Ve Znojmě straší

recenze

Duch znojemských katakomb (2019) / Petrinka
Duch znojemských katakomb

Byť v poslední době zápasím s časem, kterého mám čím dál tím méně – což ale asi v této hektické době není jenom můj pocit, nejnovější kousek ze série Hříšní lidé Království českého z pera českého historika, publicisty a spisovatele Vlastimila Vondrušky s názvem Duch znojemských katakomb jsem si jednoduše nemohla nechat ujít. Od pana Vondrušky jsem už totiž přečetla pěknou řádku knih, přičemž ani jedna mě nezklamala. Vyhovuje mi Vondruškův styl psaní, kdy píše lehkou formou, a když si potřebuji odpočinout od reality všedního dne a každodenních starostí, Vondruškovy knihy jsou tím nejlepším způsobem. Stručně řečeno: Vondruška se mně opravdu dobře čte a je pro mě takovou sázkou na jistotu.
Napsat trilogii nebo tetralogii to je docela běžné, ale 24. díl knižní série je dle mého názoru už mistrovský výkon. A pan Vondruška bezesporu Mistrem českých historických detektivních příběhů je.
Český detektivní příběh mně osobně zcela vyhovuje – detektivky jsou mým oblíbeným žánrem a nemám ráda všelijaká cizí jména hrdinů v přeložených knihách.
Bydlím na Moravě, ve Znojmě jsme byli před dvěma léty na výletě; bohužel znojemské podsvětí jsme sice navštívit nestihli, ale i tak mi tato návštěva tohoto krásného města stačí k vytvoření představy dění na místě, kam autor zasadil děj knihy.
A tak si představuji, jak asi Oldřich z Chlumu přijíždí společně s panošem Otou do Znojma, aby zde jednali o smíru mezi rakouskou a moravskou šlechtou a jak se situace zdramatizovala poté, kdy místo očekávaného hladkého průběhu jednání došlo ke zmizení jednoho z mladých českých šlechticů …. A je to o to více divné, že zde zmizel před léty i jeho starší bratr.
Pátrání po zmizelých šlechtických synech směřuje právě do znojemského podzemí a mohu prozradit, že není nouze ani o přízraky v tajuplných hlubinách podzemí. Nechť věříte na duchy nebo ne, v této knize na ducha v každém případě narazíte.
Na tomto místě si dovoluji vložit krátký citát z knihy:
„Existují nesporně věci, které náš rozum nechápe,“ přitakal klidně Oldřich z Chlumu. „Dosud jsem se však nesetkal se zločinem, který by měly na svědomí pekelné síly nebo démoni. A to jsem toho zažil už hodně. Zlý duch nejvýše posedne člověka, jehož víra není pevná, ale pak jde podle světského zákona o zločince. A toho já chci odhalit.“
Zastávám názor, že pokud český autor píše zajímavě o naší historii, může to posílit pocit naší národní hrdosti, které se nám bohužel někdy nedostává. Jsem za to panu Vondruškovi vděčná.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář