Stínový vrah

Stínový vrah https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410560/bmid_stinovy-vrah-gSO-410560.jpg 3 49 18

V bytě v centru Reykjavíku byla nalezena mrtvola obchodního cestujícího. Střela do hlavy, která jej usmrtila, nasvědčuje chladnokrevné popravě. Policie začne ihned podezřívat spojenecké vojáky, kteří během druhé světové války zaplnili ulice města. Thorson, kanadský voják s islandskými kořeny, a Flóvent z reykjavické policie zahájí vyšetřování. Na povrch začnou vyplouvat pochybné pokusy prováděné v minulosti na islandských dětech. A hlavní podezřelý je na útěku. Existuje spojitost mezi vraždou a špionážní činností na Islandu ve čtyřicátých letech 20. století? A jakou roli hraje v celé věci bývalá přítelkyně zavražděného?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Skuggasund , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
19.05.2023 2 z 5

Nové autorovy knihy (přesněji nově vydávané u nás) mi opravdu už nesedí - jednoduché zápletky (přestože v téhle sérii se ještě může opírat o překvapivou islandskou minulost za druhé světové války), podivné postavy a hlavně dialogy. Mám dojem, že už se vypsal, nicméně jeho Erlendur před dlouhou dobou byl vlastně první zajímavou vlaštovkou severské, a rovnou islandské, krimi. Ale dnes už se k jeho detektivkám rozhodně vracet nebudu.

TaJeMa
07.10.2021 1 z 5

zklamání, víc není co dodat.


Pepina19
28.09.2021 3 z 5

nebylo to špatné, ale kniha Temná zákoutí se mi líbila víc

alzbeta4340
03.07.2021 4 z 5

Při čtení mi pomohlo, že mám už přečtený druhý díl. Oba dva vyšetřovatele jsem znala a byli mi sympatičtější než jak plyne z děje této knihy. Jiní čtenáři hodnotí jen průměrně, ale mě se tato válečná kriminálka z Islandu líbila - hlavně kvůli zajímavému prostředí.

SilvieSisinka
19.06.2021 3 z 5

Průměrná kniha.Moc mě to neoslovilo.

Péťa1950
20.04.2021 3 z 5

Zvláštní způsob vyšetřování, ne vždy produktivní. Zajímavé poměry na Islandu za války, moc o tom nevíme. Chybělo mi skutečné napětí.

jprst
02.03.2021 3 z 5

Dobré téma, zajímavé prostředí, ale ne zrovna dobře autorem využité. Podle mě průměrná záležitost, která se sice číst dala, jen pocit spokojenosti z četby se tentokrát jaksi nedostavil.

Rade
07.12.2020 3 z 5

Takové seversky chladné a odtažité. Jako jídlo bez koření a chuti. Oba vyšetřovatelé – jeden z islandské policie a druhý z kanadského vojenského kontingentu se od sebe nijak neliší, měla jsem problém je v jednání nějak odlišit, přitom by to bylo zajímavé, jeden rodilý Islanďan, druhý Kanaďan s islandskými kořeny… Možná je i problém v tom, že jde o úvodní díl série a vše teprve začíná…
Plus za Island za války a pro nás Středoevropany nezvyklé poměry: američtí a britští okupanti, to nám zní divně, že? Takže jsem si k tomu něco nastudovala a moje dějepisné obzory se opět trochu rozšířily…
Tohoto autora jsem zkusila již podruhé (Hrob v ledovci), ale nějak to není ono…

Nočnípták
26.11.2020 3 z 5

Nemůžu říct, že by byla špatná. To ne, ale nějak nemám štěstí a vybírám si asi ty průměrnější Indridasonovy knihy. Zatím se mi nejvíc líbil Chlad s Erlendurem. U těch ostatních si už těžko vzpomínám o čem byly. Stínového vraha k nim také řadím.

trudoš
07.09.2020 3 z 5

Jak mám sérii s komisařem Erlendurem rád, tak mě Válečná tajemství Reykjavíku zklamala svou nevýrazností. Přitom prostředím i tématikou jsou mnohem atraktivnější, než všední současnost, s jakou se potýká výše zmíněný detektiv. Jako by Arnaldur Indriðason neměl potřebu zkoušet něco nového a pracuje se zaběhnutými postupy, na které je u něj člověk zvyklý, jen zasazenými do období 2. světové války. To mu samozřejmě dává mnoho nových možností jak odhalit jádro lidské bestiality, jenže v rámci historie si už o osmdesát let vzdálené minulosti nedělám iluze, takže mě všechny ty hrůzy mimoděk nechávají chladným. Navíc v románu Stínový vrah nefungují příliš postavy. Víc osobnosti totiž projevují spíš vedlejší figury, než ty hlavní, za které by si člověk mohl dosadit kteréhokoliv kriminalistu z tuzemského televizního seriálu. Zároveň však nemůžu říct, že by šlo o špatnou detektivku, snad kromě zamotaného vyústění se vše pohybuje v mezích standardu. Ovšem od autora jsem zvyklý na lepší řemeslo.

zdendula31
21.08.2020 4 z 5

Dobrý příběh,pěkně zamotaný....ráda jsem si odpočinula od vrahů s IQ 180 a téměř nadpřirozenými schopnostmi

Zara
27.07.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Jeden z mála autorů, kteří si stále drží laťku kvality hodně vysoko.

Simstr
20.07.2020 3 z 5

Od tohoto spisovatele mám načteno asi všechno. Některé díla byla slabší a tohle je bohužel jedno z nich. Nebylo to úplně špatné, druhá půlka knihy byla za mě skvělá. další díl si určitě přečtu. Pro Island mám slabost.

astra3
22.05.2020 3 z 5

Trochu rozvleklý.

PPardinio
02.03.2020 3 z 5

Autora mám za poslední dva roky poměrně načteného (7.kniha) a jsem rád, že se u některých knih pouští tématicky více do historie Islandu. Rád si vždy přečtu něco ne tak běžného a svým způsobem i poučného. Na prudký rozvoj celé země ve 20.století měly americké základny obrovský vliv (kulturní i ekonomický). Tento příběh bohužel ale nenaplnil zcela svůj potenciál. Něco tomu prostě chybělo (Napětí, větší tah na branku). Thorson a Flóvent vystupují jako tým, ale dějově to tak není. Více si jedou vyšetřování po své vlastní linii. Knížka se točí kolem druhé světové války, ale dle mého názoru tak nějak okrajově, což bohužel neladí s hlavní dějovou zápletkou Stínového vraha. Škoda :-(

astroweb
10.02.2020 4 z 5

Tento autor mě nemůže zklamat. Tentokrát je příběh dosti jiný, než dřívější současné detektivní příběhy, ale stejně poutavě zajímavý.

ArwenAragorn
03.02.2020 2 z 5

Téma vypadalo zajímavě- Island v období 2. světové války a k tomu vražda bezvýznamného obchodního cestujícího. Jenže autor, kterého mám jinak ráda, nepodal příběh moc zručně, motivů se nabízelo hodně a ten, který vybral, mi nepřipadal nejšťastnější. Docela zklamání.

konicekbily
25.12.2019 3 z 5

Knihu jsem si vypůjčil z novinek v naší knihovně, nemaje informace o ní. Domníval jsem se, že to bude další kniha o Erlendurovi. Není. Autor, jak se zdá, přichází s novou sérií z dob druhé světové války. Téma mu moc nesedlo, je to průměr, uvidím co přinese další kniha mého oblíbeného spisovatele.