Edgar Allan Poe citáty

americká, 1809 - 1849

Citáty (61)

Milovali jsme s láskou, která byla větší než láska.


Moje duše se svíjí v plamenech a blouznivost této scenérie mne připravuje pro divočejší vidiny ze země opravdových snů, do níž nyní ve spěchu odcházím.


Nemo me impune lacessit. (Sud vína amontilladského)


Není ještě rozřešena otázka, zda šílenství je či není nejvyšší inteligencí, zda mnohé z toho, co je slavné, zda všecko, co je hluboké, nepochází z choroby myšlení, z útvarů mysli povznesené nad obecný rozum.


Neřekl jsem vám snad, že to, co mylně považujete za šílenství, je pouze přecitlivělost smyslů? (Zrádné srdce)


Neustále jsme si vědomi své odlišnosti od obyčejného davu, aniž bychom byli schopni okamžitě přesně určit, v čem ona odlišnost spočívá.


Nevěřte ničemu, co slyšíte a jen polovině toho, co vidíte.


Od prvého setkání má duše zahořela plamenem nikdy předtím nepoznaným; nebyl to však žár lásky, mému duchu bylo hořko a trýznivě, když čím dále jasněji se přesvědčoval, že nedovedu žádným způsobem určit jeho neobvyklý smysl nebo ovládat jeho střídavou prudkost.


Onen rok byl rokem hrůzy a pocitů silnějších než sama hrůza, pro něž není na zemi jména.


Perverse je jedním z nejpůvodnějších pudů lidského srdce. (Černý kocour) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


Policie je zmatena zdánlivým nedostatkem motivu. Nikoli vraždou samou, ale ukrutností vraždy. (Vražda v ulici Morgue) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


Pravý ničema není nikdy bez kapesníku. (Záhada Marie Rogetové) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


Přestal jsem dbát času i místa a hvězdy mého štěstí na nebi pohasly, proto země se mi zachmuřila a její tvorové mne míjeli jako chvějivé stíny a mezi nimi všemi jsem zřel jen Morellu.


Quoth the Raven “Nevermore.”


Rána bičem působí modřinu, ale rána jazykem drtí kosti.


Rozhraní mezi životem a smrtí bývá neznatelné, matné. Kdo se odváží říci, kde život končí a kde začíná bezživotí? Předčasný pohřeb


Schopnost analysy nesmí být zaměňována s prostou chytrostí. (Vražda v ulici Morgue) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


Skutečný génius se třese strachem ve své nedokonalosti - a zpravidla raději mlčí, než aby řekl něco, co není tak úplné, jak by být mělo.


Stal jsem se nepříčetným, až na dlouhá období strašlivé příčetnosti.


Tajemství šťastného života spočívá v tom, s jakou elegancí dokážeme příjmout změnu.


Tak je to pokaždé. Jaké množství melancholických vzpomínek se vždy okamžitě probouzí v mysli génia s bohatou představivostí, zvláště pak génia vystaveného ustavičnému, věčnému, trvalému a bylo by možno říci nepřetržitému, ano, nepřetržitému a neustálému, hořkému, znepokojivému, otravnému a - mohu-li takového výrazu použít - velice otravnému vlivu zářivého, jasného, božského, nebeského, povznášejícího a očistného účinku toho, co bychom mohli po právu nazvat tou nejzáviděníhodnější, skutečně nejzáviděníhodnější - ba i nejlaskavější, nejkrásnější, nejrozkošnější, nejéteričtější a, jak se mi jeví, nejhezčí (mohu-li použít tak odvážného výrazu) věcí (odpusť, laskavý čtenáři!) na světě, ale já se vždy nechám unést svými city. Opakuji: jaké množství vzpomínek rozvíří v takovéto mysli pouhopouhá maličkost!


Těm, kdo si někdy oblíbili věrného a chytrého psa, nemusím snad ani vysvětlovat, jak nesmírné potěšení z toho plyne. V nesobecké, obětavé lásce němé tváře je cosi, co přímo zasahuje srdce toho, kdo nejednou zakusil vratké přátelství a chatrnou věrnost pouze lidského tvora. Černý kocour


Ti, kdo sní ve dne, poznávají mnohé z toho, co uniká snivcům pouze nočním.


Toto tajemství je pokládáno za nerozřešitelné právě pro onen důvod, pro nějž by se mělo pokládat za snadno řešitelné. (Vražda v ulici Morgue) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


V nesobecké, obětavé lásce němé tváře je cosi, co přímo zasahuje srdce toho, kdo nejednou zakusil vratké přátelství a chatrnou věrnost pouze lidského tvora. (Černý kocour)


Všechno, co vidíme nebo o čem sníme, je jenom sen ve snu.


Všechny černé kočky jsou zakuklenými čarodějnicemi. (Černý kocour) Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky


Vzhlížel jsem v dál,kde úsměv plál chladný - tak chladný pro mě!


We loved with a love that was more than love - Annabel Lee


Zešílel jsem a teď mne pronásledují děsivé záchvaty příčetnosti.