Spis Vaterland

Spis Vaterland https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404880/bmid_spis-vaterland-eUo-404880.jpg 5 174 50

Gereon Rath série

< 4. díl >

Červenec 1932, berlínská policie stojí před záhadou: v nákladním výtahu v „Domě Vaterland“, legendárním chrámu zábavy na Postupimském náměstí, leží mrtvý muž. Vše nasvědčuje tomu, že se utopil. Komisař Gereon Rath nemá z nového případu velkou radost, má dost nepříjemností už tak. Jeho vyšetřování s cílem dopadnout neznámého nájemného vraha se už celé týdny nehýbá z místa. A to, že jeho velká láska Charlotte „Charly“ Ritterová se vrací z ročního studijního pobytu v Paříži a nastupuje jako komisařka čekatelka na Alex – na oddělení vražd, celou situaci zrovna neusnadňuje. Zdá se, že mrtvý muž z Postupimského náměstí je jednou z obětí série vražd, jejichž stopy vedou daleko, až někam k polským hranicím. Tady se Rath setkává s mlčenlivými východními Prušáky, nelegálně pálenou kořalkou a se záludnostmi tamní přírody. Odpor proti vyšetřovateli z Berlína vzroste ve chvíli, kdy narazí na dlouho střežené tajemství.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Die Akte Vaterland , 2012


více info...

Přidat komentář

regazzoni
21.04.2024 5 z 5

Kniha od knihy lepší a lepší. Tuhle sérii přečtu určitě komplet

Kverulant
23.12.2023 5 z 5

Další výborný díl série, autor píše stále líp a velmi dobře zasazuje příběhy do historického vývoje ve Výmarské republice, čímž se mu daří s naskakujícími letopočty zvyšovat tísnivou společenskou atmosféru. Tentokrát se vyšetřování neodehrává jen v Berlíně a vyšetřování vraždy přivádí Gereona Ratha do Východního Pruska a čtenáři se seznámí s dobovými poměry v Mazurech.


Čmeláček
08.12.2023 5 z 5

Tohle bylo tak vynikající počteníčko, že jsem zase vrněl blahem :). Hlavně se mi líbilo, že se Gereon vydal do Mazurska a děj se neodehrával jenom v Berlíně. Pět stars to jistí a jede se dál! :)))

alca-212
24.08.2023 5 z 5

Zdá se mi, že každý další díl je lepší než ten předcházející...
Jen z té doby jde strach...

Alizon
17.08.2023 5 z 5

Konecne jsem vzala na milost ctecku, a tentokrat se opravdu hodila, protoze tahat tri dily Gereona k mori by se mi opravdu nechtelo. Vetsinou serie prokladam dalsimi knihami, ale nakonec me to tak chytlo, ze jsem precetla hned 4, 5 a 6 dil. Tak se mi mozna u hodnoceni budou trochu plest, coz moc vadit nebude, protoze se mi vsechny libily:)
V tomto dile si Gereon odskoci vysetrovat k Polskym hranicim a zapletka se nam netahne jenom do jineho mista, ale az hluboko do minulosti. K tomu mafiani, naciste, politika .... proste takova selanka. Opet velmi ctive, misty vtipne. A Charly ma oproti prvnim kniham stale vice a vice prostoru.

Saxofonista
19.05.2023 4 z 5

Samotný příběh v pořádku. Ale stále nechápu, proč autor za hlavní postavu zvolil takového ..., který nejen že je egocentrický namyšlený protekční spratek, ale ještě k tomu zvorá na co sáhne, pořád ho musí někdo kvůli jeho blbosti zachraňovat a ještě ohrožuje důkazy a svědky. Já chápu, že intelektuálně i morálně dokonalý detektiv by asi nudil. Ale tenhle člověk, to už není ani detektiv z detektivky, to je průměrnej policajt z reálného života.
A trochu i k příběhu - autor si nemůže dovolit nechat konec otevřený (i když jde jen o vedlejší větev příběhu), protože ve skutečnosti by ten konec vůbec nemusel skončit tak, jak by čtenář měl předpokládat. Ono totiž vůbec nelze vyloučit, že ten patlal Gereon zvoral i tohle ...

