nejspíš - snad !!! - vyjdou ještě další. Při mém tempu bude stále co číst... A to jsem ráda... :-)
Za mě skvělá série.

Saxofonista
29.04.2023 4 z 5

Tak jsem docela dlouho myslel, že tentokrát už půjdu na 5 hvězdiček, protože zobrazení určité diverzity Berlína děj oživilo a navíc Gereon přece jen slevil ze svého nesmyslně kreténského chování a nebyl tentokrát už tak často motivován svou přiblblou ješitností. Ale pak Volker zase neodolal použití opotřebovaných berliček ke zdramatizování děje ("po telefonu nemůžu", "nech mě mluvit, nemám moc času, už musím končit" atp. ...).
Nehledě na to, že Gereonovi mohlo dojít, že by bylo lepší, kdyby řešení situace svěřil jiné organizaci ...

Jo a taky by bylo fajn, kdyby autor nechal C.R. se s Rathem rozejít, nebo Ratha přjmout celibát, nebo klidně i nechat C.R. umřít. Cokoli, jen abych už nemusel snášet ta jejich melodramata.

bosorka
13.12.2022 4 z 5

Série o Gereonu Rathovi si stále drží velmi slušnou úroveň. Opět jsem poslouchala audio. Mám velmi ráda Babylon Berlin, které je tato knižní série předlohou, ale jsem docela dost ráda, že se v lecčems liší, kniha je spíš jen námětem a návodem. I přesto, že seriál mě uchvátil o něco víc, musím říct, že zvlášť zasazení do doby se autorovi hodně povedlo. Průběžně budu sledovat dál (ideálně dále jako sudioknihu s příjemným projevem Jana Teplého).

Vierush88
19.07.2022 5 z 5

Příběhy Gereona Ratha jsou velmi chytlavé a originální. Líbí se mi i to, že jsou zasazeny do 30. let. Začíná se sem vkrádat nacisumus, což tvoří zajímavé linky.
Bohužel, na sérii mi začíná vadit stupňující se množství překlepů a chyb, za což samozřejmě autor nemůže.

kaffa
28.06.2022 4 z 5

(SPOILER) těžké hodnocení, těžké.... sou to takové lepší 4 hězdičky, ale na tu pátou tomu prostě ještě něco chybělo.... rozhodně byl ale 3. díl lepší, než ty předchozí :-) antihrdina goldstein byl sympaťák ;-)
uvidíme, jak to bude dál, hlavně jestli bude ta svatba nebo ne :-D

ujira
17.06.2022 4 z 5

Autor výběrem období, do kterého umístil své hrdiny a detektivní příběhy, velmi pozvedl úroveň krimi žánru. Navíc inteligentní studentka práv, vypomáhající na kriminálce Charly dodává Gereonovi šmrnc a náboj. A přestože začátek Kutsherových románů je pomalejší a hůře se do něj vplouvá, nakonec vždy nabere vítr do plachet a je to plavba jak se patří.

IreneP
17.06.2022 4 z 5

Gereon mi tentokrát přišel o chlup menší sebestředný blb, tak jsem to s ním vydržela na jeden zátah. V audioverzi. Jako detektivky mi knížky přijdou slabší, ALE já je čtu/poslouchám hlavně kvůli Charly a té době. Neznám knížky z této německé éry a ta je tu, myslím, skvěle vykreslená. Už se těším na další díl do uší.

kahuda01
13.06.2022 4 z 5

Tož dobré to bylo, chvílemi jsem si říkal, že asi dám Gereona na chvíli k ledu, ale konec vše napravil, takže zapaluji overstolzku a vyrážím na další pokračování.

Gleam
01.04.2022 4 z 5

Další díl série opět "přečten" v audio verzi, za mě opět výborné. Knihy tohoto autora mě baví, těším se na další díl a jsem zvědavá, kam se hlavní postava příběhu posune.

Gibis
26.03.2022 5 z 5

První díl této série mě až tak docela nepřesvědčil, že mám pokračovat dál, ale nakonec jsem hodně ráda, že jsem se pustila i do dalších dílů.
Meziválečný Berlín, hospodářská krize, stupňující se agrese vůči židům, do toho příjezd amerického gangstera a mě osobně hodně bavil příběh Alex, který řešila Charly Ritterová. Gereon opět arogantně sebestředný, ale tak nějak si na to už zvykám :)

markulina711
19.02.2022 4 z 5

Do Berlína přijíždí americký gangster. Množí se mrtvoly. Gangy podsvětí přichází o své vůdce. Vše se zdá být jasné. Vraždí Goldstein,ale na čí objednávku? Nebo to bude všechno jinak? Atmosféra houstne městem pochodují nackové a jejich organizace prorůstá do veřejného života a policie není výjimkou. S podvědomím co bude následovat za pár let se to fakt nečte lehce. Fakt povedený díl.

Trudi806
06.12.2021 5 z 5

Prostě skvělý. Skvělá knížka, skvělá série a já abych si vzala dovolenou na ty další díly.

Arella
29.09.2021 5 z 5

Výborné. Detektivka jak má být. Těším se na další díl. Děkuji

grimik
07.09.2021 5 z 5

Uznávám, že jsem k předešlým dvěma dílům byl poněkud kritický, a to zejména u druhého, ale šlo fakticky jen o čistě subjektivní důvody (první si opravdu víc nezaslouží). Ale třetí díl - Goldstein, ten už považuji za vážně výborný. Autor se vypsal (leč víceméně ignoruje popisy postav), nezabředává do stereotypního popisu pohybu postav ulici po ulici (v Mokré rybě mi to chvílemi přišlo jak výpis itineráře z GPS zařízení), kniha doslova dýchá atmosférou meziválečného Německa, kdy pomalu nabíral na síle národní socialismus, více dějových linek je přehledných a žádná nepokulhává za jinou. Konečně se série stává víc než obyčejnou detektivkou, ale i společenským, dobovým románem. Navíc linka Gereon-Charlie, ta sama dost táhne už od prvního dílu. Za mě opravdu super, i když jsem tento díl nečetl, ale poslouchal pouze jako audio "knihu", což rozhodně za čtení nepovažuji a trochu se stydím za opovážlivost, hodnotit knihu z poslechu. Dalším dílem budu pokračovat už opět poctivě.

Vojslava
17.07.2021 4 z 5

O hvězdičku míň možná jenom kvůli tomu, že je to jediný díl, který jsem nečetla v pořadí, a tudíž mi ty následné připadaly historicky zajímavější. Ale ne že by se tu nic nedělo a příběh nestál za to! Několik posplétaných linek a koneckonců vysvětlení, čemu jsem v následujících dílech nerozuměla, trochu vztahů a trochu politiky, trochu vzrušení na konci... zase jsem si koktejl "šíleného města" docela užila.

Hugoline
07.07.2021 5 z 5

Každý nový díl série s komisařem Gereonem Rathem je lepší a lepší.

ivoiro
06.07.2021 5 z 5

Dle mého názoru se jedná o výbornou knihu. A z toho konce běhá mráz po zádech.