Kolínský Frankenstein

recenze

Vražda za trest (2023) 5 z 5 / a.k
Vražda za trest

Soudní lékařka Julia Schwarzová má nejraději práci na pitevně, ale jako vedoucí Ústavu soudního lékařství v Kolíně na Rýnem musí stále častěji řešit i jiné úkoly. Jako zrovna teď, kdy ji dotěrný mladý státní zástupce Möller nahání, aby potvrdila nálezy svého kolegy dr. Neumanna v případu Vlčího muže, který se zviditelnil používáním vlčí masky při sexuálních útocích. Julia je na roztrhání a přitom by se tak ráda věnovala práci, ve které je sakra dobrá.

Konečně to vypadá, že bude moci předvést svou erudici u nového případu, kam si ji po nálezu mrtvého těla přivolala policie. Místem činu je však zaskočena jak ona, tak policejní komisař Florian Kessler. V pochmurném kontejnerovém areálu je jedna z buněk zařízená interiérem připomínajícím mučírnu, uvnitř jen zrezivělé lehátko s širokými koženými řemeny pro znehybnění těla, stolek s různými chirurgickými nástroji a stěny potažené modrou fólií. Právě tady byla objevena mrtvá mladá žena. Po prvním ohledání Julia přichází s překvapivým závěrem. Dívce někdo přišil uši cizího člověka, ty její tu však nenechal. Vyšetřovatelé si samozřejmě hned kladou otázku, zda na ně někde nečeká další mrtvola, které vrah uši odřezal.

Když se ztracené uši objeví v blízkosti nové mrtvoly, které vrah přišil cizí ruce, je jasné, že zde řádí sériový vrah. Začíná se rozjíždět složité pátrání, ve kterém může duo Julia a Florian navázat na svou dřívější úspěšnou pátrací spolupráci. Budou muset přijít na motiv běsnícího psychopata, který si vybírá své oběti podle záhadného klíče a jak se brzy ukáže, těmito vraždami to ani zdaleka nekončí.

„Vražda za trest“ je už šestou samostatnou epizodou detektivní série s dvojicí Julia Schwarzová a Florian Kessler. Již v předešlých dílech tato dvojka dokázala vyřešit nejeden zapeklitý případ a ukázala, že se vzájemně doplňují v práci i v soukromí. Jejich osobní vztah se vyvíjí vcelku pozitivně a je příjemným zpestřením mezi řádky s horečným vyšetřováním. Pátrání je komplikované. Vůbec nelze odhalit souvislosti mezi oběťmi a nějaký smysluplný motiv pachatele. Celé je to jedna velká hádanka, kterou není lehké rozlousknout. Strašlivá série vražd se rychle rozrůstá a policie stále tápe.

Mimo vlastní pátrání se seznámíme také s mladou Anne. V příběhu, který se odehrál před čtyřmi lety, budeme svědky její snahy zachránit své manželství po prožitém traumatu.

S detektivní zápletkou tak trochu inspirovanou frankensteinovským fenoménem jsem se již setkala v jiných knihách, přesto mě autorčino pojetí moc bavilo. Bylo to napínavé, dobře poskládané, s neodhadnutelným vývojem a při tom nijak složitě napsané. Detektivka není náročná rozsahem a čte se velmi dobře. Knihu doporučuji každému, kdo hledá jednoduchou, dobře zpracovanou detektivní zápletku a chce si lámat hlavu s přibývajícími indiciemi. Tady totiž vraha jen tak neuhodnete!

Komentáře (0)

Přidat komentář