Těžko je člověku samotnému…

recenze

Vlk a dýka (2017) 4 z 5 / Carmen13
Vlk a dýka

…ať v životě či při vyšetřování. Dalo by se říci, že v případě odhalování hrdelních zločinů a bezcitných pachatelů je to dokonce život ohrožující, jak se v knize Vlk a dýka přesvědčí schemnitzský notář Matěj Barbarič, který se ne zrovna dobrovolně vrhá do pátrání po krásné panně Veroně, která se beze stopy ztratila na hradě Sitno, který je již tak opředen množstvím hrůzostrašných historek plných démonů, čertů a lesních duchů. Teď se zdá k nim přibyde další o nevysvětlitelném zmizení mladé šlechtičny. Nebyl by to ale notář Barbarič, kdyby nedovedl pátrání ke zdárnému, i když tragickému konci.
Děj příběhu je jasný, poměrně přímočarý bez vedlejších linií a matoucích odboček. Dalo by se říci, že Vlk a dýka je taková „One man show notáře Matěje Barbariče“ odehrávající se na odlehlém hradě, kde se musí obejít bez svých dřívějších pomocníků kapitána Steina a kaprála Jaroše, kteří v důsledku posledního případu uvízli ve Vídni. Tím je do jisté míry příběh ochuzen o momenty použití tak říkajíc hrubé síly a drsného chování, ale i tak je plný napětí a scén, při kterých čtenář téměř slyší rachot výstřelů, řinčení zbraní a křik raněných, když je hrad napaden mnohonásobnou přesilou a situace obránců se zdá zcela beznadějná.
Pan notář je nejen hlavní postavou, ale i vypravěčem tohoto dobrodružství, k větší sugestivnosti použil autor ich formu, tj. celý děj je popisován z hlediska a slovy přímo Matěje Barbariče, který se opět stává hrdinou proti své vůli. Díky formě, která se výrazně odlišuje od všech dosavadních dílů série má čtenář možnost více nahlédnout do nitra stárnoucího vyšetřovatele, seznámit se s jeho myšlenkovými pochody či pocity. Právě city hrají v tomto příběhu nemalou roli, kdy se vedle detektivní linie v podobě vyšetřování setkáváme i s rovinou silně osobní, kdy je nepřítomnost společníků Steina a Jaroše, nahrazena přítomností krásné panny Agáty. Díky její osobě je vyšetřování na hradě Sitno, který je popsán takřka plastickým způsobem, pro pana notáře takřka osudové.
V závěru knihy si přijdou na své i příznivci druhé poloviny vyšetřovatelského týmu, to jest ti, kterým je bližší kapitán Stein a jeho pobočník Bohdan Jaroš, který mezi tím povýšil z kaprála na seržanta, čímž udělal autor radost nemálo čtenářům, kterým se hodnosti kapitán a kaprál přece jen lehce pletly. Seržant Jaroš je povolán na hrad, aby učinil konečnou, doslova zlatou tečku za celým vyšetřováním. Ze začátku se zdá, že je to úkol nad jeho síly, ale zdání klame, a i tato část vyšetřování dopadne více než uspokojivě. Samozřejmě jak pro koho…

Komentáře (0)

Přidat komentář