Ján Matejka životopis

česká, 1976

Životopis

JUDr. Ján Matejka, Ph.D. (* 8.1.1976, Praha) je český právník, právní vědec zabývající se problematikou práva informačních technologií a informačních systémů. Od roku 2000 působí na Ústavu státu a práva Akademie věd, v. v. i., původně jako výzkumný pracovník, později vedoucí oddělení soukromého práva (od r. 2004) a zástupce ředitele (od r. 2009).
V minulosti působil zejména na Právnické fakultě ZČU, nejprve jako odborný asistent (od r. 2000), později byl v souvislosti s kauzou plzeňských práv pověřen děkanem Jiřím Pospíšilem vedením Katedry pracovního práva (od r. 2009), byl rovněž garantem předmětu \"Internetové a počítačové právo\". V roce 2011 z fakulty odešel (spolu s Karlem Eliášem, Helenou Válkovou, Bohumilem Havlem a Tomášem Sobkem, a dalšími). V současné době pedagogicky působí na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, kde přednáší předmět \"Právní aspekty zabezpečení dat\", jakož i externě na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Je také členem Rozkladové komise Úřadu pro ochranu osobních údajů a předsedou panelu pro právní vědy a politologii Grantové agentury ČR. Působí rovněž v advokacii.
Je také presidentem Společnosti pro právo informačních technologií (SPIT). Je autorem více jak stovky odborných publikací o Internetovém a počítačovém právu a řešitelem řady grantových projektů. Pravidelně publikuje v časopisech Právník, Bulletin advokacie, Právní rozhledy, Právo a zaměstnaní a na internetu (zejména portálu ITpravo.cz, jehož je společně s Jiřím Čermákem zakladatelem). V roce 2009 mu byla Akademickou radou Akademie věd ČR udělena Prémie Otto Wichterleho, která se uděluje mladým vědeckým pracovníkům do 35 let. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.