Jeden den Ivana Děnisoviče zajímavosti

Jeden den Ivana Děnisoviče https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125580/bmid_jeden-den-ivana-denisovice-2x4-125580.jpg 4 1746 234

Světoznámá novela sovětského autora odhaluje otřesné skutečnosti sovětských gulagů v 50. letech 20. století. Útlý svazek obsahuje pouze novelu Jeden den Ivana Děnisoviče.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Один день Ивана Денисовича , 1962


více info...

Zajímavosti (6)

Uznesenie o publikovaní novely schválilo politbyro ÚV KSSZ vo februári 1962 na osobný nátlak N. S. Chruščova. Najprv vyšla v časopise Novyj mir v r. 1962 a hneď začala vychádzať v státisícových nákladoch. Jej publikovanie v ZSSR znamenalo koniec mlčania o gulagoch a zároveň zmenu v postoji ľavicových síl Západu k sovietskemu zriadeniu. Preto bola v rokoch 1971 - 1972 na základe tajných inštrukcii vyradená z knižníc. (vmatusko)


Hlavnú postavu vytvoril Solženicyn podľa vojaka Šuchova, ktorý s ním bojoval v druhej svetovej vojne, a podľa vlastných skúsenosti v tábore, kde pracoval ako murár. (vmatusko)


Námet dnes už legendárnej Solženicynovej novely Jeden Deň Ivana Denisoviča vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 - 1951 a jej pôvodný názov znel Sč-854 - jeden deň jedného mukla. (vmatusko)


Vyšlo také jako audiokniha, kterou načetl Miloslav Mejzlík, vydala Audiotéka 2017. (MrsNobody)


Šuchov byl jeden z válečných souputníků Solženicyna, ale ten ve vězení nikdy nebyl (ezio)


Původní název byl: Jeden den jednoho mukla – a byla politicky ostřejší (ezio)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.