Spiknutí oběšenců

recenze

Spiknutí oběšenců (2021) 4 z 5 / akinomV
Spiknutí oběšenců

Tentokrát se mi do ruky dostal již 27.díl ze série Hříšní lidé Království českého, kde jsem se opět setkala s Oldřichem z Chlumu a jeho pomocníky Divišem a Otou. Setkání to bylo milé a opět jsem nebyla zklamaná.
Příběh se odehrává převážně na rozestavěném hradě Šarfenštejn a jeho okolí, kam se vydává Oldřich z Chlumu na žádost svého švagra Marka v Vartemberka. Ten chce pří této návštěvě využít přítomnosti královského zástupce, aby mu pomohl vyřešit jeho problémy.

Hrad má potíže se stavbou, protože se kdosi snaží veškeré stavební práce ukončit nebo alespoň protahovat. Markovu příbuznému, Benešíkovi z Benešova, který na stavbu dohlíží, zmízí manželka Adléta. Na hrad navíc přijíždí urození rytíři Čeněk z Ovjína, děčínský prokurátor Hereš z Ettinheymu a Ješek z Těchlovic. Poslední zmiňovaný se navíc snaží o směnu hradů. Jeho Vrabín, nedobytný skalní hrad, za nedokončenou stavbu Šarfenštejna. A kdyby jen to, navíc chce obvinit Marka z Vartenberka, že zneuctil jeho dceru Voršilu z Těchlovic a měl by si ji vzít za ženu.
Tento příběh je tentokrát pořádně zamotaný. Dále se totiž dočítáme o lupičích, kteří mají ve svých řadách i tajemnou ženu se zrzavými vlasy. Ale to není jediná zrzavá dívka, která se v ději objevuje a tak se nám to hned ze začátku pěkně zamotává. V Benešově u Ploučnice je zavražděn rychtář a podle jeho ženy to udělali lupiči, kteří byli předchozího dne oběšeni v Děčíně.

To by ale nebyl Oldřich z Chlumu, kdyby se díky svým přátelům nedobral zdárného konce. Nejprve ale musí Diviš i Ota projít těžkými zkouškami, kde jim půjde o život. Ne vždy je totiž zlo tam, kde ho obyčejně čekáme. A také nás kolikrát může překvapit, kde můžeme najít naopak pomocnou ruku.

Na závěr bych chtěla říct, že jsem z knihy byla nadšená. Bála jsem se, zda má autor ještě co vyprávět, ale je vidět, že nápadů má spoustu. Hlavní postavy jsem sice už znala, ale i tak mě dokázaly překvapit. Děj má spád a rozhodně je plný akce. Je to opět příjemná oddechovka, která vám zpříjemní čas, obzvláště v této době plné nepříjemných zpráv.

Komentáře (0)

Přidat komentář