Anihilace

Anihilace https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498452/bmid_anihilace-Q39-498452.jpg 4 409 104

Jižní Zóna série

1. díl >

Oblast X byla desítky let odříznutá od zbytku kontinentu. Rozlehlé pozůstatky lidské civilizace znovu opanovala příroda. První expedice se vrátila se zprávami o nedotčené, rajské krajině. Všichni členové druhé expedice spáchali sebevraždu. Třetí expedice zanikla při přestřelce, když se její členové obrátili proti sobě. Účastníci jedenácté expedice se vrátili jako stíny svých dřívějších já a během několika měsíců po návratu zemřeli na agresivní rakovinu. Nyní se chystá dvanáctá… Na místo dorazí s tím, že očekávají neočekávané, a Oblast X skutečně dostojí své pověsti – brzy objeví obrovskou topografickou anomálii a formy života, které se vymykají veškerému chápání. Avšak tím, co všechno změní, jsou především tajemství, která si do Oblasti X přinesli sami účastníci expedice. Oblast X byla desítky let odříznutá od zbytku kontinentu. Rozlehlé pozůstatky lidské civilizace znovu opanovala příroda.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Annihilation , 2014


více info...

Přidat komentář

petr_
04.04.2023 4 z 5

Podle hodnocení dalších čtenářů se asi bude jednat o rozporuplné dílo. Autor vytvořil cizí až nepochopitelný svět, který vznikl z neznámých příčin a který má bezprostřední vliv na účastníky expedic, kteří se tam vydávají. Je však na čtenáři jak se s tím srovná a jak bude jeho děj chápat, protože už jednotliví aktéři jsou zmanipulováni buď organizací, která je tam vysílá nebo přímo zdejším prostředím.
Tato kniha mi silně připomíná knihu Arkadije Sturgackého "Piknik u cesty" s podobným tématem, kdy se hrdinové prodírají neznámým světem bez hmatatelných úspěchů, a pokud se jim podaří, něco zajímavého objevit, tak hodnota těchto objevů je vlastně sporná a nikomu nic nepřináší.

sf1
12.02.2023 1 z 5

Skvělá premisa zpracována naprosto odpudivým způsobem, jako by chtěl autor čtenáře odehnat a znechutit, především v následujících dvou dílech. Přečtěte si jen Anihiliaci, která ještě ujde, a pak se podívejte na stejnojmenný vynikající film.


TERRORDROME
29.01.2023 3 z 5

Trocha komplikované hodnotenie, lebo tá kniha je vlastne akákoľvek chcete. Filozofické dielo o metamorfóze všetkého, alebo výplach bez deja a pointy kde autor iba hádže náhodné veci ktoré nič neznamenajú. Mňa to dosť bavilo, žiaden úvod do deja a postavy úplne bez mien, všetko čo máme je pochod tajomnou zónou x ktorej zvláštnosťou je jej zvláštnosť. Sú postavy ( všetko ženy ) úplný dementi čo sa zbláznia už pred vstupom do zóny, takže v knihe buď ani nie sú, alebo si hneď idú bezdôvodne po krku? Vláda má ohľadne expedícií nejasné ciele a asi kuje nejaké pikle, ale tie nedávajú o nič väčší zmysel než čokoľvek iné čo sa "príbehom" mihne, vrátane delfínov s podozrivo ľudskými očami. Finále je ako vesmírna odysea z machu a papradia a záverečné poučenie je asi že ak ju milujete, nie je čo riešiť. Takže si myslím že to bolo fajn aj keď nevie čo to vlastne bolo a ďalšie diely podľa všetkého nemá moc zmysel čítať.

Syllvanium
17.10.2022 5 z 5

"Přečteno" formou audioknihy. (Tato forma mě u čehokoliv delšího nad rámec povídky neskutečně rozčiluje, protože je složité se ke knížce vracet, nemluvě o situacích, kdy při večerním poslechu usínám; proto hodnotím po delším odstupu a po druhém poslechu.)

Jako mnozí jiní, i já prvně viděla filmovou adaptaci. Barevně vykreslená fauna a flóra oblasti X byla fascinující na pohled, ale ne vše lze převést na plátno; film neurazil, ale ani ve mně nezanechal hlubší dojem. Ke knize jsem se dostala s letitým odstupem a poměrně náhodou, řekla jsem si "proč by ne"... a rozhodně toho nelituji.

