Vražda na přehradě

recenze

Smrt ve Stuttgartu (2019) / Petrinka
Smrt ve Stuttgartu

V soukromém životě upřednostňuji tuzemské výrobky s cílem podpořit domácí produkci, ovšem v branži detektivek si volím spíše zahraniční autory. Abych měla možnost konfrontace mých oblíbených českých detektivek se zahraničními, ze zvědavosti jsem se chopila příležitosti recenzovat „Smrt ve Stuttgartu“ od Stanislava Češky.
A jak to dopadlo? Zalitovala jsem, že jsem edici Původní česká detektivka neobjevila dříve a v mezičase jsem si zakoupila už tři zelené knížky z této řady. Dovoluji si tvrdit, že naši čeští autoři mohou konkurovat těm zahraničním, i když cítím rozdíl mezi stylem psaní našich detektivek a překlady těch zahraničních. Obojí jsou ale vynikající.
Překvapilo mě, že „Smrt ve Stuttgartu“ je už dvanáctý příběh soukromého detektiva Standy Berky. Dvanácté pokračování evidentně dokladuje, že série je úspěšná a těší se čtenářské oblibě. Tento díl se začíná odvíjet na lodi Stuttgart na Brněnské přehradě. Díky tomu, že pocházím z Moravy a přehradu v Brně znám, živě jsem si to představovala. A cože dělal Berka na lodi Stuttgart? Byl zde na návštěvě za svým kamarádem Hornem, který je kapitán této lodi. Společně plují po přehradě, vše probíhá v klidu, ale na poslední zástavce lodi ve Veverské Bítýšce naleznou svého jediného spolucestujícího na horní palubě bez známek života. Zdá se, že tento spolucestující skonal přirozenou smrtí. Situace se mění, když profesorka Motlová při pitvě mrtvého těla objeví vpich jehly v mužových zádech a zjistí, že byl otráven. Přirozená smrt se změní ve vraždu a případ si přebírají detektivové Berkova přítele plukovníka Motla z brněnské mordparty.
Protože já sama nemám ráda, když se prozrazuje děj knihy, nechci odhalovat více, aby si každý čtenář vychutnal napětí na vlastní kůži. Za mě se jedná jednoznačně o povedený detektivní kousek a už čtu druhou zelenou knihu z této skvělé řady. Pomalu střádám korunky, abych si pořídila další „zelenáčky“.

Komentáře (0)

Přidat komentář