Obléhání nebes

Obléhání nebes https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143663/bmid_oblehani-nebes-zE7-143663.jpg 4 36 13

Demetrios Askiates série

< 3. díl

Bojovníci první křížové výpravy překonali mnohé útrapy, vyhráli četné bitvy a dorazili až na dohled Jeruzaléma. Tam se ale jejich postup zastavil. Velitelé, zmítaní žárlivostí, sahají ke všem prostředkům, i k podvrženému nálezu svatého kopí. Byzantský „detektiv“ Demetrios Askiates, působící jako císařův vyslanec, úspěšně rozplétá četné intriky, dostává se až do Egypta a je i aktérem rozhodujících bojů, při nichž jde o krk jemu i jeho rodině. V závěru Harperovy trilogie je cíle dosaženo, Jeruzalém je dobyt, ale za úděsnou cenu neslýchaných zločinů a krveprolití, které natrvalo znepřátelily Východ a Západ. Závěr putování Demetria Askiata v řadách Boží armády k branám Jeruzaléma. Křesťanským bojovníkům se podaří Svaté město dobýt až po urputném boji, který se uvnitř hradeb změní v nelítostný masakr všech, kdo obléhání přežili. Demetrios se vrací do Konstantinopole, protože svůj úkol splnil, ale úspěch první křižácké výpravy byl jen dočasný…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Siege of Heaven , 2006


více info...

ludek.n
ludek.n
28.03.2022 3 z 5

Křižácká Boží armáda dorazila na dohled Jeruzaléma. Než ale stane před hradbami tohoto Svatého města, musí si její velitelé vyřešit řadu osobních antipatií a vzájemného obviňování. Demetrios Askiates by se za této situace rád vrátil domů, ale není mu bohužel přáno. Osud si pro něho připravil nejednu zkoušku, v níž mu jde o duši i o život. Třetí a poslední díl Harperovy trilogie je věrný oné drsné a pochmurné atmosféře, kterou se vyznačovali už jeho předchůdci. Ráj není na dohled, jen vyprahlá, spálená pustina bez vody a bez stínu. Všudypřítomný prach, špína, krev, pot a výkaly. Lidé se mění ve zvířata, v kruté a nelítostné bestie, kterým není nic svaté. I ti, kdo mají k Bohu nejblíže, tady selhávají. Zachovat si tvář a čest dokáže jen málokdo. „Deus voluit - Bůh to chtěl!“ zní z úst křižáckých bojovníků a posvátný Jeruzalém svým běsněním utopí v krvi. Harper se snaží o historickou hodnověrnost a daří se mu to možná až příliš. Obléhání nebes je temné, tuhé a zatěžkané čtení, které se nezdolává lehce. Nedá vám nic zadarmo, ani se pod vaším upřeným pohledem neohne. To už vám spíše setře úsměv z tváře. Chcete-li do něj proniknout, musíte se mu přizpůsobit a doufat, že to přežijete bez újmy na zdraví.

brigita1501
brigita1501
13.03.2022 4 z 5

Závěrečný díl historicko – detektivní trilogie zasazené do kulis první křížové výpravy. Autorem zvolený hlavní „hrdina“, „luštitel tajemství“ a nedobrovolný zástupce Byzantské říše u „barbarských“ Latinů Demetrios Askiates, nemá tentokráte k řešení žádný ryze detektivní příběh. Řeší tedy svoji nechuť setrvávat v řadách Boží armády a problém, kterak sebe a své blízké udržet naživu a hezky se pospolu navrátit do milované Konstantinopole. Pohříchu je mu dáno putovat směrem právě opačným. Konkrétně táhnout spolu s urozenými i neurozenými bojovníky Boží armády až před a za hradby Jeruzaléma a cestou absolvovat i nějakou tu šarvátku, bitvu, …. a podobná dobrodružství. Díky této jeho „oběti“ se můžeme tažení Boží armády zúčastnit také, vypravit se ze od znovu-získané Antiochie ku Jeruzalému, a setkat se s mnohými historickými osobnostmi: Římany (Byzantinci), s vůdčími osobnostmi první křížové výpravy - latinskými knížaty i náboženskými vůdci neurozených poutníků a konečně i s vůdci Ismaelitů. Pochopitelně, že se znovu ocitneme nejen v prostředí střetů válečných, střetů mezi křesťanstvem a nevěřícími, ale i v prostředí střetů politických a střetů osobních ambic. Konspirace a sváry se táhnou celým příběhem. Sváry mezi urozenými rytíři o vůdčí postavení v rámci Boží armády; intriky mezi chvilkovými spojenci – Byzancí, Latiny, Fátimovským Egyptem. První křížová výprava, respektive její závěr, je vykreslena historicky věrně, a to jak co do politické situace (neshody panující mezi křesťany: Novým Římem (Byzancí) a latinským západem (Franky, Normany), neshody mezi mohamedány: Turky, Saracény a Egypťany; neshody vedoucí mimo jiné k hledání, nalézání a střídání „spojenců“), tak co do bojů, včetně boje závěrečného (obléhání a dobytí Jeruzaléma). V historické rovině patří kniha „Obléhání nebes“ k těm lepším románům, mimo jiné proto, že obsahuje množství zajímavých detailů (působení samozvaného Božího proroka Petra Bartoloměje, podrobné vylíčení zdolávání Jeruzalémských hradeb). Avšak postava, dobrodružství a osobní problémy titulní ahistorické postavy (myšlenkově patrně mluvčího autora knihy) je nudná a dosti otravná – koncentrovaná pochybnost. Pochybnost nejen o právu Latinů na válečný vpád do Malé Asie, ale i ohledně nároků Byzance na území, která nedávno ztratila ve prospěch Turků. Pacifismus, skrupule, muslimofilie a proti-evropské, proti-křesťanské postoje nám autor (kdyby nestačily pochyby o oprávněnosti boje proti nevěřícím, zprostředkované autorovým alter-egem, „humanistou“ Demetriem) předloží i v doslovu knihy. Nicméně celkově patří „Obléhání nebes“, pospolu s předchozími díly, ke knihám, které stojí za přečtení a čas s nimi strávený není časem ztraceným.


lampernaqui
lampernaqui
05.09.2019 3 z 5

No a mám to přečtené. Demetrios zakončil svá pátrání a já jsem rád, že se budu moci přeorientovat na lepší historické romány. Celkově to nebyl žádný propadák, ale průměr, u kterého jsem měl (zvláště v tomto díle) problém pokračovat se čtením. Vychází u nás ohromné množství historických románů a většina z těch, co jsem zatím četl, byla mnohem lepší. Uvidím, když se teď pustím do moderních románů stejného autora, jestli to bude čtivější nebo zjistím, že mi jeho styl bohužel nevyhovuje.

orinka3
orinka3
30.01.2019 5 z 5

Není to moje první četba o křížové výpravě. Ale ještě žádná mě nenaplnila takovou nechutí k nim. Ve jménu Boha a Ježíše Krista způsobili křesťané v Jeruzalémě masakr, který se nedá s ničím podobným srovnat. Vzájemné půtky, podrazy, intriky ještě během tažení, to se dá pochopit opravdu těžko. Takže výborně napsáno, ale obsah víc než pochmurný.

chardon
chardon
02.05.2018 5 z 5

Tak jsem právě dočetl poslední díl trilogie a celou sérii mohu jen doporučit. Pro milovníky historických románů krásné čtení.

Almenka
Almenka
12.01.2018 5 z 5

krasna trilogie

qydko
qydko
01.09.2016 4 z 5

Fandům historických románů mohu trilogii jen doporučit. Ale mně osobně se víc líbí jiné knihy autora - ty bez rozsáhlých bitev. Zatím vede Kniha tajemství.

Mammoth
Mammoth
06.04.2016 4 z 5

Kvalitní zakončení celé trilogie. Ač mi některé pasáže přišly docela dlouhé, příběh nepustil a udržel si zajímavost až do konce. Fanoušci historických románů rozhodně nebudou litovat.

Pet007
Pet007
13.03.2015 3 z 5

Zase jsem vynechala jeden díl série, ale už jsem se na Demetria moc těšila. Cesta do Jeruzaléma byla dlouhá a náročná. Svaté město bylo dobyto, zemřelo spousta lidí dobrovolně i nedobrovolně. Vojáci pro peníze a slávu, děti a ženy byly obětovány. To vše ve jménu jednoho z Bohů. Je smutné, že se to opravdu před těmi dávnými lety stalo a ještě smutnější je, že se to děje i dnes.

Petronille
Petronille
02.12.2013 5 z 5

Oceňuji, že autor psal o byzantské říši a ne o křižácích jako většina autorů. Čtenářům historické literatury doporučuji přečíst celou trilogii

čef
čef
04.11.2013 5 z 5

V tomto díle vyvrcholil příběh z doby 1. křížové výpravy dobytím Jeruzaléma. Oceňuji mnohé detaily života této doby, živý styl vyprávění a napínavý děj. Pro čtenáře historické literatury určitě něco, co by si neměli nechat ujít.

kryspin66
kryspin66
16.08.2013 4 z 5

Třetí díl byl stejně poutavý jako díl druhý. Celkem zvláštní konec příběhu, ale rozhodně celá trilogie stojí za přečtení.

Dandulka
Dandulka
13.05.2013 4 z 5

Jsem moc zvědavá jak bude tenhle příběh pokračovat.

Autorovy další knížky

Tom Harper (p)
německá, 1977
2018  82%Kořist
2020  88%Tajemný oheň
2009  75%Ztracený chrám
2011  72%Lazarova krypta
2016  73%Černá řeka

Kniha Obléhání nebes je v

Přečtených48x
Doporučených3x
Knihotéce85x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x