Za vším hledej zlato… nebo snad ženu?

recenze

Tajemná alchymistka (2019) 4 z 5 / Carmen13
Tajemná alchymistka

Již po čtvrté se setkáváme s mladým písařem zemského soudu s pověřením pro zvláštní úkoly Lukášem Troblem z Květnice. Tentokrát je jeho pověření opravdu zvláštní a poněkud nezvyklé i pro něho samotného. Nejedná se o vyšetřování žádného zločinu. Naopak je svým nadřízeným, strýcem a budoucím tchánem v jedné osobě soudním radou Maxmiliánem Troblem z Květnice pověřen, aby zjistil co nejvíce informací o mladé a hlavně velmi krásné alchymistce z Anglie, která si svým kouzlem podmanila samotného císaře Rudolfa II. A tak se Lukáš zčista jasna ocitá ve víru dvorních intrik a vysoké hry, ve které není nikdy jasné a hlavně jisté, koho kolo štěstí vynese nahoru a naopak koho nemilosrdně srazí dolů.
Příběh začíná jako klasická detektivka, tj. nálezem mrtvého těla. Zavražděným je starý alchymista Valentin Weigel, kterého Lukáš znal osobně, a proto je rozhodnut vypátrat vraha a pomstít přítelovu smrt. Ovšem než se stihne vyšetřování rozběhnout, dostává Lukáš další úkol, který jakožto případ státního významu má přednost před vším ostatním a tak se Lukáš chtě nechtě začne zabývat osobou tajemné Barbary Dee. Díky tomu se čtenář prostřednictvím hlavního hrdiny setkává se spoustou zajímavých a významných lidí a seznamuje se s fungováním císařského dvora, kde povýšení či degradace závisí často jen na okamžitém psychickém rozpoložení císaře Rudolfa, který je zde popisován jako značně náladový a nevyzpytatelný vládce, který se spíše než o pozemské panování a fungování státu zajímá o filosofii a alchymii. Však kdo by nechtěl znát tajemství přeměny olova ve zlato či návod na výrobu elixíru mládí? A tak se dostáváme do záhadného a tajuplného prostření, plného různých baněk, křivulí, zázračných substancí. Při popisu podzemního laboratoria Pražského hradu přímo cítíme kouř z destilační pece, stejně jako krev a smrt, která pokusy na výrobu zlata doprovází, neboť cesta k výrobě lapis philosophorum neboli kamene mudrců je doslova dlážděna zavražděnými alchymisty. Ale proč vlastně? Proto, že opravdu dokázali přeměnit olovo ve zlato? Nebo snad proto, aby jim někdo v této přeměně zabránil?
Ačkoli je Lukáš Trobl z Květnice již od začátku přesvědčen, že toto vyšetřování pro něj nemůže dopadnout dobře, opak je pravdou. Všechny vraždy jsou vyjasněny, i když s poněkud hořkou příchutí, kdy se sám Lukáš přesvědčí, že sice všichni lidé jsou si před zákonem rovni, někteří jsou si však rovnější. Naštěstí mu náladu spraví zjištění, že pokud nemůže hledat spravedlnost mezi bohatými a mocnými, může najít nezištné přátelství mezi prostými lidmi, kdy šenkýřka Terezka velmi riskuje jen proto, aby mu pomohla.
Myslím, že ten, kdo sáhne po příběhu o tajemné alchymistce, litovat nebude…jsem přesvědčena, že bude velmi rychle shánět předešlé díly série Mordy v časech císaře Rudolfa II., aby se dozvěděl další pikantérie ze života soudního písaře Lukáše Trobla z Květnice, stejně tak, aby se seznámil s předchozími případy, které tento mladý a šikovný písař dosud vyřešil.

Komentáře (0)

Přidat komentář