Miluji horory založené na děsivé atmosféře, na hutnosti neznámého a děsivého "čehosi" ve tmě, bez předvídatelných lekaček a klišé; miluji šílené vizuální podivnosti; blaženě si rochním v dlouhých popisnostech a psychologických pitvách hlavních hrdinů i obětí mistrů Poea a Lovecrafta. V této knize se snoubí vše - a tak nemám, co bych vytkla, mohu jen chválit. Je to správně znepokojivé, je to bizardní, je to popis ustavičné proměny všeho, co je nám známé, v cosi unikajícího, neuchopitelného, extrémně znepokojujícího a zároveň podmanivě magického.
Jsem spokojena a rozhodně plánuji tuto sérii dokončit. Jsem zvědavá, co se z toho ještě vyklube.


Edit, červenec 2023 - Knihu mám konečně fyzicky v knihovně. Přečteno znovu a jsem více než spokojená. Opravdu není nad klasické čtení - při poslechu audioknihy mi uniklo několik drobných detailů, bez kterých by mi první stránky druhého dílu zajisté nepřinesly znepokojující mrazení v zádech.

Majuš333
07.04.2022 5 z 5

Úplnou náhodou som sa dostala ku knihe Anihilace... A ako sledujem komentáre a hodnotenia, tak pôjdem asi proti prúdu, pretože dávam plný počet bodov. Bola to výborná a napínavá jazda na jeden 'nádych' :) Fakt ma dostalo, že hlavné postavy boli bezmenné, s tým som sa ešte asi nikdy nestretla, ale aspoň sa mi neplietli :) Dej odsýpa, žiadne zdržovačky, žiadna nuda.


„Ten text píše něco, co je pod námi. Je možné, že pod sebou máme něco, co ten text stále píše.“


… stíny propasti jsou jako korunní lístky nestvůrného květu, jenž se rozevře v lebce a rozvine mysl za hranice, které dokáže člověk snést…

Phorbo
30.11.2021 3 z 5

A byla jistě škoda věnovat se nejdříve filmu a poté knize. Dělal jsem to vícekrát a vždy, podotýkám, že vždy mě bavila více kniha. Bohužel v té barevné a floristické imaginaci mi pomohl o dost více film, než kniha.
Je to napsané pro mě moc nezajímavým způsobem. Je to rozvleklé, moc popisoidní a semtam nudné. Ve výsledku příjemný průměr, ke kterému se ale nevrátím, k filmu však ano.

KapitánSmrt
02.11.2021 5 z 5

Moc pěkná pocta Pikniku u cesty od Strugackých. Opět je zde tajemná oblast, která badatelům a průzkumníkům nabízí více tajemství a otázek, než-li uspokojivých odpovědí. Co je zdejší Zóna? Jak působí na psychiku (ale i fyziku) člověka? Odkud se tu vzala? Jde o projekt pokročilé (snad mimozemské) inteligence? Nebo je to další stupeň evoluce? Příběh je sám o sobě zajímavý, záhady a tajemství překvapují, atmosféra je správně hutná. Bavilo mě, jak je čtenář hned uvržen do děje a až zpětně a po malých dávkách se dozvídá více o hlavní hrdince. Očarovala mě i autorova jazyková obratnost, ale hlavně jeho fantazie! Ta je opravdu obdivuhodná. Jdu shánět druhý díl.

jaroiva
31.10.2021 4 z 5

Příběh: 0 bodů - v podstatě žádný není
Atmosféra: 100%
Nejdřív jsem myslela, že dám sotva průměrné hodnocení, ale nakonec - ani nevím proč - se mi to i líbilo. Do dalšího dílu se ale pouštět nebudu. Bez příběhu mi asi ta atmosféra stačila jednou.
Chvílemi mi to připomnělo Mentogrity Františka M. G. Kováříka, chvílemi snad bratry Strugacké. Ale to co se mi na těchto dvou nelíbilo, se mi najednou líbilo u Anihilace.

