Než začala první světová ...

recenze

Atentátník (2020) / klarabooks
Atentátník

Historický thriller s příznačným názvem Atentátník je nápaditý už svým obalem, který sám o sobě plně koresponduje s obsahem díla. Není to dílo ledajaké. Už vlastní desky knihy přináší informace, byť stručné, o autorovi, a co oceňuji, jsou historické mapy Sarajeva na vnitřních obálkách knihy, které se vztahují k nejdůležitějším etapám románu. Vítanou pomůckou je také "Slovníček" a "Rejstřík osob", které jsou zařazeny v závěrečné části a usnadňují čtenáři přehled o vystupujících osobách.
Je bezesporu chvályhodné, že poměrně obsáhlý román čítající v české jazykové mutaci necelých 450 stran se dočkal českého překladu a vydání hned rok poté, co vyšel originál. Nakladatelství MOBA si zaslouží speciální poděkování za rychlé zprostředkování tak kvalitního díla českému čtenáři.
Patřím do takzvané generace Z a historie mě docela baví. Nicméně pokud se týká problematiky první a druhé světové války, upřednostňuji k četbě i ke studiu druhou světovou válku. Ovšem bylo pro mě výzvou přečíst si o dění, které probíhalo před vypuknutím první světové války, v níž bojovalo také okolo 1 400 000 českých vojáků, čili dopad byl značný i pro naši vlast.
Lze jednoznačně konstatovat, že důsledky atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este byly dalekosáhlé, i když někdy bývá popíráno, že se jedná o spouštěč první světové války. Že tento atentát dopadl zdárně, se nelze co divit. Gavrilo Princip a jeho společníci se na tento den připravovali celé měsíce. Diplomatické katastrofě nakonec nezamezil ani major Rudolf Markovic a tajné služby ...
Kdo by se obával toho, že tato kniha je určena jenom "kovaným" historikům, tak toho mohu uklidnit. Thriller lze číst i bez větších znalostí této historické události. Je to určitě dáno i tím, že román je přehledně strukturován a kapitoly jsou jednotlivé dny před atentátem. Ačkoliv se ocitáme v historii, příběh je psán živě a my jako čtenáři máme možnost nahlédnout do pocitů a myšlenek hrdinů, z jejichž pohledu je vyprávěn. Děj je opravdu podmanivý a brilantně popsaný. Spousta neočekávaných detailů udržuje konstantně napětí a je interesantní, jak jsou všechny tyto detaily propojeny. Skvělá kombinace historické reality a fikce.
I když bývá obecná tendence odsuzovat vrahy za jejich jednání, zde nejsou atentátníci líčeni ani jako zásadně špatní a ani jako hloupí. Jsou prezentováni z lidské stránky. Jsou to lidé prakticky bez naděje na šťastnou budoucnost. Mají svůj vlastní pohled na dění a svoje vlastní motivace k jednání.
Jsem toho názoru, že se jedná o zajímavé čtení nejen pro fanoušky historie. Doporučuji všem, kdo se chtějí nějakým kouzelným strojem přenést zpět do týdne před atentátem na Františka Ferdinanda d'Este. Tento návrat do minulosti je opravdu zdařilý a já děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku!

Komentáře (0)

Přidat komentář