Vraždy, láska i politika

recenze

Spis Vaterland (2019) / klarabooks
Spis Vaterland

Na knihách oceňuji nejen to, že ty papírové krásně voní, ale především to, že se díky nim pohybuji v časoprostoru a poznávám život různých lidí z pohodlí mého domova. Mojí poslední literární „kamarádkou“ se stala kniha „Spis Vaterland“, o níž budu pojednávat níže.
„Spis Vaterland“ od německého autora Volkera Kutschera zaujme na první pohled svým rozsahem. Ano, je to objemné dílo. Mohu vás ale ujistit, že moje prvotní domněnka, že kniha může obsahovat zbytečně moc přebytečného textu, se naštěstí nepotvrdila. Všechen text má svůj smysl, zapadá do kontextu a vůbec nenudí.
Knížka není velká jenom počtem stránek, nýbrž také teritoriem, kde se odehrává. Zeměpisně se nacházíme nejen v Německu, ale taky v Polsku.
Z hlediska času se ocitáme v červenci 1932, kdy berlínská policie řeší záhadný případ: v nákladním výtahu v „Domě Vaterland“, legendárním chrámu zábavy na Postupimském náměstí, leží tělo mrtvého muže a vypadá to, že se utopil.
Komisař Rath, vyšetřovatel tohoto případu, se během vyšetřování dostane z Berlína až do východního Pruska, kam směřuje vyšetřování vražd.
Tento historický román může uspokojit jak milovníky historických románů, tak detektivek nebo i červené knihovny - kombinuje totiž lásku, vraždy, politiku, vztahy Poláků a Němců, problematiku hospodářské krize …
Znázornění politického a hospodářského vývoje a atmosféra je vylíčena bravurně a jako čtenářka jsem zatoužila po tom zažít osobně
jezerní krajinu východopruské země.
Mám zkušenost, že hodně literárních pokračování bývá horší než první díl. U této čtvrté knihy série s kriminálním komisařem Gereonem Rathem to neplatí. Tato série zraje jako víno a následující díly jsou čím dál tím lepší. Tento díl má ode mě jedničku s hvězdičkou. Vlastně pěti hvězdičkami.
Určitě si ráda přečtu i pátý díl a děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutý recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář