Černá řeka

Černá řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304165/bmid_cerna-reka-mYF-304165.jpg 4 51 12

Vypravili se za zlatem Inků. V patách jim jde smrt… Britský lékař Kelvin MacDonald od klukovských let toužil zažít opravdové dobrodružství někde v divočině. Dychtivě proto kývne na nabídku zvláštního muže, s nímž se setkal na dovolené v Mexiku – lovec pokladů Anton mu nabídne, aby se zúčastnil výpravy do Amazonie, kterou chystá. S nástrahami nevyzpytatelné přírody a nepřátelsky naladěnými indiány Kel počítal, ale nebezpečí ze strany drogových gangů a obchodníků se zbraněmi ho znepokojuje. Tím spíš, že expedici od počátku stíhá jedna nepříjemnost za druhou. A pak je tu jejich cíl: jak postupují stále hlouběji proti proudu desítek přítoků Amazonky, vypadá bájné město pokladů Paititi jako nedosažitelná chiméra. Zápisky misionáře ze 17. století, jimiž se výprava řídí, jeho existenci sice potvrzují, ale současně naznačují zlověstná tajemství, která je obklopují a chrání. Černou vodou, která proudí v řece, všechno jen začíná.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Black River , 2015


více info...

Přidat komentář

janesy
13.02.2024 odpad!

Ač nemám ve zvyku odložit rozečtenou knihu, bohužel tak činím. Děj mne nikterak neupoutal, vyprávění rozvěklé, nic napínavého...

Pampalini
21.01.2023 3 z 5

Různorodá skupina lidí na cestě za pokladem v peruánské džungli. Paranoia narůstá, příběh se sune kupředu jako kalné vody bezejmenné řeky. Trošičku mi tomu chyběla atmosféra a napětí, taková snad až naivní jiskra starých příběhů. Tohle mělo všechny předpoklady, od tajemného cíle, přes místní indiány, ztracenou expedici, narkobarony, gangy až po choroby a exotické nástrahy dešťového pralesa. Hodně zůstalo nevyužité. Jeviště a kulisy až příliš přerostly banalitu děje.


milena9798
13.11.2022 5 z 5

Mně se to líbilo, dávám 5*. Nebudu spekulovat, zda by to bylo v realitě možné. Pravděpodobně se do takové situace nikdy nedostanu. A bavil mě vypravěčský jazyk doktora a jeho hlášky.

nycol
11.09.2021 4 z 5

Oddychová příjemnost, jen konec je takový přepálený

Ben Nevis
20.12.2019 3 z 5

Dobrodružství v neprobádané oblasti plné divokých indiánů na cestě za pokladem Inků... Kdyby autorovi stačila tato zápletka, dala bych klidně 5/5, jenže on do toho zakomponoval kdejakou organizaci. U CIA už jsem začala uvažovat o 2/5. Závěr se podle mě nepovedl.

ivana02
08.03.2019 2 z 5

Vůbec žádné napětí, záhady, nic. Kniha nebyla dobrodružná, jak by se to mohlo zdá. Hlavní postava je člověk z města, který zázrakem všechno zvládne. Ač lékař, léků si s sebou moc nevzal. Přestože od začátku tuší, že je všechno špatně, zcela nelogicky v cestě pokračuje. Dopředu tušíte, jak se děj bude vyvíjet a jste jenom překvapeni odolností hlavního hrdiny.

trudoš
03.03.2019 3 z 5

Anesteziolog Kelvin MacDonald, znuděný všedností života, neváhá ani chvíli připojit se k výpravě do srdce Amazonie, majíc za cíl nalézt bájné město pokladů Paititi. Nic však dobrodruhy nemůže připravit na hrůzu, která je v džungli čeká. O to víc, že útočí z jejich vlastních řad...
Spisovatel Edwin Thomas, publikující pod pseudonymem Tom Harper, zase jednou hřeší na pravidla žánru. Dvě třetiny románu buduje atmosféru hustou tak, že i s motorovou pilou by byl problém ji nakrájet, aby pak vše v poslední třetině vygradoval tím nejméně očekávaným směrem. Bohužel v tom špatném slova smyslu. Několik zajímavých motivů tak zůstalo nevyužitých a pointa lehce zklamala (i mimozemšťany bych uvítal spíš než autorem nabídnutý závěr), ovšem bohatě to vynahrazuje autenticita Amazonské džungle a řemeslně skvěle vybudovaná akce. Paranoia mezi členy výpravy je zkrátka dokonalá a jediné co jí kazí, je fakt, že nikdo kdo má všech pět pohromadě, by na podobnou misi určitě nenajal až takhle neprověřené lidi.

