Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Dámy a pánové, Česká republika má hodnotné dílo. Plesejme! Takhle jsem se nenasmála hodně dlouho.
Dokonalé. Vždy jsem se smála nahlas! A umocněný zážitek mají ti, kdo pracují jako průvodci na památkách!
Já se tak těšila!
Ale na co? Těžkopádný nucený humor, 19letá holka píšící deník jak nějaká 13ka, ke konci chování postav naprosto přehnaně vygradované a absolutně žádný konec (díky tomu hlasuji podrůměrně). Kniha má mít částečný konec, i když je součástí série.
Je to zklamání.
Humor je subjektivní záležitost. Každý se zasměje něčemu jinému. A mě tohle baví. Mnohokrát jsem brečel smíchy, při představě dané situace převedené do skutečnosti. Knížka se mi četla neskutečně rychle a svižně a nemohu si na nic postěžovat!
Námět dobrý, ale z textu je hrozně cítit snaha o stálou vtipnost za každou cenu, která vede k provoplánovitosti. Humor málokdy graduje do něčeho, čemu se člověk zasměje třeba ještě za několik stran a ty opravdu povedené vtípky jsou většinou ty drobné a napůl neúmyslné. Nedočteno.
A mne se to libilo. Kniha mi prisla velmi vtipna, ale to bylo mozna tim , ze jsem ji necetla, ale poslouchala na CD. Ono kdyz vam ty vtipy nekdo rekne spravne podbarvenym hlasem, tak vyzni mnohem lepe nez napsane v knize.
Rodina Kostků dostane zpět svůj zámek a stěhuje se z Ameriky, by si začala užívat svých aristokratických statků. Vtipné vyprávění strastí české šlechty.
Jedna z nejzábavnějších knih, které jsem v poslední době četla. Lituji, že jsem její přečtení tak dlouho odkládala. Marie není až tak zajímavou postavou. Vtipný je hlavně popis událostí a způsob, jakým vnímá své okolí - svou rodinu, služebnictvo, bláznivou Denisku,... Kniha je psána formou deníkového záznamu, a tak můžeme sledovat osud hrdinů od jejich odchodu z Ameriky až po zprovoznění zámku Kostka pro návštěvníky. Celý děj se odehrává v rámci čtyř zimních měsíců. Člověk by předpokládal, že se na odlehlém zámku uprostřed českého venkova ve společnosti rodičů a služebnictva, nedá nic moc zažít. Ale je to právě popis a přirovnání, které vyzvedávají komiku jednotlivých situací.
Na začátku jsem se bavil až se za břicho popadal. Bohužel v půlce knihy už docházelo k opakování vtipů založených na neměnícíh se postavách (zfetlý zahradník, návštěvníky nenávidějící Josef, chamtivý otec,..).
Škoda,... Na začátku drive, ale chyběl "tah na branku"...
Skvělá, opravdu skvělá..... Takhle už jsem se dlouho u žádné knihy nenasmála.
Nedá se očekávat žádný hlubší děj, ale tato kniha za úkol nic takového opravdu nemá.
Určitě ji ještě někdy otevřu.
Chcete si odpočinout, nechcete přemýšlet, přečtěte si aristokratku. Lehké čtení a já se docela dobře pobavila.
Koupila jsem si oba díly na doporučení knihkupce... nejvtipnější román.. No.. účel to splnilo v tom, že je to nenásilná četba, která odlehčí přeplněné hlavě, občas se člověk zasměje, ale jestli tohle byla nejvtipnější knížka roku, tak mám trochu obavy o humor u nás. Podle mě, dobrá do vlaku, ale místo v knihovně mi zabírat nemusí.
Dlouho jsem se u žádné knížky tolik nenasmála, skvělá oddechovka, sice žádné náročné čtení, ale sranda musí být. Těším se na druhý díl.
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Zábavné, vtipné, čtivé. Zasmál jsem se a bavilo mě to. Místy možná trochu prvoplánový humor, ale nemusím číst jenom Coelha, že? ;-)