Edwin Thomas citáty

Tom Harper · pseudonym

německá, 1977

Citáty (3)

Básníkům, kteří píší o nebezpečí a mukách, však uniká to, že i děsivé věci mohou být naprosto jednotvárné. Trójská válka trvala deset let: lze pochopit, proč z ní Homéros popsal jen pár týdnů. (Orfeus v podsvětí, s. 27)


Svoboda je v pořádku. Jenže čím víc jí lidé mají, tím víc jí chtělí. Nakonec začnou pohrdat vším, co je třeba jen vzdáleně omezuje: zákony, zvyklostmi, dokonce i společenskými konvencemi. Vzniká anarchie.... V demokracii pouštíme ze řetězu choutky všech. V tyranii jde o rozmary jedince. Ani na jednom nelze postavit dobře fungující stát. (Orfeus v podsvětí, s. 177)


Tyran se chápe moci vždy s tím, že chce vyvést stát z nějaké krize. A v první fázi je také samý úsměv a samý slib. Odpouští dluhy, rozdává půdu, chce být ke každému vlídný a dobrý. Jenže když krize pomine, zjistí, že potřebuje další hrozbu, kterou by ospravedlnil své postavení. A tak začne další válku. Samozřejmě, že se najdou lidé, kteří na to poukazují. Kritika ho ohrožuje, a tak se jich zbaví. Koneckonců, jsme ve válečném stavu. Avšak čím víc lidí likviduje, tím víc si vytváří nepřátel a tím větší čistky musí provádět. Nakonec nezbývá nikdo odvážný ani schopný. (Orfeus v podsvětí, s. 200)