Vlk a dýka

Vlk a dýka https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353877/bmid_vlk-a-dyka-syB-353877.jpg 5 526 128

Hrad na hoře Sitno odedávna střeží cestu k bohatým hornickým městům. Kvůli turecké hrozbě je na podzim roku 1599 dobře vyzbrojený a má početnou posádku. Navzdory tomu se z něj ztratí kastelánova dcera. Uprostřed noci, bez jediné stopy. Zoufalý hradní správce prosí o pomoc notáře Barbariče z nedalekého Schemnitzu. Barbarič tentokrát na vlastní pěst čelí záhadě, která zdánlivě nemá řešení. Šlo o útěk, o únos, nebo dokonce o vraždu? Situaci komplikuje skutečnost, že na Sitnu nalezla útočiště Kateřina Pálffyová, údajně nejbohatší a nejmocnější žena v království. Navíc Barbarič netuší, že hrad má ještě jednoho, tajného obyvatele, o němž nikdo nesmí vědět. Do složitého případu se postupně vplétá krvavá minulost hradu a pověsti o zakletém podzemním vojsku, o krutých loupeživých rytířích, o přízracích a loupežnických pokladech. Poradí si Barbarič i bez pomoci Steina a Jaroše?... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská
Vydáno: , Argo
Originální název:

Vlk a dýka , 2017


více info...

Přidat komentář

Tomas20042004
28.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Dočítané. Som si myslel že bez Steina a Jaroša to nebude ono ale mýlil som sa. Jaroš sa síce na koniec na chvíľu ukázal ale bolo ho málo. Dej bol dobrý a stále napredoval. Opisy Sitna boli do detailu prepracované. Pokračujem v sérii.

raty
28.02.2024 5 z 5

5. díl série Stein a Barbarič tentokrát bez Steina. Notář Barbarič vyšetřuje záhadné zmizení mladé šlechtičny. Několikrát musí překonat své slabosti a dokonce se..... Ne, nebudu prozrazovat. Kdo četl ví a tomu , kdo nečetl a má rád historické detektivky, můžu doporučit nejen tento díl ale rovnou sérii.


Grohlinka
14.02.2024 3 z 5

Bez Steina a Jaroše jen půlka knihy, potvrzuje se mi, že Barbarič je nejslabším článkem, není to špatné, ale zdaleka nejslabší díl. Barbaričovy myšlenkové pochody byly celkem ubohé a rádoby romantická linka zcela zbytečná.

Čmeláček
29.01.2024 5 z 5

Ani tento pátý případ nebyl špatný, to vůbec ne. Notář Barbarič ho vyšetřuje skoro sám, to by jako bylo dobrý. Ale co to jeho chování? Jsem nestačil zírat, v předchozích knihách jsem si ani nevšimnul, že by to byl takový zvrhlík :). No ale nakonec je to jedno, kniha se četla zase jedna báseň a já jsem si ji užil. Takže asi tak! :)))

J0hn
20.12.2023 5 z 5

Tentokrát je případ jen pro notáře Barbariče. Kapitán Stein i kaprál Jaroš mi trochu chyběli, ale i bez nich je to na plný počet.

Andrea81
18.12.2023 4 z 5

Laťka je stále hodně vysoko. Jen tak dál.

TomHr
22.11.2023 5 z 5

Záhadný případ na hradě a v chodbách pod ním tentokrát řeší Barbarič samotný. Zdálo by se, že bez Steinovy nabručenosti a Jarošovy chladnokrevnosti to nebude ono, ale opak je pravdou. Červenákovo vypravěčské umění, dramatický příběh, stupňování napětí – kniha má všechno, na co jsme v sérii zvyklí. Navíc to vypadá, že se nám Baraberič zamiloval, že by trvalejší vztah?

annes
15.11.2023 5 z 5

Musím se zajet podívat na Sitno. Fakt jako jedu na dovolenou a přečtu si to tam klidně znovu a budu tam sedět celý den (samozřejmě až bude tepleji).
Měla jsem trochu obavy, jak to bude probíhat, když se naše parta rozdělí, ale nemělo to chybu. Příběh měl zase všechno - poklad, legendu, dobrodružství, tajemno, vraždu i romantiku. Paráda!

Vesmich
01.11.2023 5 z 5

Na každého dojde :), takže i na starého proutníka a požitkáře Barbariče. Baví mě to pořád stejně, vždycky se dozvím něco nového z Horních Uher a hned mě to láká se tam vypravit.

tlllk
28.10.2023 4 z 5

Príbeh si udržuje vysoký štandard, k detektívnemu príbehu zasadeného do našich reálií autor pripojil aj kúsok z Matejovho súkromia. Celé je to dobre namixované, len škoda že ako audio to zbehlo strašne rýchlo.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Jemnocitný, choulostivý a nezadaný notář Matěj Barbarič, sám řeší zapeklitý případ ztracené kastelánovy dcery panny Verony a loupeživých rytířů na staroslavném hradě Sitno.
Vytrhnutá stránka z kroniky - Erb s vlčí hlavou a dýka - jakému rodu mohl erb patřit?
Bravo pane Červenáku.

