Smrt ve Stuttgartu

Smrt ve Stuttgartu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393011/bmid_smrt-v-stuttgartu-eyF-393011.jpg 3 21 12

Detektiv Berka série

< 12. díl >

Dvanáctý příběh soukromého detektiva Standy Berky začíná na lodi Stuttgart na Brněnské přehradě, kde Berka zase jednou navštíví jejího kapitána Jendu Horna, svého dlouholetého přítele. Cesta uplyne klidně a bez problémů. Jenže na konečné zastávce lodní dopravy ve Veverské Bítýšce oba kamarádi zjistí, že jediný cestující, který se spolu s nimi vyskytoval na horní palubě lodi, už není mezi živými. Zdánlivě zemřel přirozeně, dokud ovšem profesorka Motlová při pitvě neobjeví vpich jehly v mužových zádech a nezjistí, že byl otráven. Případ si přebírají detektivové Berkova přítele plukovníka Motla z brněnské mordparty...... celý text

Přidat komentář

jprst
26.12.2022 2 z 5

Hodnocení: jedna hvězda za příběh, jedna za knihu českého autora, ale jinak nic, co by se nějak vymykalo ze spíše slabšího průměru autorových knih, které jsem dosud přečetl. Dobré jako náplň knihobudek na nádraží nebo v nemocnici.

13werka
12.08.2021 1 z 5

Detektiv Berka mne střídavě nudil a lezl na nervy (protože mi přišel jako namyšlený fouňa přesvědčený o své dokonalosti), což je nejsilnější dojem z knihy :). A zajímalo by mne, jestli autor obálky tu knihu četl - mrtvola v kaluži krve na knížce, kde se vraždí jedem mi přijde jako úlet.


kolacky
04.07.2021 3 z 5

To jako fakt?
Robert Horník.
Radim Houska.
Rudolf Hronec.
Kdo si je při čtení nepletl, má můj obdiv. Jinak opět pan Češka ukecaný až do alelujá.

"A kromě svých schopností kriminalistických a pekařských Jarka vynikala i jako expertka v oboru výpočetní techniky, takže pokud nebylo přímo třeba práce příslušných policejních počítačových expertů, třeba při prolomení nějakého zapeklitého hesla, kolegové se s důvěrou obraceli na Jarku, která jim ráda pomohla, pokud tedy nebyla zrovna zavalena vlastní prací, což však bylo dosti často, protože Jarda jako šéf si chytrou kapitánku považoval a její svhopnosti bohatě využíval."
Uf. Jedna vyčerpávající věta na straně 205.

Ajrad1981
15.09.2020 3 z 5

S detektivem Berkou jsem už pár příběhů četla - a z většiny mi nezůstalo v paměti absolutně nic, takže trochu nechápu, proč jsem si chtěla přečíst i tento. Začátek je rekapitulací předchozích Berkových případů, asi to má čtenáře nalákat. Pak se v krátké době objeví 3 mrtvoly, kámoš premiér zatahá za nitky, aby mohl Berka vyšetřovat, což mu jde neuvěřitelně hladce. Hlavní důkaz proti pachateli je - jaký vlastně? Nenapadá mě správné slovo, ujetý bude asi nejbližší výraz. A u takového člověka, který si plete Brno s divokým západem, bych čekala všechno, jen ne to, že bude s policií spolupracovat. A poslední zmiňovaný důkaz je fakt důvěryhodný. Teda důkaz sám o sobě i jo, ale moc nevěřím tomu, že by vynesl nějaký delší pobyt ve vězení.
Třetí hvězdičku přidávám hlavně za způsob provedení vražd, ten byl celkem neotřelý. A pak taky za to, že ten případ neměl politický podtext (kromě způsobu, jakým se Berka dostal k vyšetřování), byť to tak jednu dobu i vypadalo.

konicekbily
13.07.2020 3 z 5

Strašně nerad hodnotím knihy pod průměrem - kolik to stojí úsilí, než se něco zplodí v hlavně a potom se to musí dát na papír, a mělo by to být srozumitelné. Toto autor splnil: jeho dílo je srozumitelné a profesionálně napsané a navíc se i dobře čte. Ale pouze forma psaní mi nestačí, důležitý je obsah. A tady u mne autor narazil. Zhruba pětinu knihy věnuje "upoutávkám" na své předchozí knihy a další stránky promarnil popisováním konexí na vrchnosti. Vlastní detektivka je tím okleštěna. Ale aspoň jsem si oživil místopis Brna a jeho okolí. Průměr!

