Matrjonina chalupa

Povídka od: Alexandr Isajevič Solženicyn
Z knihy: Jeden den Ivana Děnisoviče, Jeden den Ivana Děnisoviče a jiné povídky, Ve vyšším zájmu


Matrjona je už starší žena, smířená s osudem i s lidmi. Nestará se o sebe, stará se o druhé a to jí štěstí nepřinese.

Komentáře (4)

Přidat komentář

alef
21.03.2019 5 z 5

Kromě tragického obrazu přetěžkého života na ruské vesnici, který se stal po roce 1917 naprosto kritickým, protože revoluce, která vše začala, pokračovala občanskou válkou, kolektivizací a zabavováním majetku, … kromě drastického obrazu údělu ruského člověka a jeho složitého bytí, navzdory 20. století, zjistíte na těch několika stránkách téhle krátké novely ještě něco navíc ... zjistíte, že navzdory všemu, v zapadlých ruských vesničkách žijí taky dobří lidé, Matrjona je totiž jednou z nich :-), potýkající se s nespravedlností, přesto skromná, prostá a dobrosrdečná.

Dáma s hrnstjm
08.06.2016 5 z 5

Krátká sonda do života jedné staré ženy, která si žije tak nějak po staru, ve vesnici, kde jako by stále platily jakési staré pořádky. Nebýt zmínky o kolchozu, traktoru a vlaku-rychlíku, člověk by řekl, že čte příběh z 19. století - a ne z poloviny 20. století... Hodně se mi líbila závěrečná část, kdy vypluly na povrch informace z ženiny minulosti. I ten nejnepatrnější člověk mívá za sebou totiž i pěkně zajímavé věci!


cori
16.04.2016 4 z 5

Matrjona nedokáže nikomu odepřít pomoc a všichni ji zneužívají, hlavně příbuzní, kteří ji připraví nejen o chalupu, ale i o život.

mgeisselreiter
02.12.2012 4 z 5

Děj novely se odehrává na vesnici v polovině 50. let. Způsob psaní je hodně podobné Turgeněvovi, především ale vystihuje, jaký byl život v té době na sovětské vesnici. 75%, 2.12.12.