Johny_H.
15.09.2023 5 z 5

Musím říci že ač jsem měl ze začátku obavu, že v této knize se objeví jen notář Barbarič byla tato obava naprosto lichá a kniha je i přesto velmi povedené dílo které stojí za to. Stejně jsem stále zvažoval zda neubrat jednu hvězdu za absenci nejúžasnější postavy a to kaprála pardon seržanta Jaroše ale ten se sice na 2 nebo 3 kapitoly také objeví takže naprostá spokojenost.

mr.Zdenek
13.07.2023

První kniha co jsem od autora přečetl. Trochu podobné na Vondrušku. Příběh má spád, napětí, tajemno. Přesně moje krevní skupina. Budu muset v knihovně pohledat předcházející díly ze série.

martin8550
08.06.2023 3 z 5

Zpočátku to vypadalo na decentní konverzační vyšetřování ve stylu Agathy CH., ale pak se rozjela akce a Barbarič se svojí sedmihlavňovou zbraní proměnil spousta lidí na hromady roztrhaného masa a kostí. Bavilo mě prostředí této knihy, které se přeneslo z hlučných měst do hlubin štiavnických lesů stejně jako dobře nastudovaný historický kontext příběhu. Bohužel do příběhu přibylo také dost balastu, který tak nějak zbytečně zvyšoval počet stránek. Například epizoda s Jarošem už je vlastně nepodstatná vycpávka. Pořád je to ale zábavná četba na cestu do vlaku Praha Brno a zpět nebo odpočinkový víkend na chalupě, ale není už to taková pecka jako první tři příběhy.

kuruteku
20.03.2023 5 z 5

Tentokrát vyšetřuje sám Barbarič, krutosti ubylo (až na samotný zločin a vymáhání informací Jarošem), dějově to nijak ochuzené není. Naopak v odbě, kdy v západní Evropě se nesnášeli evangelíci s katolíky, z jihu se tlačili Turci až na Slovenko. A Juraj Červenák je skvělým vypravěčem příběhů z této doby. A hvězdička navíc i za doporučenou literaturu.

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Sólo Barbarič!
Pokračujem s Jurajom Červenákom a jeho trojicou vyšetrovateľov - SBJ - Stien, Barbarič a Jaroš...

Po Banskej Štiavnici, Prahe, Prešporku a Viedni prišlo na rad Sitno a jeho hrad. Tentokrát však štiavnický notár Matej Barbarič zostal na všetko sám.

„Som iba smrteľník. Neviem všetko a nevidím ľuďom do duše. Môžem vychádzať iba z toho, čo mi sami prezradia.“

Až v samom závere Matej využil vypočúvací „talent“ seržanta Jaroša, ale zvládol to s prehľadom. Zaujímavé a skvelé čítanie. Táto detektívna séria s historickým nádychom ma veľmi zaujala - jeden príbeh lepší ako druhý. Výborné!!!!
...a už sa teším na šiestu knihu.

„Vždy, keď sa stane niečo hrozné a nenájde sa okamžité vysvetlenie a páchateľ, ľudia začnú rozprávať o diablovi a prízrakoch. Hádajte, v koľkých prípadoch sa to potvrdilo.“

mataj
28.11.2022 5 z 5

Nejnovější záhadu, zmizení mladé šlechtičny na hradě Sitno, musí vyřešit Barbarič sám, bez svých společníků Steina a Jaroše. Ale příběhu to neublížilo, je stejně poutavý a dobrodružný.

Šnek86
20.09.2022 4 z 5

Tentokrát se jedná o Barbaričovo sólové pátrání po unesené dceři kastelána. Musí zde čelit nájezdu Turků a vypátrat i ztracený poklad, přičemž se zde rýsuje i jeho budoucí osud.Pokračuji v sérii.

netopýrek1985
08.09.2022 4 z 5

No trochu mě překvapilo, že tento díl je jen a Barbaričem. Jenže mé srdce zaplesalo, když se tam na chvilku objevil Jaroš, který povýšil. Zase povedený příběh

sgjoli
14.08.2022 4 z 5

Trochu jsem se bála, jak mi tahle kniha bude sedět, když tam nebudou Stein s Jarošem, ale Barbarič to zastal velmi solidně sám. Příběh sám o sobě se mi líbil - zajímavá zápletka, dobře zpracovaná, pro mne uspokojivě zakončené, byť v jedné věci tak trochu předvídatelné. Na několika místech dobře sarkastické hlášky, že jsem se u toho i zasmála - což nevím, jestli byl autorův záměr, ale mně to nevadilo, já tohle ráda. Četlo se to dobře. Pravda, nebylo to tak hutné a temné, jak jsme zvyklí z dřívějších dílů - možná proto nedávám plné hodnocení, ale "jen" 4,5 hvězdy. Nicméně tahle série mne prostě baví. Co kniha, to jízda. Mám velkou radost, když si série dokáže udržet vysokou laťku - a tahle série to zvládá na výbornou. (Žádnému dílu jsem nedala hůř než 4 hvězdy - většinou spíš k těm 5). Takže snad brzy na viděnou v dalším díle!