Vojslava
05.03.2020 3 z 5

Řekněme, že spíše tři a půl za vyprávění, které má spád, ale to dlouhé expozé o již vyřešených případech a ani náznak falešného motivu a stopy... Prostě přímý tah na bránu na první dobrou a to byla trochu nuda. :-)

bagel
15.01.2020 2 z 5

Je to už moje několikátá kniha o detektivu Berkovi a ani nevím, proč ty knihy pořád čtu. Jejich kvalita jde dolů.

ivoiro
27.07.2019 5 z 5

Tohle byla zase jednou krásná a oddechová detektivka z našich luhů a hájů. Tato série mne hodně baví.

davidurban1973
11.07.2019 3 z 5

V poslední době jsem se pustil do čtení knížek vydaných v edici Původní česká detektivka, protože mě zajímá, jak si naši autoři stojí oproti zahraničním detektivkářům. Po pravdě již nyní mohu říci, že v této edici je ta kvalita hodně proměnlivá. Zatímco někteří staří veteráni mě docela zklamali, nováčci dokázali mile překvapit.
Od Stanislava Češky jsem dosud četl pouze dvě jeho historické detektivky, odehrávající se na Velké Moravě, které v jiné sérii vydává nakladatelství MOBA. Příběhy to byly čtivé, ale měly drobné mouchy (viz. mé recenze). Když jsem zjistil, že pan Češka vydává i detektivní romány ze současnosti v edici PČD, neváhal jsem a pustil se do četby jeho posledního díla.

Smrt ve Stuttgartu je již dvanáctou knihou s hlavní postavou detektiva Berky. Stanislav Berka (okamžitě me napadlo, že je to skoro jako jméno autora :) - Stanislav Češka - pokud tedy posunete dvě písmena o dvě položky v abecedě) v minulosti sloužil na brněnském ředitelství Policie u tamní mordparty. V současné době si užívá civilního života a provozuje vlastní detektivní agenturu, která však vydatně pomáhá řešit případy na které policie nestačí. O jeho úspěších se v podstatě dozvíme v první pětině knihy, kdy vzpomíná a stručně nám převypráví většinu vyřešených případů. To může čtenáře, kteří předchozí knihy četli, nudit a otravovat. Pro mě to byla první čtená kniha série, takže mi to nevadilo.

Spolu s Berkovými úspěchy nám autor v úvodní části knihy představí postavu Klementa Chládka, současného premiéra republiky, muže, který v daném případě také figuruje. Mimoto se jedná o jednoho ze stálých klientů Standy Berky, což se dozvídáme ve zmíněné rekapitulaci případů (premiér jej většinou za vyřešení případu odměnil sedmimístnou finanční částkou!).

Teď k samotnému případu - hlavní hrdina detektiv Berka miluje MHD, proto neváhá a se svým známým lodním kapitánem vyrazí parníkem Stuttgart na projížďku. Bohužel skvělý výlet mu zkazí vražda bývalého tiskového mluvčího premiéra Chládka, který je náhodou jedním ze spolucestujících. Berka okamžitě informuje svoje bývalé kolegy z brněnské mordparty, kterým v současné době šéfuje jeho kamarád. Vyšetřování se rozbíhá. Berka doufá, že se ho nebude muset účastnit, ale vzhledem k oběti tuší, že ho premiér možná požádá o pomoc.
Za pár dní detektiv vyráží na výlet brněnskou historickou MHD, ale opět nemá klid. Osud se proti němu spikl a den mu zkazil novou vraždou. Premiérův bývalý spolupracovník je zabit v trolejbuse, kterým spolu cestují! Standa, i přes svoji nechuť případ řešit, tuší, že se vyšetřování dvou vražd, ze kterých může být obviněn poctivý a čestný premiér, nevyhne.
A je to tak!
Chládek pro něj posílá vrtulník, přemluví ho ke spolupráci a dočasně ho po dvaceti letech přijme zpátky k policii jako speciálního vyšetřovatele. Brněnská mordparta by tento poměrně jednoduchý případ zřejmě vyřešit nedokázala...
Více z děje ani o dalších vraždách neprozradím a je na vás, abyste si přečetli, zda Standa Berka vraha vypátrá a zachrání premiérovu neposkvrněnou pověst...