Greenfingers
13.04.2021 3 z 5

Knihu jsem četl již před delší dobou, kdy byla ještě horkou novinkou. Příběh mě příliš neoslovil, ale připouštím, že si určitě našel ( nebo najde) své příznivce. Hodnotím jako lepší průměr.

Mayaku
03.04.2021 4 z 5

Vzhledem k rozporuplným hodnocením jsem k Anihilaci přistupovala poněkud opatrněji, ale ve výsledku se mi kniha líbila docela dost. I přes někdy prazvláštní jednání hrdinek mě příběh dokázal dostatečně zaujmout a atmosféra "HPL meets Piknik u cesty" pro mě fungovala velmi dobře, což z mého pohledu převálcovalo některé možné nelogičnosti. Paradoxně musím říci, že děj v knize na mě působil velmi smysluplně a strukturovaně ve srovnání s filmovou adaptací, která i přes svůj působivý vizuál ve vyprávění naprosto selhala. Vnitřní pochody postav se holt na plátno převádí hůře no. Takže já jsem spokojená a nejspíše se pustím i do dalších dílů, protože Oblast X rozhodně vzbudila mou zvědavost a já se od VanderMeera velmi ráda dozvím více.

zd0981
27.03.2021 3 z 5

Zajímavé, nicméně dost "na palici"
Kdo preferujete příběh, tak snad knihu ani neotevírejte...

terimila
14.03.2021 4 z 5

Zkombinujte Lovecrafta a bratry Strugacké a máte Anihilaci. Je to moje první setkání s VanderMeerem a vůbec ne špatné. Naopak, dost dobré. A že já jsem ve fantasy a sci-fi docela vybíravej čtenář. Ale tohle mi sedlo. K Anihilaci jsem se vrátila podruhé (už i to je vypovídající) a opět jsem si čtení dost užívala. Napodruhé, kdy mám načteného Roberta Holdstocka (který píše také o vzájemném vlivu podivného, živoucího místa a lidí, co tam přicházejí) mě to vtáhlo ještě víc než poprvé.

Uznávám, postavy jsou velice zvláštní a k srdci moc nepřirostou. Těžko se jim rozumí. Čtenář něco ví vlastně jen o vypravěčce Bioložce... a je těžké naučit se ji mít rád. Divná ženská, vlastně docela bezcita, co těžko projeví kousek emocí a přitom o ně stále škemrá, jak se šťourá ve své neutěšené minulosti. Divná hlavní hrdinka. Její kolegyně působí podobně. Tak trochu (dost) strojové osobnosti. Jenže právě proto, myslím, právě ony do Zóny byly vyslány.
A tyhle strojové osobnosti poznávají, pátrají... a hlavně se mění. Celá kniha je o vzájemném působení prostředí a postav. Zvraty a dramata, i když se v knize dějí, jsou podané jaksi mimoděk, flegmaticky, s nepřirozeným klidem. Jenže ono to sem jaksi patří. Na mě nejvíc působily ty drobné, jakoby mimoděk zachycené záblesky poznání a nakonec to finální prohlédnutí Bioložky a její rozloučení.
Je to zvláštní a není to pro každého, ale rozhodně to není špatné. Není to Piknik u cesty, není to Lovecraft a není to Holdstock, ale stojí to za přečtení. A jsem velice zvědavá na druhý díl.

Terva
07.03.2021 4 z 5

Byly jsme čtyři:
bioložka, antropoložka,
kartografka a psycholožka.
Já jsem byla bioložka.


K této knize jsem se dostal díky filmu. Natočil ho Alex Garlad, známý spíše svou scénáristickou prací, než jako režisér. Napsal scénáře k filmům jako je Sunshine, Dredd nebo 28 dní poté. A samozřejmě, že udělal scénář i k Anihilaci, kterou si posléze natočil. Film je plný barev a „mimozemské přírody“. Jako nejsilnější stránku filmu bych označil, scénu nazvanou „tanec s Anihilací“, která mi silně utkvěla v paměti.

Citát: Materiály jsou nejednoznačné, naznačují lokální původ, ale to ještě nemusí znamenat lokální stavbu.

