Mrtvá z Deptfordu

recenze

Mrtvá z Deptfordu (2023) 4 z 5 / akinomV
Mrtvá z Deptfordu

Autorku Ann Granger mám ráda a už se mi doma hromadí knihy z jejích dvou sérií. Tato kniha patří do série „Viktoriánských detektivek“ a jedná se už o šestý díl. Vůbec nevadí, pokud se knihy čtou na přeskáčku, autorka vše umí jednoduše zopakovat, ale pokud se budete držet pořadí, určitě to bude lepší počtení.

I zde se setkáváme s komisařem Benem Rossem a jeho ženou Lizzie. V knize se střídají kapitoly z pohledu Bena a z pohledu Lizzie. Na začátku je objevena mrtvola ženy, kterou naleznou pohozenou na jakési skládce v chudinské čtvrti. Místní inspektor si neví rady a pošle pro posilu do Scotland Yardu, který povolá Bena Rosse k případu. Komplikací se ukáže skutečnost, že žena u sebe nemá žádné věci, které by potvrdily její totožnost. Sama je i nedostatečně oblečena pro pobyt venku a nemá ani šperky. Nicméně je podle fyzického stavu těla jasné, že půjde o lépe situovanou ženu.

Ve stejnou chvíli je Lizzie ve složité situaci, když se snaží pomoci rodině snoubenky svého přítele Franka. Frank je synovec paní Parryové, což je vdova po Lizzině kmotrovi. Ta se po smrti rodičů o osiřelou Lizzie postarala a vzala ji k sobě. Teď se však musí před paní Parryovou ututlat skandál, který by mohl svatbu odložit nebo i úplně zrušit. Bratr snoubenky se totiž stal závislým na hazardu a vypůjčil si dost velký obnos peněz u lichvářky a nemá jej jak splatit. Lizzie se tedy vydává s ním i s jeho sestrou na cestu k lichvářce a chce domluvit lepší podmínky.

V momentě, kdy se dostaví před dům oné lichvářky se však naše příběhy protínají. Protože chvíli předtím se Ben Ross setkává s dívkou, která šla nahlásit zmizení své zaměstnavatelky a přesně v tu chvíli, kdy je vezme do domu, přijíždí Lizzie a služebná v jejím doprovodu uvidí posledního návštěvníka své paní. A tím se stává hlavním podezřelým.

Tohle vše se odehraje na prvních stránkách a my se pomalu noříme do příběhu, který poukazuje na nuzný život v oblasti Deptfordu. Je to dost smutné čtení, když si člověk uvědomí, v jakých podmínkách se lidé ocitali nebo se do nich rovnou narodili a jak málo šancí na změnu měli. V kontrastu pak vidíme chování mezi lidmi z vyšších vrstev. Jak je pro ně důležitější, co se o nich mezi lidmi povídá a hodně věcí je pro ně samozřejmost. Ben se musí potýkat s problémy cizího prostředí, kde nezná místní lidi ani vazby mezi nimi. A jak tomu už tak bývá, Lizzie se do vyšetřování, i přes počáteční zdrženlivost, zapojí.

Knihu jsem si přečetla moc ráda a pokud máte rádi klidnější styl vyprávění, určitě doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář