Ďáblův sluha zajímavosti

Ďáblův sluha https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218114/bmid_dabluv-sluha-AtE-218114.jpg 4 489 71

Mocný jihočeský velmož Oldřich z Hradce se soukromě obrátí na královského prokurátora a správ­ce severních Čech Oldřicha z Chlumu s prosbou o pomoc. Na jeho panství se totiž začaly dít věci, které jsou nejen proti lidskému rozumu, ale i proti křesťanské víře. Došlo také k nevysvětlitelné vraždě, jejíž obětí se stal jeho otec Vítek. Zdá se, že nitky zla sahají až za hranice Českého království... celý text

Zajímavosti (5)

Že střelný prach zavezli do Evropy Mongolové je docela dobře možné. Nikoliv však to, že by se poté začal v Uhrách běžné užívat k dobývání pevností. Podobné užití je zaznamenáno až v Itálii na počátku 15. století. Ve druhé polovině 13. století byly zatím činěny pouze první pokusy se syntézou střelného prachu a možná i první pokusy se střelbou jeho pomocí. (Titus)


Vikingové nepoužívali rohaté helmy a přívěšky s postavami v podobných přílbách nejsou ani z vikingského prostředí, ani ze samotné Sicílie, archeologicky doloženy. (Titus)


Ve 13. století se k nám rozhodně nedovážely třírohé klobouky z Burgundska, jak autor tvrdí na začátku knihy. Na charakteristické burgunské pokrývky hlavy bylo třeba počkat až do 2. čtvrtiny 15. století. Typický dámský klobouk burgundské módy byl navíc pouze dvourohý a u nás se nikdy příliš neujal. Třírohé klobouky jsou záležítostí ještě výrazně mladší, nosily se zhruba až od konce 17. století. (Titus)


Vyšlo i v audio verzi, čte Jan Hyhlík. (lioncel)


Pláště rytířů německého řádu neměly kříže na zádech, ale na levém rameni.
Na převleku ústřední trojice by mohlo být problematické také to, že neurozený Diviš je oblečen do rytířského pláště. Zvláště urození představitelé řádu by něco takového mohli pokládat za urážku. Bylo by tedy jistější Diviše obléknout jako neurozeného řádového bojovníka - knechta (něm. sariant-bruder). Ti nosili šedý plášť s křížem na prsou místo na rameni. Kříž na pláštích knechtů a tzv. půlbratří (halbbrüder) býval navíc někdy pouze poloviční, ve tvaru T. (Titus)