Hledání konce

recenze

Nedokončený příběh (2023) 3 z 5 / a.k
Nedokončený příběh

Georgia neprožívá pěkné dny. Má za sebou bouřlivý rozvod se slavným filmovým režisérem a ke všemu jí zemřela milovaná prababička Scarlett. A tak nechává svůj starý život za sebou, a vrací se do rodného domu v Coloradu, aby se zde vypořádala s pozůstalostí i s tím, co dělat dál.

Scarlett byla slavná a vyhledávaná spisovatelka romantických příběhů. Zůstal po ní ještě jeden rukopis, který nikdy nedokončila, přestože ho začala psát jako první. Zachytila v něm svůj osobní příběh velké lásky s pilotem britského Královského letectva poručíkem Jamesonem Stantonem. Georgia stojí před nesnadnou volbou, zda má svěřit dokončení románu známému spisovateli Noahovi, který je sice milován svými čtenářkami, ale jako člověka ho Georgia nemůže vystát. Vůbec si není jistá, zda zrovna on dokáže dopsat Scarlettin příběh tak, aby do něho nepromítl své přebujelé ego.

Zatímco pozorujeme komplikovaný vztah mezi Georgiou a Noahem, otevírá se tu ještě jeden příběh z minulosti. Vracíme se do Anglie roku 1940, kde mladičká Scarlett se svou sestrou Constance zastávají důležité pozice v pomocných leteckých sborech. Právě zde narazí Scarlett na svou životní lásku, neodolatelného Američana, který i přes protest své rodiny opustil Colorado a jako pilot vstoupil do služeb britské peruti.

V knize se střídají obě dějové linky, které přináší společné téma. Osudové setkání a počátek velkého milostného vzplanutí. Příběhy mají pomalé tempo, v obou linkách se střídá vyprávění z „jeho“ a „její“ perspektivy. Jednotlivé kapitoly začínají útržky z milostné korespondence Scarlett a Jamese.

Dějově rozmanitější je určitě příběh Scarlett a Jamesona, ve kterém se musí dvojice vypořádat nejen s nástrahami samotné války, ale i nepochopitelným chováním Scarlettiny rodiny, která lpí na dodržování tradic vyšší společenské třídy. Příběh z válečné Anglie si vás zcela podmaní a s přibývajícím počtem stránek chcete nutně vědět, jak to s nimi dopadne. Ve vyprávění ze současnosti je hlavní dějovou náplní stanovení podmínek, za kterých bude moci Noah dokončit román.

Na své si přijdou čtenáři, kteří milují romantické příběhy s lehce erotickým nádechem. Tady ale asi půjdu proti proudu. Elektrizující přitažlivost u obou dvojic a jejich vznikající velká láska by byla ještě fajn. Ale ubíjející byly popisy jejich vypracovaných a dokonalých těl, mechově zelených a „křišťálově“ modrých očí i zrosolovatělých nohou při spatření protějšku. To si člověk zrovna říkal, jaký žánr vlastně čte.

Žánrovou nesourodost zachránilo alespoň velmi překvapivé vyústění Scarlettina příběhu. Na světlo se dostane tajemství minulosti, o kterém se nikdo nikdy neměl dozvědět.

I když nesdílím ta závratná nadšení čtenářů tohoto románu, dokážu si představit, proč má kniha vysoká hodnocení. Kdo by neodolal sexy klaďasovi, který pro svou lásku obětuje úplně všechno, kdo by neprolil slzy při srdceryvných scénách, kdo by se nechtěl ponořit do rozplétání záhady, která zůstala skrytá několika generacím? Věřím, že tento příběh dokáže nadchnout ještě spoustu čtenářů.

Komentáře (0)

Přidat komentář