Lilii zná každý... i tu černou?

recenze

Černá lilie (2023) 5 z 5 / Carmen13
Černá lilie

Lilie - vytrvalá pozemní bylina s cibulemi, často složenými z jednotlivých zdužnatělých šupin. Řadí se mezi rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Listy jsou střídavé nebo v přeslenech, přisedlé nebo téměř přisedlé.
Vyskytuje se od Evropy přes Asii po Severní Ameriku, kde roste téměř 200 druhů.
V křesťanském světě je spojena s postavou panny Marie. Od nepaměti je považována za květinu vhodnou k výjimečným příležitostem, čemuž napomáhá i široká barevná škála, v niž se vyskytuje. Bílá lilie tak symbolizuje čistotu a ctnost, červená hlubokou lásku a vášeň, růžová prosperitu a hojnost a žlutá pak věčnost. Co ale symbolizuje lilie černá? To zůstává tajemstvím, které musí odhalit Oldřich z Chlumu, chce-li i tentokrát dostát své pověsti nejlepšího vyšetřovatele českého království doby Přemysla Otakara II. Zda se mu to podaří, se čtenář dozví v již ve třicátém prvním díle série Hříšní lidé Království českého z pera úspěšného českého spisovatele Vlastimila Vondrušky. Znovu se tak setkáváme nejen s již zmíněným Oldřichem z Chlumu, ale i jeho věrným panošem Otou a velitelem hradní posádky Divišem, který tentokrát není za až takového popletu a zmatkaře, jak jsme zvyklí z předchozích knih. Naproti tomu nechybí čtenáři tolik vděčně přijímané špičkování mezi právě Otou a Divišem dodávající příběhu na lehkosti. Ostatně, proč by autor měnil něco, co funguje a to dokonce víc než dobře? Něco takového by udělal jen bláznivý bloud a tím zasloužilý spisovatel Vlastimil Vondruška věru není. Zůstává proto věrný svému stylu. Čtenáři je tak předkládán příběh psaný lehkým čtivým stylem, který dokonale ukrátí nadcházející dlouhé zimní večery.
Ale abychom jen nechválili... Černá lilie patří k příběhům, u nichž se čtenář nejen pobaví a nenásilnou formou vzdělá v historii, ale musí se i zamyslet. K tomu je autorem "nucen" velkým množstvím postav, které se v knize vyskytují. A aby to nebylo až tak jednoduché, nemálo z nich má i stejná jména. Jelikož má ale pan Vondruška své čtenáře rád a váží si jich, jejich nelehký úkol jim usnadnil a do úvodu knihy umístil seznam vystupujících postav. Právě jimi mi Černá lilie připomíná jeden ze starších příběhů a to Zločin na Bezdězu.
Sečteno podtrženo, v Černé lilii dostává čtenář do rukou propracovaný příběh, který jistě potěší nejen milovníky detektivek z dob dávno minulých, ale i zastánce příjemně napsaných českých románů.

Komentáře (0)

Přidat komentář