Příběh okořeněný napětím z Anglie

recenze

Dům na druhé straně ulice (2021) / klarabooks
Dům na druhé straně ulice

V době koronové a lockdownové se toho moc plánovat nedá, ani když má člověk narozeniny. A tak místo narozeninové párty s mými nejbližšími trávím mé dnešní dvacáté první narozeniny s mými dalšími přáteli - knihami. Společnost mi dělá třiadvacetiletá Katy Speedová, hrdinka knihy Dům na druhé straně ulice od současné autorky Lesley Pearse. Literární hrdinka Katy je prakticky moje vrstevnice, a tak mohu konfrontovat, jak bych dané situace řešila já, kdybych byla v její kůži. I když jsem se do čtení pustila bez nějakých hlubších informací o titulu, má očekávání byla naplněna, dokonce bych si dokázala představit, že Katy patří do okruhu mých známých.
Katy žije v Bexhillu, což je malé město v Anglii a zde pracuje jako sekretářka. Měla by docela fajn život, kdyby měla hodnou maminku. Bohužel její matka je ztělesněním ženy, jež je nevhodná jak pro roli manželky, tak matky. Je pravým opakem jejího otce. Je až neuvěřitelné, jak tvrdá, nepříjemná a negativní tato žena je. Takovou osobu bych nepřála do rodiny nikomu.
Možná i kvůli tomu, že atmosféra v rodině není optimální, sleduje Katy dění u sousedky žijící v domě přes ulici - paní Glorie. Paní Gloria je majitelkou butiku, který Katy navštěvuje. Nechává pro Katy odloženy šaty, které podtrhují její krásu a taky jí radí, aby z jejich malého městečka odešla hledat štěstí do Londýna, kde se více vydělává. Čili tato sousedka přes ulici se vůči Katy chová s dobrým úmyslem. O to větší šok je, když paní Gloria se svojí dcerou ve svém domě uhoří a snad největší šok je, když je ze zapálení domu paní Glorie obviněn táta Katy, dobrosrdečný člověk, u kterého lze vražedné úmysly vyloučit. Zde je poněkud podezřelá reakce matky hrdinky, ale Katy prokáže, jak moc má svého tátu ráda a začne dělat kroky, aby svého otce dostala na svobodu ...
Ačkoliv se kniha odehrává dvacet let po konci druhého světové války, řeší problematiku, která je stále aktuální a čtenář si uvědomí, jaký dar je mít milující a hodnou maminku a vlastně celou šťastnou spokojenou rodinu.
Kniha se mně četla svižně, příběh má spád a přiměje k zamyšlení nad nedostatky nás lidí. Také zápletka je zajímavě uchopena.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto výtisku a dávám plný počet bodů.

Komentáře (0)

Přidat komentář