Stmívání zajímavosti

Stmívání https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55868/bmid_stmivani-lkq-55868.jpg 4 6475 807

Stmívání / Twilight série

< 1. díl >

Isabella Swanová se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo - až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Milenci však balancují na ostří nože - mezi touhou a hrozným nebezpečím.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Twilight , 2005


více info...

Zajímavosti (12)

Autorka Stephenie Meyer se objevuje v bistru, kam si Bella s otcem zajdou na oběd. Jde o ženu v červeném svetru sedící na baru s notebookem, která si objedná salát. (Ančísek)


Kniha získala tyto literární ceny: "Cena Český Bestseller - 2009 - Beletrie pro děti a mládež" a "Kniha mého srdce (TOP12) - 2009 - Cena o nejoblíbenější knihu českého čtenáře (4)". (chaera)


V knize autorka promítla i svůj život - stejně jako Bella vyrůstala S. Meyer v americké Arizoně, odkud se přestěhovala do Forks ve Washingtonu; několika postavám pak dala jména po svých bývalých partnerech. (chaera)


Když autorka S. Meyer začala knihu psát, neměla ještě vymyšlená jména pro Edwarda a Bellu. V první kapitole to prostě byli "ona" a "on". (chaera)


Kniha získala řadu ocenění: A New York Times Editor's Choice, A Publishers Weekly Best Book of the Year, An American Library Association "Top Ten Best Book for Young Adults" a "Top Ten Books for Reluctant Readers" (chaera)


Kniha se umístila na 4. místě v celonárodní anketě kniha mého srdce. (Kmotr99)


Je to nejlépe prodávaná kniha roku 2008. (CraWer)


Autorka přiznala, že jí u psaní hodně inspirovala hudba kapely Muse (objevuje se na soundtracku k filmu) a během psaní poslouchala nejen je, ale i kapelu Linkin Park. (DolceVita12)


Na motivy knihy byl v roce 2008 natočen stejnojmenný film. Režii měla na starosti Catherine Hardwicke. Hlavní role ztvárnili Kristen Stewart a Robert Pattinson. (D.-e.-e.-)


Během psaní 'Stmívání' autorka nepostupovala zcela tradičně. Jako první totiž napsala 13. kapitolu, od které se zbytek děje odvíjel. (pet-kyval)


Podnětem pro napsání první knihy ságy 'Stmívání' se stal Stephenii Meyer jeden z jejích snů. Tento sen se stal součástí 13. kapitoly, ve které se také nachází velice populární pasáž:

„A tak se lev zamiloval do jehňátka“… „To je ale hloupé jehňátko,“ povzdechla jsem si. „To je ale šílený, masochistický lev.“ (pet-kyval)


Jablko na jedné z verzí vydání knihy symbolizuje zakázané ovoce - člověk a upír spolu. (Bee)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Stephenie Meyer dokončuje špionážní román

23.07.2016


Citáty z knihy (1)

Nebyť tmy, nevideli by sme hviezdy.