Ve službách Jejího Veličenstva

recenze

Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva (2022) 4 z 5 / akinomV
Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva

Příběh vypráví o době, kterou Marion Crawfordová strávila u královské rodiny coby guvernantka dvou malých princezen – Lilibet a Margaret.
Vše začíná v roce 1931, kdy se mladičká Marion rozhodne přijmout dočasnou letní práci u vévodkyně z Yorku, aby po tři měsíce učila její malé dcerky. Jenže z letní brigády se stala práce na 16 let.

Dívky si Marion opravdu zamilují a ona se tak stává nedílnou součástí jejich životů. Společně prožívají veškeré historické milníky jako abdikace jejich strýce, 2.světovou válku a hospodářskou krizi. A když dívky povyrostou, je u nich i v době prvního velkého zamilování. Zkrátka, Marion je s nimi vždy, když jí potřebují a má pro ně vždy ta správná slova či objetí.

Zároveň vidíme i malý náhled do soukromého života samotné Marion, která pravidelně navštěvuje svoji osamělou matku v jejím rodném Skotsku. Pomáhá ji překonat těžkou zimu, která zásadně podkopala matčino zdraví. Také vidíme pomalý růst romantického vztahu s postarším bankéřem Georgem Buthlayem. Jejich vztah však prochází zatěžkávací zkouškou, když je Marion nucena zůstat v královské rodině déle než by chtěla. Vše pak graduje situací, kdy se Marion musí rozhodnout, jak moc loajální může ke královské rodině zůstat.

Zprvu jsem myslela, že příběh je naprostá fikce, ale pak mi to nedalo a na internetu jsem našla, že Marion skutečně existovala. Její příběh je navíc z části inspirovaný skutečnou knihou, kterou Marion Crawfordová sama napsala. Pak už jsem si na internetu vyhledávala skutečné postavy a porovnávala fotky s popisem v knize.

Ačkoliv jsem po knize sáhla čistě náhodou, jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Je to moc zajímavý příběh, který jsem neznala. Autorka podává informace citlivě a hlavně čtivě. Co mi v knize chybělo, byly fotky. Myslím, že by bylo opravdu zajímavé, mít při čtení hned možnost nalistovat skutečné fotografie a nemuset si je vyhledávat zvlášť.

Takže ať už jste fanošky královské rodiny nebo máte rádi příběhy na motivy skutečných událostí, tato kniha je pro vás. Já ji mohu rozhodně doporučit.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
27.12.2022

Za recenzi děkuji. O knize jsem nevěděla, ale podle recenze si ji velmi ráda co nejdříve přečtu