Výkupné za duši - top thrilller, který vás nenechá v klidu …

recenze

Výkupné za duši (2018) / Petrinka
Výkupné za duši

Pokud si chcete přečíst knihu, která vám může líp představit dobu druhé světové války, všech útrap a lidského utrpení, falše a zrůdné ideologie, touhy po spravedlnosti, tak určitě sáhnete po knize od spisovatele Jaroslava Haidlera, který je navíc odborníkem, takže kniha bude mít smysl, že ji nenapsal nějaký rádoby spisovatel, ale opravdu odborník na slovo vzatý.
Na prvních stránkách se setkáváme s mužem jménem Wolfi, který je nadšenec pro Hitlera a tuto zrůdnou ideologii má v srdci, poněvadž tak byl bohužel vychován a sám si ani neuvědomuje, za jaké hrůzy vůbec bojoval, což ho samozřejmě neomlouvá, a sledujeme jeho zoufalý útěk z konce války, kdy jako zběh uteče za svou tetou do České republiky, kde není tak úplně vítám… Nejvíc mě z těchto kapitol asi zaujalo, jak je popsáno to, jak ho berou Češi a jaký on k nim má vztah, nebo jak se sám Wolfi učí mluvit pár českých slov a hlavně ho někdy litujeme, jelikož on sám si myslí, že je Hitler nejlepší, ale v pár momentech, jako by i mu
(naštěstí ) docházelo, že tato ideologie je strašná.
Na druhé straně se setkáváme s českým mladíkem Viktorem, který nenávidí nacisty a je ochotný proti nim udělat úplně všechno, a stává se tak vlastně bojovníkem za spravedlnost. Ovšem i on později skončí dobrovolně v STB, a tak se vlastně setkáváme s muži, kteří jsou úplně odlišní, a právě v tom začíná ten největší problém… a to když se oba dva setkávají v zvláštní situaci. Ale v jaké ? A jak může dopadnout, když se spolu setkají vyznavač nacismu a bojovník proti nacismu? Jak to dopadne ? Jaký bude osud těchto lidí? Muže, který bojoval za nacisty a muže, který lidi před ním naopak chrání? Já sama můžu říct, že mě kniha překvapila tak, asi jako žádná jiná a upřímně si myslím, že by měla mít větší reklamu, protože hodně lidí si může myslet, že se bude jednat jen o další historický román na jedno brdo, přitom tohle je jeden z těch thrillerů, které by si měl každý přečíst!
Hodně mě zaujalo i to, jak je tato kniha pro nás významná, protože se tu dozvídáme, jak Češi prožívali válku a hlavně je to moc zábavně napsané, byť se jedná o thriller z prostředí války. Musím se sama přiznat, že jsem od této knihy nečekala moc, jelikož nejsem typický čtenář knih z válečných dob, na druhou stranu tato kniha mě bavila ještě víc, než třeba Zlodějka knih a myslím, že pokud se vám líbila třeba Zlodějka, tak tuto knihu budete milovat… je totiž strašně silná a hodně obohacující a hned po přečtení knihy jsem si objednala dvě knihy od tohoto spisovatele, kterého jsem do této doby až tak moc neznala. Velké doporučení. Ukázka na závěr:
„No, co koukáš? Je konec. Válka skončila!“
„A co je s Führerem?“ zeptal se.
„Hitler spáchal sebevraždu.“
Oberst to vyslovil s takovou dávkou opovržení, že se Wolfimu málem rozklepala kolena. Ale to už se Frisch napil a pokračoval: „Teď všude vládne zmatek. Rusové oslavují. Pokud nás nezastřelí hned, čeká nás Sibiř. Ty musíš zmizet! K ránu, až budou pomalu všichni namol, vypadneš. Za kasárnama je díra v plotě. Tudy vede jediná cesta na svobodu. V Berlíně nezůstávej. Je to dneska město duchů, tady bys nepřežil. Máš někde nějaký příbuzný?“

Komentáře (0)

Přidat komentář