Detektiv s křídou v ruce...

recenze

Poslední zvonění pro vraha (2024) 3 z 5 / akinomV
Poslední zvonění pro vraha

Tento detektivní příběh od Jany Hrabovské, kterou jsem doteď neznala, patří do série „Původní česká detektivka“ z nakladateství Moba. Je to novinka letošního roku a zavádí nás do jedné sborovny liberecké školy. Od začátku se seznamujeme s jednotlivými kantory a můžeme hádat, kdy nastane ten očekávaný zločin. Tělo se totiž v knize objeví až někdy za 70 stránkou a tudíž máme dostatek prostoru si jednotlivé postavy zapamatovat a třeba i oblíbit.

Nejvíc prostoru tu dostává Renáta, jedna z profesně nejstarších v místním profesorském sboru. Je mi sympatická tím, že neholduje zbytečným drbům a snaží se se všemi v poklidu vycházet. Nejblíže má k učitelce angličtiny a výtvarné výchovy, Barboře. Barbora ji tak trochu nahrazuje dceru, která před lety odešla z domova a přetrhala vazby s matkou.

A právě Barbora se po jednom víkendu neukáže ve škole. Renáta by celou situaci hned řešila, ale musí jen přihlížet ne moc schopnému vyšetřovateli, který řeší svůj první velký případ. Ve sborovně se šíří drby a za vlasy přitažené teorie. Stále vidíme počínání jednotlivých učitelů, ale nejvíce se zaměřujeme na Renátu, která nám postupně poodhaluje svou minulost. Ta se navíc rozhodne, že celou záležitost se zmizením své kamarádky vyřeší a velmi pomalými krůčky se přibližuje k vrahovi. Víc asi není potřeba prozrazovat. Detektivka není úplně dlouhá a přilišné prozrazení děje je spíše na škodu. Ať si čtenář utvoří svůj názor na jednotlivé členy občasných obyvatelů sborovny, kde se velká část příběhu odehrává.

Z mého pohledu jsem dostala trošku jinou detektivku než jsem očekávala. Školního prostředí tam máme hodně, to nepopírám, ale toho detektivního pátrání tam zase tolik není. Policie je vykreslena velmi komicky a neuvěřitelně. Hlavní vyšetřovatel dost neprofesionálně vyzrazuje tajné informace, které se dostávají mezi veškeré podezřelé.

Kniha mi stylem připomíná detektivky Michaely Klevisové, kde se také hodně zaobíráme životem jednotlivých aktérů příběhu. Ale tam je i slušná detektivní práce a máme možnost odhalovat pachatele s detektivy. Tady to pokulhává. Renáta se sice snaží něco vypátrat, ale je to všechno o náhodě než o dedukcích. Spíš než detektivku bych příběh nazvala románem ze života s detektivní vsuvkou.

Knihu hodnotím dobře, četlo se to rychle. Jen bych řekla, že té detektivky je tam na mě málo.

Komentáře (0)

Přidat komentář