Kniha je trochu něco jiného. Příběh v ní je spíše psychologickým pohledem na Oblast X, napadenou cizí formou života. Z pohledu bioložky se v ICH formě postupně dovídáme, jaké nástrahy, strasti, možná i slasti v nebezpečné zóně číhají. V knize je nejsilnější situace kolem Lezouna, tvora o němž se dozvíme všechno a vlastně o něm nevíme vůbec nic.

Malá ochutnávka:
Tam, kde leží rdousivý plod, jenž podala ruka hříšnice, nechám vyklíčit semena mrtvých, aby se rozdělila s červy, kteří se hromadí ve tmě a oplétají svět mocí svých životů. Přijde oheň, který zná tvé jméno, a v přítomnosti rdousivého plodu si přivlastní svým temným plamenem vše z tebe.....

Většinou nečtu knihy, které jsem viděl zfilmované, ale tady jsem rád, že jsem udělal výjimku. Tak obrovské rozdíly mezi knižním a filmovým příběhem dělají z Anihilace něco unikátního. Něco, co rozhodně stojí buď za přečtení nebo za podívání. Mám pocit, že spoustě uživatelů se nebude líbit oboje. Pro své podstatné rozdíly v ději a situacích se z Anihilace stal perfektní dvojí pohled na to, co Jeff VanderMeer napsal.

Citát: Stromy nejsou stromy, ptáci nejsou ptáci a já nejsem já, ale jen něco, co hodně dlouho šlo.

Posléze jsem zjistil, že Anihilace má dvě knižní pokračování. A tím jsou Autorita a Adaptace. A protože se mi první příběh líbil, rozhodně jsem neváhal a sehnal si celou trilogii. Z příběhu jsem vyjmul šestnáct citátů a nechal je vepsat Jeffu VanderMeerovi do jeho profilu. Příběh je založen na postupných změnách a pozorování hlavní hrdinky. Rozhodně však je to minimálně za čtyři hvězdy. Ale co se to děje! Co to je! Hvězdy jsou napadeny jakousi mimozemskou formou žlutých motýlků! Konkrétně jich je tři a půl!
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Co můžete dělat, když vám pět smyslů nestačí?

kokrokr
06.03.2021 3 z 5

Sen poživače opia, deník pacienta psychiatrické kliniky, či špatná verze „Pikniku u cesty”, sám nevím co vybrat, je to podivný děj o ničem. Příběh neustále naznačuje možnost transformace těla i duše do čehosi neznámého, ale vše se nakonec rozplývá do nicoty. Také mě iritoval autor tvrzením, že ženy nesou půlroční zásoby jídla. Tuhle hloupost si mohl odpustit, stejně pak dodal, že v základním táboře je zásob z předešlých expedic dost. Autor tedy emoce vyvolat umí, ale já cítil více ty záporné, dokážu ale pochopit, že u někoho převáží ty kladné. Dávám dva a půl bodu.

IvikaS
20.01.2021 4 z 5

Víc otázek než odpovědí.

Vesmich
19.01.2021 5 z 5

To było ale zajímavé! Začala jsem číst a říkala si "co je to za slátaninu?" švih, odhoz knihy (to dělám odmala)..ráno zvednutí, odložení. Za čas další pokus.."hňupina jakási" a civilnější odložení..a potom přišel takový vhodný zimní večer, venku fujavice a tak si říkám, anihilační počasí, zkusím to...a chytlo mě to a nepustilo!!! S hrůzou jsem v Bioložce spatřovala celou řadu vlastních rysů, prostředí bylo naťuknuté přesně natolik, aby si zbytek člověk dohrál v hlavě, skvělé dobrodružství!

Pasadenka
31.12.2020 4 z 5

Nebudu se tvářit, že mi knížka nedělala trochu potíže. Děj není tak snadno slučitelný s běžným mozkem, jako kdejaký brak, ale nebylo to špatné. Celá oblast X, protagonistky i celá organizace na pozadí jsou potažené patinou nejasnosti, a ne zcela zbytečně je pro mnohé knížka spíše slátanina, ve které se „intelektuálové“ a pokřivené mysle snaží najít něco – cokoli – co tam není.

