Výkupné za duši

Výkupné za duši https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380616/mid_vykupne-za-dusi-szI-380616.jpg 4 12 5

Konflikt dvou mladíků, z nichž jeden si tiskl ruku s Hitlerem v den jeho šestapadesátých narozenin a druhý se přimotal k partyzánům a založil na tom svou kariéru. K jejich setkání došlo v Turnově, kam Wolfi odešel po zajetí za svou tetou. Viktor, jak se ambiciózní mladík jmenuje, nechává Wolfiho zatknout. Z jeho spárů ho dostává manžel Wolfiho tety. Viktor po vraždě Němce z internačního tábora odchází na Slovensko k pohotovostnímu pluku SNB, kde se potkává s důstojníkem právě se rodící Státní bezpečnosti. Nabídku vstoupit do jejich řad přijímá...... celý text

Přidat komentář

Ivan53
28.08.2022 5 z 5

Kniha zaujme hneď zo začiatku, priam cítite, ako hlavný hrdina cíti vo vzduchu blížiaci sa koniec vojny, koniec jedného úseku svojho života – a následne čitateľ sleduje pomyselný priesečník života dvoch cudzích mužov, nepriateľov, ktorých spojil osud. Nie sú tu iba zlí a dobrí, román je členený do hĺbky. Umiestnenie príbehu do povojnového Československa veľmi oceňujem, pretože rovnaký román z povojnového Poľska či Nemecka by som asi nečítal. Musím priznať, že sa mi páči spisovateľovo pojatie záporného hrdinu, jeho príbeh a charakter. Dokonalé! Až sa zamyslíte sami nad sebou, že vlastne držíte palce Nemcovi, bývalému vojakovi nacistickej Tretej ríše...

dearkiki
27.02.2019 4 z 5

Tak tohle mně hodně bavilo. Možná se tu objevuje až moc vedlejších postav, ve kterých jsem se ke konci trošku ztrácela. Ale to není podstatné. Bylo to akční, napínavé a připomnělo to události nedávné historie. Mám takové knížky ráda. Jen ten styl psaní mi připadal sem tam trochu divný - řešení, či závěry některých postav byly prostě občas trochu překvapivé a nedostatečně vysvětlené. Ale možná jsem to jen nepochopila, nevím. Přesto můžu knížku doporučit. Líbilo se mi, že nás autor seznámil s životem každé postavy důkladně, i když se v příběhu objevila třeba jen na chvíli. Bylo to jako číst několik příběhů v jednom.


jarin58
25.02.2019 3 z 5

Čekal jsem od příběhu víc.

bookcase
30.10.2018 4 z 5

Zajímavý pohled na jednu etapu našich dějin skrz policii a tajné služby.

Madelisi
26.09.2018 4 z 5

Podobné románům paní Mornštajnové s tím rozdílem, že u ní hrdinové žijí 20. století a nechají se jím ovlivňovat, zde hrdinové to 20. století utváří.
Četlo se dobře, bohužel někdy bylo na mě špionských a jiných praktik až moc, že jsem se musela ve čtení vracet a ujistit se, že vím, o čem je řeč.
Všechny postavy jsou sympatické, dokonce i ty stojící na špatné straně. U všech posluhovačů režimu jsem věděla, proč mu slouží, reakce proč tomu věří se nedostavila.
Bohužel si myslím, že nesedí anotace - Viktor na Slovensku nebyl.

Autorovy další knížky

Jaroslav Haidler
česká, 1933
2018  82%Výkupné za duši
2011  72%Prokletá setba
2008  73%Jobova zvěst
2013  88%Očkovaný Satanem
2014  60%Smrt na holičkách