Kniha je psána pozvolným čtivým stylem, celý děj je až na těch pár náhod poměrně logický. Rozhodně ji mohu doporučit jako oddechové čtení pro všechny čtenáře detektivek a fanoušky Standy Berky či jeho autora Stanislava Češky. V porovnání s některými posledními knihami edice PČD bych řekl, že nedopadla špatně a lze ji zařadit mezi lepší průměr.

Nicméně nebyl bych to já, abych neměl pár výhrad. Nejedná se o žádné zásadní chyby nebo nedostatky, jsou to jen mé postřehy a nikomu jinému vadit nemusí nebo si jich ani nevšimne. Proto, pokud vám stačilo výše uvedené shrnutí, zbytek textu ani nečtěte :)

Ačkoliv autor na začátku uvádí, že podobnost postav je čistě náhodná, jakmile si přečtete o postavě premiéra Chládka, okamžitě si uvědomíte, že se jedná o skoro přesný popis a životopis Andreje Babiše. Nebo, že bych se pletl? Posuďte sami, až knihu budete číst.
Mě osobně politika ani premiér nezajímá, ale to, jak nám jej autor představuje, vychvaluje až do nebe a pěje na něj oslavné ódy, na mě působilo strašně otravně a vlezdoprdelkovsky.
No, snad si knihu premiér koupí, pozná se a autora pochválí...

Ohledně samotného textu musím říct, že kniha je psána dost podobně jako historické detektivky pana Češky, které jsem četl. Autor se bohužel ani ve své skoro 30 knize nevyhnul zbytečné vatě a rekapitulacím děje.
Na můj vkus postavy hovoří přehnaně "zpěvně či květnatě" - takto v současné době nikdo (věřím, že ani v Brně) nemluví. Bylo by to vhodné spíš do historického románu nebo se zavřením obou očí někam do éry rady Vacátka.
Stejně jako v ostatních autorových knihách se všichni stále uculují a usmívají, i když k tomu není důvod nebo je to vyloženě nevhodné. Uvěřil bych kdyby drsná mordparta trousila sarkastické poznámky místo uculování, ale tohle není ten případ.
Postupem čtení mi také trochu vadilo, že autor používá velké množství vychvalujících a přehnaně pozitivních přívlastků, což je zbytečné a někdy zarážející (například drobnost hned zpočátku, kdy nám Berka sdělí, že jej jeden vrah skoro zabil a on se o něm vyjádří - "ten dobrý muž").

Nicméně věřím, že starší generaci čtenářů se styl autorova psaní a popisů bude líbit. Já se s ním také smířil, ale pokaždé když jsem na něco z toho v textu narazil, jen jsem nevěřícně kroutil hlavou.
Ještě teď mě bolí za krkem...

akinomV
07.07.2019 3 z 5

Mně se kniha docela líbila, ale je pravda, že dávám přednost spíš klidné detektivní práci než brutalitě a strachu.

alnahu
04.07.2019 2 z 5

Tak tato detektivka z Brněnské přehrady mě příliš nenadchla.Několik vražd,které se točí okolo místního podnikatele Chládka ,řeší detektiv Berka a jak je v předchozím komentáři-již by měl jít do důchodu.

Dany58
24.05.2019 3 z 5

Začátek knihy se mi moc nelíbil. Na čtyřiceti stránkách se opakovaly známé události z předchozích knih, které jsem už četla. Teprve potom začal vlastní příběh. Předcházející knihy se mi líbily víc. Asi by už měl detektiv Berka skončit.