Možná, že patřím do té pomýlené skupiny, ale něco na té knížce je. Není to lehké čtení, není to pro každého, neříkám, že mi je zcela jasné, co chtěl autor říct, jestli vše, co si odnáším je to, co si mám odnášet, ale za mě 4 hvězdičky.

Jarka_rybář
21.10.2020 2 z 5

Tedy. Není to špatná kniha, ale není to ani kniha dobrá. Je poskládaná z výborných částí - záhadná Oblast X (Ano, opravdu trochu připomíná knihu Piknik u cesty od Strugackých a taky Skleník od Aldise), neméně záhadná organizace vysílající expedice, neporušená příroda oblasti a otázky, spousta otázek, na kterou chcete najít odpovědi... Jenže.
Upřímně, číst se to moc nedá. Vadí mi forma, jakou je kniha psaná, třebaže se na ni dá zvyknout (Marťan je taky psaný jako deník a toho jsem zhltla s potěšením.), vadí mi hrdinka a její nesmyslné citové výlevy, na což se zvyknout nedá. Pardon, jestli tohle mělo být sci-fi, tak proč to autor zkřížil s neumělou nápodobou hororů?
Ty emocionální výlevy a pitvání se v minulosti a motivech postav celou knihu zkazily. Přitom má tak obrovský potenciál, jenomže ho nenaplnila. Chybí zde jakýkoli objektivní vědecký popis přírody oblasti, její geologie a vůbec jakýkoli výzkum. Zbývají jen emoce.

Bekynóza
10.09.2020 4 z 5

Anihilace je kniha, která je prostoupena atmosférou záhady a já se nemohla od knihy odtrhnout. Je tak strašně dobře napsaná, až je člověk sám znepokojen nad tím, co se tam vlastně děje. Všechny postavy byly velmi zajímavé a nejvíce mne zaujala postava psycholožky, která toho věděla mnohem víc, než nakonec vyzradila.
Přiznám se, že asi 15 stránek před koncem jsem uvažovala nad tím, že knihu nedočtu, ne kvůli tomu, že by byla špatně napsaná nebo že by mě to nebavilo, ale události, které se v knize staly a jejich velmi dobrý popis, mne dost znepokojovaly a cítila jsem, jako bych ani nechtěla vědět, jak to dopadne.
Na druhou stranu ale, když jsem se ke konci opravdu dokopala, protože jsem musela vědět, jak to skončí, tak mi zrovna ten konec, kterého jsem se tolik obávala, přišel jako skoro nejslabší část knihy. Za to jsem ubrala jednu hvězdičku, protože konec je jedna z důležitých věcí v knize.

Oblast X mě velmi zaujala a čtení této knihy beru jako neskutečný zážitek, autor skvěle vybarvil atmosféru a vůbec i ta celá výprava, jež je vlastně nakonec lží, je téma, které mě velmi bavilo, ale hlavně mě donutilo přemýšlet, jestli by se něco podobného nemohlo stát v našem světě a jestli se to už vlastně nestává.
Celá krajina oblasti X je znepokojující a člověk to cítí po celou dobu, kdy knihu čte.
SPOILER!!
Neskutečně se mi líbila černá krabička, ze které se nakonec vyklubala jen krabička k ničemu fungující jako psychické obalamucení účastníků výpravy, aby si mysleli, že je vše v pořádku. Nemohu říct, že bych si bioložku nějak oblíbila, ale neřekla bych, že o to tu v této knize šlo. Věž mne děsila už od začátku, od jejich první výpravy a bylo zajímavé sledovat, jak ji poznávají.
KONEC SPOILERŮ!!

Opravdu byla tato kniha jedním z nejlepších knih, které jsem kdy četla a pokud jste fanoušci sci-fi a možná i hororů (což já nejsem, proto jsem se bála knihu dočíst), určitě se vám bude líbit.

danny_21
21.08.2020 2 z 5

Na předlohu Anihilace jsem se po shlédnutí filmu těšil, ale musím říct, že mě svět, mystika a (ne)zákonitosti Oblasti X absolutně nepřišly zajímavé. Autorova fantazie je sice působivá, ale nepřitažlivá, k postavám jsem si nedokázal vytvořit jiný než lhostejný vztah a tak nějak mě to filozoficky minulo, nedokázal jsem se pořádně začíst - 40 %