Vražda ve snobském prostředí

recenze

Vražda v hotelu Sacher (2020) / AnickaZv
Vražda v hotelu Sacher

Miluji Vídeň. Nebýt coronaviru a z toho vyplývajících omezení a také strachu z přenosu nákazy, vůbec bych neváhala a vyrazila minimálně na jednodenní zájezd do vánoční Vídně. Žasnu okouzlením, jak se nejkrásnější místa ve Vídni zhruba od poloviny listopadu do Vánoc promění v kouzelné vánoční trhy. Ve vzduchu je cítit vůni horkého punče a pražených mandlí. Vše je umocněno slavnostním osvětlením.
Bohužel letos žádný výlet do Vídně neproběhl a já se musím smířit s tím, že budu ochuzena o atmosféru zimní Vídně.
Nicméně mám ještě jednu šanci, jak se octnout ve Vídni. Nechám pracovat moji fantazii a díky knize Vražda v hotelu Sacher od Beate Maxian se nechám přenést do Vídně a skoro cítím, jak se mi na jazyku rozplývá vynikající Sachr dort.
Jelikož je dobré vědět, z koho "kuchyně" člověk čte, nejdříve jenom stručná informace o autorce. Beate Maxian, narozená v roce 1967, je rakouská spisovatelka s bavorskými kořeny. Bývá označována jako autorka kriminálních a rodinných příběhů a povídek.
I když pocházím z obyčejných poměrů a nikdy jsem neměla zálusk na život v high society, ráda si o tom přečtu a snažím se vžít do jednotlivých aktérů.
Proto se naladím, jako bych byla jednou z účastníc jarního plesu, který se koná v luxusním hotelu Sacher. Takzvaně lepší lidé. Hrdinka Sarah a její přítel a šéf v jedné osobě, bratr Chris a přítelkyně Gabi ...
Vše jest v pohodě do okamžiku, než je nalezeno tělo mladé hvězdné cukrářky Iris ...
I když jsem docela všímavá osoba a baví mě sledovat grimasy a jednání lidí, s nimiž jsem, myslím, že bych zdaleka nebyla tak pohotová jako žurnalistka a skoro-vyšetřovatelka Sarah Pauliová, která i když byla na plese v dobré společnosti, tak sledovala podivné chování jednoho páru, z něhož ženská část byla následně obětí vraždy.
V návaznosti na vraždu lze ocenit Sarah za pomoc policii a vytvoření další teorie, kam se ubíralo vyšetřování.
Zápletka se mi zdála zprvu trochu zmatená, poněvadž jsem měla menší problém zorientovat se ve všech "vedlejších příbězích", ale nakonec jsem se velmi dobře zorientovala. Na začátku jsem tipovala člověka, který asi vraždil, ale vyvíjelo se to v jiném směru. Byla jsem zcela překvapena.
Stejně jako Vídeň tak tato kniha má šmrnc a moc se mi líbila. Je to vynikající krimi se sympatickými protagonisty. To pravé pro vánoční večery se šálkem dobrého čaje!

Komentáře (2)

Přidat komentář

morte
31.12.2020

Mám chuť si knihu nyní přečíst. Pěkné zhodnocení.

broskev28
31.12.2020

Děkuju za zajímavou a lákavou recenzi, ale přivedla mě na neméně zajímavou úvahu:
nějaký zodpovědný činitel v nakladatelství MOBA má zřejmě problém. Je buď negramotný, nebo dyskalkulik, nebo prostě jen ví, jak ušetřit, a usoudil, že u detektivek vlastně ani pořadí není důležité?
Každopádně onen neznámý je v této instituci natolik vlivnou osobou, že některé detektivní série vycházejí - na jeho přání či nařízení - zcela chaoticky, ovšem zásadně nikdy od 1.dílu. Já naivka si myslela, že série M. Robothama byla nějaké nedopatření, ale kdeže! Vypadá to, že vídeňské krimi B.Maxian stihne podobný (možná dokonce horší) osud.
Ale proč ne, třeba prvních pět dílů vůbec nestojí za přečtení, a MOBA tak šetří nejen náš čas, ale i naše peníze!