Zapeklitý krimi příběh

recenze

Kořeny zla (2019) / Petrinka
Kořeny zla

Když se mi dostala do rukou detektivka „Kořeny zla“ od A. Granger, měla jsem pocit, jako kdybych se dívala na zajímavý obraz. Obal knihy totiž působí jako malé umělecké dílo a plně koresponduje s názvem knihy i jejím obsahem.
Jedná se už o 5. část série Jess Campbellové a Iana Cartera, v mém případě ovšem o první díl, který jsem měla možnost si přečíst, ale neměla jsem pocit, že by mi chyběla znalost předchozích částí této série.
Na autorce, britské spisovatelce krimi Ann Granger, mě upoutalo, že během své profesní dráhy mimo jiné pracovala na britské ambasádě v Československu. Soudím, že pro čtenáře detektivního žánru by byla určitě škoda, kdyby Granger zůstala jenom u práce konzulky a neodhodlala se k literární činnosti, v níž je tak znamenitá.
I pro mě, která jsem dosud dílo Granger neznala, se staly „Kořeny zla“ kvalitním zástupcem krimi žánru. Obšírné popisy a líčení hlavních protagonistů a prostředí mě přenesly na místo dění a zvýšily u mě živost a věrohodnost příběhu.
Celá dějová linie vychází z jedné vraždy, soukromých životů protagonistů a vyšetřování, přičemž podezřelých je hned několik …
Z osobní čtenářské zkušenosti mohu potvrdit, že tato kniha nutí čtenáře uvažovat nad tím, proč lidi jednají tak, jak jednají - hledat kořeny zla v lidském počínání. Na první pohled se může jevit oběť vraždy Carl negativně, ovšem čtenář si uvědomí, že Carl rozhodně neměl ideální výchozí podmínky: maminka mu zemřela a on vyrůstal s nevlastním otcem a nevlastní sestrou. A aby té smůly nebylo málo, nevlastní otec ho nakonec vydědil.
Zřejmě i absence mateřské lásky a otcovo vydědění mohou být pokládány za příčinu Carlova vývoje v člověka, kterým se stal. Ostatně jeho životní styl a chronický nedostatek peněz vedou k prvotní domněnce, že Carla dohnalo vlastní svědomí, a proto spáchal sebevraždu …
Až když si na případ posvítí dvojice Ian Carter a inspektorka Jess Campbellová , je více než jasné, že na mrtvého muže měl spadeno nejeden člen místní komunity a někdo mu k odchodu ze světa napomohl …I tak pro tyto vyšetřovatele bylo obtížné zjistit, co se vlastně stalo, a závěry byly činěny z výslechů svědků.
Příběh podává také důkaz o sourozeneckém vztahu, kdy Carlovi pomáhá jeho nevlastní sestra Harriet, dědička rodinného majetku.
Harriet pomáhá vzdor nesouhlasu svého manžela a hlavně je evidentní, že tato pomoc nemá konce. Toto může sloužit jako poučení, že pokud se dostane člověk vlastní vinou do finančních potíží a nezmění se, nýbrž setrvává v životním stylu, který ho do této situace dovedl, nemá taková situace žádné rozumné řešení ... a nelze se tedy divit ani konci v podobě vraždy.
Kdo byl vrahem, jestli třeba manžel Harriet Guy, který nejenže neměl Carla v lásce, a vadilo mu, že Harriet Carlovi finančně pomáhá, to už neprozradím.
Mohu upřimně doporučit přibalit si knihu do kufru na dovolenku, neboť pro všechny fanoušky krimi je toto absolutní „must have“ kousek.

Komentáře (0)

Přidat komentář