František kardinál Tomášek

Tomáš Malý · pseudonym

česká, 1899 - 1992

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

siena
21.03.2021

Slova a činy Františka kardinála Tomáška
ČRo Plus, Archiv Plus - 19.3.2021

V rozhlasovém archivu se příliš nahrávek dokumentujících působení Františka kardinála Tomáška nedochovalo. Jediný osobní záznam pochází z února 1992, který byl natočený jen půl roku před kardinálovou smrtí.
Z něj jsme zařadili několik ukázek, ve kterých kardinál Tomášek vypráví o svých rodičích, o rozhodnutí stát se knězem a své internaci v 50. letech. Dále jsme z tohoto záznamu vybrali krátké úryvky věnované dvěma zásadním duchovním tématům: postoji ke smrti a rodině.
Tuto rovinu doplňuje ukázka z vyprávění kněze Tomáše Halíka, natočeno a odvysíláno bylo těsně po kardinálově smrti, v jakých podmínkách pracoval František kardinál Tomášek v době normalizace. Obklopen informátory i operativní technikou.
Z dochovaných zvukových záznamů před rokem 1989 jsme zařadili ukázku manipulativní a selektivní citace z dopisu kardinála Tomáška prezidentu Husákovi z roku 1984 a nahrávku z archivu Svobodné Evropy: telefonický rozhovor s Libuší Čeřovskou z roku 1988.
Z let 1989–1992 jsme, kromě citovaného osobnějšího záznamu, zařadili ukázku z delšího rozhovoru, který kardinál Tomášek poskytl rozhlasové stanici Svobodná Evropa v Římě, kde pobýval u příležitosti svatořečení Anežky České počátkem listopadu 1989.
Vybrali jsme i krátkou ukázku ze setkání kardinála Tomáška s komunistickým aparátčíkem Miroslavem Štěpánem těsně po příjezdu kardinála Tomáška z Říma. Toto setkání bylo v rozjitřeném období ve dnech těsně po 17. listopadu 1989 komunisty rozsáhle medializováno a zneužito. Tehdy se ale kardinál od celé věci distancoval dopisem, který přednesl kněz a dnes biskup Václav Malý.
Dále jsme vybrali ukázku z děkovné mše v Praze z 25. listopadu 1989, která navazovala na Anežčino svatořečení v Římě, úryvek ze slavnostního Te Deum u příležitosti zvolení prezidenta Václava Havla a uvítání papeže Jana Pavla II. na Letné, u příležitosti jeho návštěvy Československa v roce 1990.
(autor: Pavel Hlavatý)
https://plus.rozhlas.cz/slova-a-ciny-frantiska-kardinala-tomaska-8449683