IreneP
03.11.2022 4 z 5

Přesun děje z Berlína do východního Pruska sérii prospěl. A procházet se s Rathem místo mondénním velkoměstem příhraničními bažinami, popíjet doma pálenou kořalku s místní učitelem a snažit se něco vykutat z místních mlčenlivých vesničanů, to bylo luxusní. Navíc člověk poznal zase střípek z historie, kterou jsem se nikde neučila. Poslouchala jsem opět jako audioknihu, načetl Jan Teplý a jeho "Rath byl rád..." mi zní v uších ještě teď. :-)

Milonak
20.09.2022 4 z 5

Kvalitní detektivka, které pomáhá předválečné prostředí. Moje první kniha od Kutschera a musím uznat, že velice dobrá. Ještě v polovině jsem přemýšlel o 5*, ale ve zbývající části byly některé pasáže trošku zdlouhavé a příběh začínal "zavánět" pohádkovostí, což mně vadilo. Jinak autor umí velice čtivě psát, nezabíhá nijak přehnaně do detailů a text je doslova "skluzný" - důkazem toho budiž, že jsem knihu přečetl za cca týden, což u mě není zvykem. Jednu hvězdu ubírám za až zbytečně dlouhou stopáž a ne 100%ní druhou půli.

kahuda01
03.07.2022 5 z 5

Zatím nejlepší díl série. Změna prostředí všem prospěla, na politické scéně začíná být trochu dusno. Těším se na pokračování.

Enrs
28.06.2022 5 z 5

Autor zraje jako víno. Už druhý díl mě nadchnul, protože byl ještě lepší než první a ten byl neotřelý, nápaditý, zajímavý a zasazen do naprosto unikátní doby. Ale že zatím každý díl bude ještě lepší než předchozí? To jsem u žádné série ještě nezažila. Přiznám se, že jsem teprve před koncem, ale i když bylo řešení nastineno prakticky od začátku, už teď vím, že tak jednoduché to nebude. A všechny ty dějové odbočky navíc? Prostě třešničky na dortu. Jediná nevýhoda je ta délka knih. Jak má člověk dělat něco jiného s takovou knihou než číst? :)

markulina711
24.02.2022 4 z 5

Zatím nejlepší díl. Vraždy kuriózním způsobem, oběti zdánlivě nemají nic společného. Rath na výjezdu ve východním Prusku musí odhalit dávný zločin,aby pochopil pojítko mezi oběťmi a motiv vraha. Do toho silně vstupuje politika,vliv nacistů roste. Končí demokratická republika. Německo se zmítá v hospodářské krizi.

Arella
31.01.2022 5 z 5

Díl od dílu lepší s lepší. Dobrý detektivní i čtenářský zážitek, super, děkuji.

Trudi806
17.01.2022 5 z 5

Fíha, bych nečekala, že tahle série může být ještě lepší ale je to tak. Asi nejlepší dál zatím, těším se na další.

petaSk
20.11.2021 4 z 5

Mám dojem, že se jedná zatím o nejpovedenější díl ze série (čtu postupně). Ocitáme se v Berlíně, ale taky ve Východním Prusku, kde mě bavil kontrast mezi "zápaďákem" Rathem a do sebe uzavřeným východem. Záhadný "indián" byl novým zajímavým prvkem v celém příběhu.
Nemám k příběhu moc co dodat. Další díly samozřejmě číst budu.

moni.ka
14.09.2021 4 z 5

Neotřelý námět a objeví se dokonce i Vinnetou, ale pro mě je německá povaha (a tím i detektivka) asi nejvíce vzdálená z celého světa. K tomu zbytečně moc politiky. Takže přestože jsem byla napnutá a bavila se vlastně po celou dobu čtení, ani přes zajímavé období děje v meziválečném Německu, se k autorovi a komisaři Rathovi už nejspíš nevrátím. Nějak si to celé nesedlo.

ivoiro
27.07.2021 5 z 5

Tato kniha mě hodně bavila. A hnědý mor se rozlézá a rozlézá.

PájaHája
04.07.2021 4 z 5

Pro mě zatím nejlepší díl.

Boby17
16.06.2021 5 z 5

Zatím má série zlepšující se tendenci a tento díl se mi líbil nejvíce. Situace se zhoršuje, náckové se roztahují a Gereona zavedlo vyšetřování podivného zabití až do Východního Pruska. Bylo pro mě zajímavé si uvědomit, že nebylo rovnítko mezi slovy Němec a nacista. Političtí protivníci z obou pólů se nelítostně mydlili mezi sebou a pak ještě byla spousta příznivců jiných politických stran a nebo nerozhodných.
Líbil se mi osobní posun hlavních aktérů příběhu i to, jak Gereon projevil velký smysl pro spravedlnost. Super počteníčku dávám všechny body.

DvěTéčka
03.05.2021 5 z 5

Tenhle díl se mi opravdu líbil!

Lumír23
21.04.2021 5 z 5

Velmi čtivý díl, sice se hůř drží v leže v rukách, ale čtenář je s obsahem spokojen. Chyb v tištěném textu zase hromada, ale to už ani nemá cenu komentovat. Velice zajímavý byl uváděný popis nálad mezi polskými prušáky a poláky, zde bych zpozorněl, protože si nejsem zcela jist, zda se nejedná o anomálii. Jde o to, že velká část polské veřejnosti byla až profašistická, ale jedním dechem přiznávám, že netuším, zda ten obdiv k vůdci a straně nepřišel až o chvilku později.