Záhady pro rychtáře

recenze

Záhady pro rychtáře (dvojkniha 5. a 6. díl) (2019) / lada.ladislav
Záhady pro rychtáře (dvojkniha 5. a 6. díl)

Stejně jako minulý měsíc, i tento mi nakladatelství MOBA udělalo radost další dvojknihou Jana Bauera. Tentokrát nese název Záhady pro rychtáře a obsahuje hned dvě jeho dílka: Výkupné za krále a Krvavý cejch. Opět musím upozornit na to, že jde pouze o nové vydání knih, které už u nás jednou vyšly (konkrétně v roce 2011). Docela mě překvapuje, kolik zklamání u jiných čtenářů tato informace vzbudila: myslím, že je všude dostatečně upozorněno na to, že jde o nová vydání románů (tedy nikoli o nové romány). Opravdu je třeba si pořádně přečíst a prohlédnout to, co kupujete, pak se totiž těmto zklamáním vyhnete. Já tuto sérii o rychtáři Jakubu Protivovi a mnichu Blasiusovi doma zatím kompletně nemám, takže dvojknihu oceňuji a vyhovuje mi. A navíc: obálky těchto dvojvydání se mi zatím líbí mnohem více než ty předchozí, takže i za to jsem rád.

Zase bych se rád vyjádřil ke každému z románů. Jednotlivé knihy jsou totiž všechny psány obdobným stylem, takže z tohoto pohledu už nemám nic, co bych dodal. Jsou čtivé, napínavé a méně odborné než třeba knihy pana Vonduršky. Série jako celek se mi líbí, to už asi všichni víte z minulé recenze, ale je jasné, že některá kniha mi sedne více a jiná o něco méně. I tentorkát se mi jeden z románů líbil víc: konkrétně Výkupné za krále. V první řadě je v něm dost humorných situací, které mě opravdu pobavily (ano, právě ty mi v hlavě utkvěly nejvíce). Rovněž jsou skvěle nastíněny různé lidské charaktery a hlavně Blasius mě nyní velmi pozitivně překvapil. A námět románu mi také jednoduše sedl - ten by se dal použít i na dnešní dobu, takže je takříkajíc nesmrtelný.

Krvavý cejch se mi líbil o něco méně, ale také nebyl špatný. Mnich Blasius a rychtář Jakub Protiva v něm totiž mají velmi důležitou roli a mohu vám slíbit, že se několikrát budete bát o jejich život. Tehdejší doba totiž opravdu nebyla jednoduchá, takže z některých rozhodnutí vám bude běhat mráz po zádech. Zkrátka se ve vás budou prát emoce.

Nechci se už bavit o tom, jak moc jsou tyto romány historicky přesné. Jsem si ale jistý, že jako oddechovka vás oba potěší, pokud máte podobný styl (a historické detektivky) rádi.

Komentáře (0)

Přidat komentář