Vraždu oheň neschová

recenze

Smrt v sutinách (2018) 4 z 5 / a.k
Smrt v sutinách

Jess Campbellová je přivolaná na místo spáleniště. Starý, nezajištěný dům Key House lehl popelem a v ohořelých troskách leží spálené lidské tělo. Patolog objevil na lebce oběti praskliny, které dokazují násilný trestný čin.

Inspektorka Campbellová spolu s komisařem Ianem Carterem začínají pátrat po okolnostech úmrtí i po totožnosti mrtvého a jeho vztahu ke Key House.
Vyhořelý dům vlastní Gervase Crown, který se dlouhodobě zdržuje v Portugalsku. Gervase odsud utekl už před mnoha lety. Jako syn zbohatlíka měl své vrtochy a v mládí se choval jako ničema. To, co kdysi způsobil, nemohli místní přenést přes srdce. Před obviňujícími zraky usedlíků raději utekl do ciziny. Nyní se ale chtě, nechtě, vrací do rodiště, aby vyřídil záležitosti okolo vyhořelého domu a byl k dispozici policii. V okamžiku, kdy Gervase navštíví inspektorku, je jasné, že ho s obětí spojuje daleko víc, než se kdo mohl domnívat.

Zatímco sledujeme pomalé krůčky vyšetřovatelů, seznámíme se s obyvateli tohoto malého anglického městečka, kde každý zná každého. Gervasův návrat vzbuzuje ve starousedlících protichůdné emoce. Někteří se dodnes nemohou smířit s dávnými křivdami, jiní by chtěli zapomenout a k minulosti se už nevracet. Sám Gervase se chce postavit čelem následkům své mladické nerozvážnosti a přijmout zodpovědnost. Ač v mnoha očích padouch, získal si mé sympatie tím, jak měl snahu věci řešit.

Celá detektivka se nese v celkem klidném, vyrovnaném tempu a zaměřuje se převážně na atmosféru okolo vztahů a života obyvatel anglického venkova. V závěru přijde dramatické vyvrcholení, kdy půjde některým nám známým osobám o život. Inspektorka Campbellová bude mít spoustu práce, aby odhalila pachatele, do kterého byste to nejmíň řekli a ani motiv není tak zřejmý, jak by se mohlo v první chvíli zdát.

Odkrývá se i část soukromí komisaře Iana Cartera, ze kterého nemáme pocit, že by byl hlavní vyšetřovatel. Má jiné starosti. Zrovna má u sebe malou dcerku Millie, kterou mu zanechala bývalá manželka na hlídání.

Kniha se čte moc dobře. Snad jediné, co bych mohla vytknout, je zbytečně natahovaný závěr. Primárně by asi měl ukazovat na charakter osoby, která vše způsobila, na mě však dělal dojem uměle nastavovaných stránek. Přišlo mi to zcela zbytečné a spíše to zkazilo celkový dojem z knihy, která je jinak velmi čtenářsky přívětivou detektivkou.

„Smrt v sutinách“ je třetím případem série „Jess Campbellová a Ian Carter“ a lze ji určitě číst i jako samostatný případ. Kdo hledá oddychovou detektivku, která není postavena na brutalitě a krvavých scénách, tomu mohu tento kousek doporučit. Podmanivá atmosféra anglického venkova a zápletka s přesahem do minulosti hlavních aktérů se vám bude líbit.

Komentáře (0)

Přidat komentář