Druhá šance

recenze

Budu ti nablízku (2023) 5 z 5 / a.k
Budu ti nablízku

Cyrus Haven je brilantní klinický psycholog, který se dokáže vcítit do myšlení těch nejzvrácenějších psychopatů a pochopit tak jejich chování. K tomuto povolání ho dovedl krutý prožitek v dětství, kdy jeho starší bratr Elias zavraždil oba rodiče i sourozence a Cyrus unikl smrti jen o vlásek. Elias skončil v psychiatrickém ústavu s paranoidní schizofrenií. Prý se teď, po téměř dvaceti letech, vyléčil a vrací se domů. Propuštění bratra se Cyrus snaží brát prakticky, i když návrat Eliase bude mít velký vliv ještě na jednu osobu. U Cyruse bydlí již rok jednadvacetiletá Evie Cormacová. Evie má jeden zvláštní dar. Se stoprocentní jistotou dokáže rozpoznat, když někdo lže. Je to svérázná, ale narušená osobnost, která ve svém krátkém životě prožila nepředstavitelné věci, které si nedokáže ani sama v sobě všechny zpracovat.

Cyrus má teď ještě další úkol. Policie řeší brutální vraždu invalidního důchodce Rohana Kirka, který byl nalezen s rozmlácenou lebkou u sebe doma. K tomu se pohřešuje jeho dospělá dcera Maya, se kterou sdílel společnou domácnost. Policie nemá žádné stopy a spoléhá na Cyruse, který už dříve dokázal svými dedukcemi a vyhodnocením místa činu přijít s hypotézou, která pomohla policii určit směr pátrání. Tentokrát je to ale velká záhada i pro Cyruse. Když dojde o několik dní později k únosu další mladé ženy, ke kterému se nečekaně připlete i jeho chráněnka Evie, začíná boj s časem o záchranu unesené.

„Budu ti nablízku“ je třetí epizoda série s dvojicí Cyrus Haven a Evie Cormacová. Všemi díly se prolínají útržky děsivé a záhadné minulosti Evie i složité budování vzájemného vztahu mezi oběma hlavními hrdiny. A ne, nejde o žádnou romantickou či milostnou linku. Cyrus v sobě nezapře roli psychologa, který je pohlcený dívčinou komplikovanou osobností. Z tohoto důvodu je lepší číst sérii popořadě, aby si čtenář prožil celý proces jejich společné cesty. Pokud sáhnete po této knize bez znalosti předešlých dílů, dostane se vám do ruky hodně spletitý, dějem uzavřený detektivní případ, ale také základní informace, které do sebe budou zapadat i v osobní lince všech zásadních postav. Knihu bych se tedy nebála doporučit i jako samostatný krimiromán.

Předností této série je napínavý a promyšlený příběh, který přesahuje rámec detektivního žánru. Postavy mají své osobní dějové linky, které s aktuálním pátráním vytváří dokonalou symbiózu. Děj má dobré tempo, je psaný z pohledu Cyruse a Evie, kdy se obě perspektivy vzájemně střídají. Autor je excelentní vypravěč, každé postavě vytváří osobitý prostor a dokonce i u osob, které se příběhem jen prosmyknou, máte pocit, že jste je dokonale poznali. Kniha je výborně napsaná, má spád, překvapivý vývoj a celé je to parádní čtení.

Mezi řádky jsme se dozvěděli nějaké útržky z období, kdy byla Evie malá. Jak prozrazují anotace čtvrtého dílu na zahraničních knižních portálech, vypadá to, že se konečně blíží odhalení tajemné Eviiny minulosti. Už teď se nemůžu dočkat.

Moc doporučuji, tohle prostě chcete číst!

Komentáře (0)

Přidat komentář