Daenerys
15.07.2018 5 z 5

Tak to byla jízda! Dobrodrůžo od začátku do konce, nemám slov, nedostává se mi dechu. Přiznávám, že je pro mě hodně atraktivní prostředí, kde se příběh převážně odehrává - amazonský deštný prales. Už to byla výhra, nečekala jsem ale, jaký se z toho vyklube napínavý a zajímavý příběh celkově. Nemohla jsem se odtrhnout a vůbec, tohle bylo za poslední dobu to nejlepší, co jsem četla.

orinka3
04.03.2018 5 z 5

Nemůžu si pomoct - knížka se mi moc líbila. Vrátila mě do mých pubertálních let, kdy jsem vyloženě vyhledávala knihy o životě kolem Amazonky a v jejích pralesích. Jižní Amerika, to bylo moje. Tady jsem našla všechno, co jsem očekávala. Putování neprostupnou džunglí, skupinu dobrodruhů, co se navzájem vlastně neznají, dosažení cíle. Konec ale k žádnému happyendu nesměřuje. Když zbylí členové expedice bojují o holé přežití, nenechává to v klidu ani čtenáře. Zápas s peřejemi a vodní silou překonává všechno. Autor nezapomněl ani na hrozivé vodní hady. Zvířat mohlo být pro mě v románu trochu víc (nemyslím hmyz, ten byl všudypřítomný), ale jinak jsem naprosto spokojená. Dobrodružství jak má být, čte se to dobře.

hledaseniki
10.04.2017 2 z 5

Hlavní hrdina - doktor se nechá zlákat od neznámého muže na výpravu po lese za pokladem. Ono to takhle zní celkem pěkně, jenže ve finále to dopadlo katastrofálně. Hlavní hrdina mi k srdci nepřirostl, jeho chování mi přišlo někdy až tak pitomé, že jsem si říkala, že to snad není možné, lékař co se chová jako idiot, ale i doktor je člověk, takže budiž. Kniha není příliš obsáhlá, má něco přes 300 stránek a když budu upřímná, tak se tam skoro vůbec nic neděje, autor do příběhu ze začátku zapojil drogové magnáty a tím to trochu přiostřil, jenže jakmile skupinka vleze do lese už to jde s příběhem z kopce, přitom by to mělo být naopak. Je to celé hrozně plytké, nudné a do čtení se musíte vyloženě nutit nebo alespoň já jsem se do toho nutila, abych to měla co nejdřív za sebou. Dialogy také za moc nestojí a zrovna tak postavy, asi nejzajímavější byl Anton, ale ačkoliv to byl šéf výpravy, skoro nic o něm čtenář neví a v průběhu ani nic nezjistí. Očekávala jsem, že ten název knihy má nějaký význam, pokud nepočítám, že viděli černou řeku. Postrádám tam hlubší myšlenku, smysl. Když dojde na vraždy tak jsou neoriginální a přiznám se, že kdo vraždí mi bylo tak jedno jako málo co. Některé pasáže jsou hodně nadnesené a vyloženě vycucané z prstu, obzvláště, když se na scéně objevují anakondy (což je až v samotném závěru) Velké odhalení má být zřejmě velký šok pro každého čtenáře, ale jak jsem říkala jednak mi to bylo jedno a za druhé, jsem tohle přesně očekávala. Dobrodružný thriller si představuji docela jinak a pokud autor zamýšlel poslat skupinu lidí do lesa a to má být to dobrodružství, tak se obávám, že to ani zdaleka nestačí. Mám tu ještě jednu knihu od autora, ale budu muset hodně váhat, zda jí dám šanci, protože tohle bylo utrpení a hledat na knize něco pozitivního je úkol nesnadný.

b.tereza
02.02.2017 3 z 5

Napínavá knížka, pěkně popsané dobrodružství, zajímavá zápletka.
Někdy mi to přišlo až trošku absurdní (hadí hnízdo), ale to říkám já, holka, co sedí doma v pelechu a v překrásné, zákeřné džungli nikdy nebyla.

agnes25
19.10.2016 5 z 5

Z knihy jsem byla nadšená,je v ní tolik dobrodružství,které jsem již dlouho nikde nečetla.Kniha je velmi čtivá a drží vás v napětí až do samotného konce.

Štítky knihy

thrillery poklady Inkové dobrodružství dobrodruhové Amazonie dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Tom Harper (p)
německá, 1977
2018  82%Kořist
2020  88%Tajemný oheň
2009  75%Ztracený chrám
2011  72%Lazarova krypta
2016  73%Černá řeka

Kniha Černá řeka je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst29x
Chci si koupit4x