Kriminálka Švýcarsko

recenze

Asistent (2022) 4 z 5 / akinomV
Asistent

Detektivka ze švýcarského prostředí od české autorky, to může být průšvih a nebo také překvapení. V tomto případě se přikláním k tomu překvapení, protože mě kniha zaujala a čtení jsem si užila.

Příběh nás zavádí do nejmenovaného města, kde se máme již podruhé setkat s detektivní dvojicí Simonem a Camillou. Tohle bylo moje první setkání s autorkou a vlastně vůbec nevadilo, že jsem nečetla předchozí díl. Vše podstatné se dozvíme a jinak sledujeme samostatný příběh.

Hlavní částí příběhu je detektivní zápletka, kdy se ve městě spustí řetězec vražd. Oběťmi se stávají muži, kteří mezi sebou nemají zdánlivě nic společného. Všichni však žijí sami a vraha si pustí do svého domova. Pochází však z různých poměrů, mají rozličné zaměstnání a ani se neznají navzájem. Je tedy záhadou, jak si je vrah vybírá. K dvojici vyšetřovatelů se přidává nová posila Julien, který vystupoval už v předchozí knize. Jak jsem pochopila z vyprávění, pomáhal Simonovi a Camille v předchozím příběhu a nyní, poté co dokončil studia, se může připojit k týmu.

V knize se ale prolíná více příběhů. Zároveň sledujeme osudy jedné mladé dívky, která chtěla změnit svůj osud. Vypadnout ze zapadlé vesnice, kde všichni znají jen trvrdou práci a skoro žádnou zábavu. Žít úžasný život ve velkoměstě a plnit si své sny. A tak vezme příležitost, jak se říká „za pačesy“ a z vesnice při první příležitosti uteče. Jak se její život změní a jestli se její sny vyplní, to se v knize dozvíme. Jinde nahlížíme do soukromí obětí či detektivů, kteří nemusí řešit jen případ, ale i svůj společný život.

Kapitoly jsou pojmenované a mění se v nich vypravěč příběhů. Tak se dostáváme víc do hloubky vyprávění, protože známe obě strany děje. Osobně se mi kniha líbila. Vůbec nevadí, když se ke knize dostanete bez přečtení předchozí, ale není na škodu začít číst od začátku, už kvůli postavě Juliena, která se tu objevuje s minulostí, kterou znají jen čtenáři prvního dílu. Zároveň mám z knihy dojem, že u tohoto dílu nezůstane a v dalších knihách se s postavami znovu setkáme. Nejenom s těmi hlavními.
Tak přeji pěkné počtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář