Strachy

recenze

Vražedná temnota (2023) 5 z 5 / a.k
Vražedná temnota

Jednoho srpnového dne objeví revírník na nezvyklém místě uprostřed lesa dva táborníky. Mladý pár leží u ohně bez známek života, bez jakýchkoliv viditelných stop násilí. Zprvu se zdá, že jde o nešťastnou náhodu, otravu jídlem. Na místo jsou přivolaní detektiv Josie Quinnová s poručíkem Noahem, kteří se zrovna vrátili ze společně strávené dovolené. Ohledání místa naznačuje spoustu podivností. Zůstalo zde oblečení, ale chybí veškeré kempingové vybavení i jídlo. Ke všemu jsou zde dvě mrtvá těla, ale tři prázdné spacáky. Po třetí osobě ani stopa. Při důkladném pátrání po okolí se dostanou detektivové až k oplocenému pozemku uprostřed lesa, který patří komunitě nazývané Svatyně. Zde pod vedením podivné ženy Charlotte přebývají lidé, kteří se rozhodli opustit lidské společenství a věnovat se přírodnímu stylu života.

Hledání ztraceného táborníka i pátrání po okolnostech smrti manželského páru převezmou policejní kolegové Gretchem s Mettnerem, protože Josie s Noahem jsou plně vytíženi nenadálým zážitkem a všemi souvislostmi, které z toho vzejdou na povrch. Za jízdy autem v lijáku jim totiž skočí do cesty mladá žena v žalostném stavu. Překvapením je dívčina minulost, která Josii a Noaha plně zaměstná.

„Vražedná temnota“ je sedmým pokračováním velmi dobré detektivní série s Josií Quinnovou v hlavní roli. Temnota se vznáší nejen nad hned několika různými linkami vyšetřování, ale i nad samotnou Josií. Ta je otrokem svých děsivých nočních můr a fóbií, které se zhmotňují třeba právě v labyrintu tunelů a jeskyň, kam vede jedno vlákno pátrání. S přibývajícími počty stránek se nabalují nové nečekané události, které ani trochu nenaznačují, že by mohly souviset. Až z toho máte pocit, že celý dentonský policejní sbor se rozdělil a každý tým řeší úplně jiný případ.

Hned během prvních dvou dnů se toho stane tolik, vyšetřovatelé získají mnoho stop a nashromáždí tolik různých informací, až je tím zahlcena nejen Josie ale i sám čtenář. Všechny nitky ale získají postupně svůj smysl a člověk nestačí zírat, co se všechno skrývalo v pozadí.

Čtenáři, kteří neznají předchozí díly, si mohou bez obav dopřát tuto dobrou a komplikovanou detektivní zápletku i samostatně. Milovníci celé série si navíc užijí vývoj postav a širší souvislosti mezi jednotlivými aktéry příběhu. Velký prostor tentokrát dostávají Josiini démoni z dětství, kteří ji přivádí k pokraji sil.

Kniha je skvěle napsaná a výborně se čte. Zápletka je moc dobře vymyšlená a dokáže vás úplně pohltit. Fascinuje mě, jak se autorce brilantně povedlo spojit hned několik témat vyšetřování a nenásilně využít Josiiny strachy tak, že to příběhu dodá úplně novou perspektivu. Tohle je víc, než pouhá detektivka. Tady si naplno prožijete všechny životní útrapy postav, které se vám dokáží dostat pod kůži. Vynikající čtení, úžasná série!

Komentáře (0)

Přidat komentář