V sevření strachu

recenze

Není úniku (2023) 5 z 5 / a.k
Není úniku

Na odlehlém islandském venkově se starostlivý soused Karl snaží přijít na to, co se stalo s rodinou, která o sobě už týden nedala vědět. Objev zmasakrovaných těl na jejich farmě je děsivý a svou brutalitou naprosto šokující.

K pátrání místní policie jsou povolány posily z Reykjavíku. Případem je pověřen nový člen reykjavického týmu Týr, který se po mnoha letech přestěhoval ze Švédska zpátky na Island a k ruce má i druhého nováčka, mladou černošku Karólínu. Místo činu zaskočí i je. Rány na těle značí, že pachatel přišel o rozum. Těžko si lze představit, jaká nenávist ho musela k takovému činu dohnat. I samotného Týra pohled na mrtvé poprvé v jeho kariéře skoro zlomí. Nikdy se nesetkal s tak odpornými a surovými vraždami.

Zatímco vyšetřovatelé urputně pátrají po krutém vrahovi, čtenářům se nabízí ještě druhý příběh. Ten se odehrává o něco dříve. Hlavní postavou je zde mladá studentka Sóldís, která po divokém rozchodu s přítelem opouští město a odjíždí pracovat na farmu manželů Ásy a Reyniho jako aupair a učitelka jejich dvou dcer.

Prvotní nadšení z prostředí a skvělé práce brzy vystřídá rozčarování. Ása je divná, Reyni je nesympatický a dějí se tu věci, které nelze vysvětlit. V domě se ztrácejí věci, aby se objevily na místě, kde je nikdo nepoložil. Z odemčeného sklepa se šíří divný zápach, ale nikdo tam nesmí vstoupit. Někdo navštěvuje pokoje i přes zabezpečené dveře. Domem se šíří něco divného a nevysvětlitelného. Znepokojující jsou i šlépěje ve sněhu, které náhle končí, aniž by odsud vedly druhé, které míří zpět. Sóldís cítí, že se na statku děje něco nekalého, co směřuje k nějaké hrůze.

„Není úniku“ je první epizodou detektivní série Černý led s vyšetřovací dvojicí Týr a Karólína. Detektivní pátrání nemá tak silnou dějovou linku, i když jako bonus nabízí odhalení dávné rodinné tragédie jednoho z vyšetřovatelů. Tipuji, že nás čeká ještě mnoho dalších informací v následujících dílech. Daleko působivější je tady ale vyprávění o záhadách kolem Sóldís, ve kterém se schyluje k děsivé katastrofě všech zúčastněných. Tady si přijdou na své všichni, kdo mají rádi pomalu klíčící napětí a tajemno se zlověstným nádechem.

Moc mě mrzelo, když končila autorčina předchozí série s vyšetřovatelem Huldarem a psycholožkou Freyjou. O to větší nadšení bylo, když se i tentokrát objevily některé postavy z reykjavického policejního oddělení. Je to na okraj takový milý návrat do známého prostředí. A zpracování aktuální záplety bylo naprosto parádní. Autorka je ve vynikající formě a čtení jsem úplně hltala. S přibývajícími stránkami strašně chcete přijít celé té záhadě na kloub, ale na objevení kompromitujících indicií si musíte počkat. Propojení současné dějové linky s tím, co se odehrálo dříve, je zajímavě propleteno, takže příběh překvapivě funguje jako jeden celek.

Kdo má rád tajemno a nevadí mu nějaký ten masakr, ten si tady přijde na své. Předností je výborná, mrazivá atmosféra a postavy, které se umí dostat člověku pod kůži. Většinu autorčiny tvorby mám načtenou a tato kniha určitě patří k těm zdařilejším, ne-li přímo nejlepším.

Komentáře (0)

Přidat komentář