Vražda v Reykjavíku

recenze

Stínový vrah (2019) / AnickaZv
Stínový vrah

Severský autor Arnaldur Indriðason přichází mezi své čtenáře s novou knižní sérií, přičemž první detektivní příběh, Stínový vrah, je situován do časů 2. světové války na Island.

Ačkoliv v dobu dění druhé světové války nejsou klasické vraždy v Reykjavíku běžné, odehrává se příběh okolo dějové linie po nálezu mrtvoly obchodního cestujícího Eyvindura v jednom bytě přímo v centru Reykjavíku.

Je evidentní, že vražda byla spíše chladnokrevná poprava. Eyvindura usmrtila střela do hlavy, přičemž tato střelba byla mířena tak, aby oběť neměla žádnou šanci na přežití. Musel existovat tedy jednoznačný úmysl k vraždě.

Kvůli profesionalitě střelby se dostávají do podezření spojenečtí vojáci, jež v průběhu druhé světové války zaplnili ulice města. Vyšetřování inicializují Thorson, kanadský voják s islandskými kořeny, a Flóvent z reykjavické policie. Ani jeden z nich nemá s vyšetřováním vražd zkušenosti, navíc Flóvent působí pouhých pár let u kriminálky.

V době dění příběhu na Islandu vládne chudoba, a tak ženy mnohdy neodolají vojákům, kteří mají peníze, a následně některé ženy dokonce opouští své původní rodiny, aby za vojáky odešly.

Islandští občané obecně odchází z venkova do města za lepším, ale ani ve městě není situace jednoduchá. Už jenom nájemné se pohybuje na značné výši a pro mnohé je problém jej uhradit.

Země získává toho času strategický význam v boji proti Hitlerově nacistickému Německu.

Jako „vedlejší produkt“ začnou na povrch vyplouvat také pokusy, jimž byly dříve podrobeny islandské děti.

Rozhodně nehodlám prozradit, zda čtenář dostane odpovědi na otevřené otázky:

Potvrdí se podezřelý Felix jako pachatel vraždy?

Hraje v celém případu roli bývalá přítelkyně zavražděného?

Atmosféra této knihy popisující situaci na Islandu za 2. světové války byla poučná, neboť přiblížila historické pozadí. Čtení o Thorsonovi a Flóventovi mě bavilo a oceňuji dobrou charakterizaci postav. Některé popisy jsem shledala až přespříliš obšírné, například uvedení značky použitého krému na boty. V tomto případě to bylo zbytečné a méně by bylo více, ale to je asi tak jediný prvek, který by šel knize vytknout.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a s velkým zájmem očekávám další díla z pera Arnaldura Indridasona.

Komentáře (0)

Přidat komentář