Vražedná Mallorca podruhé...

recenze

Odplata za chamtivost (2022) 4 z 5 / akinomV
Odplata za chamtivost

Tak jsem se dočkala pokračování případů z Mallorcy. Toni Moralese jsem si oblíbila už v prvním díle a tak jsem byla zvědavá, jak bude jeho život na ostrově pokračovat. Opět se tu setkáváme s jeho manželkou Mel a samozřejmě i s jeho svéráznou tchýní Adelheid. Nechybí jeho vyšetřovatelský tým a nový případ.

Tentokrát to ale vypadá, že těch případů bude víc. Nejprve se při rekonstrukci starého hotelu nalezne zazděné tělo mladé ženy, turisty trápí vykradené pronajaté byty a někdo se zaměřil na toulavé kočky s tím, že jim nachystal otrávené návnady. Navíc tu máme postavu Ikera Ribota, který je trnem oku mnoha lidem. Navenek působí jako ctihodný muž, který za peníze své zesnulé ženy podporuje město, ale uvnitř je to skrz naskrz cynický, sobecký a naprosto neempatický ubožák. A jak už to tak bývá, případy se budou točit právě kolem tohoto muže. A jeho smrti...

Aby toho nebylo málo, začíná to mezi členy týmu skřípat. Objevuje se nedůvěra a podezření na jednoho z nich. Jak moc je pravděpodobné, že je mezi nimi úplatný policista? A kdo o tom může vědět a vše krýt? Toni se stále nedokázal smířit se smrtí svého nevlastního bratra Lucase a teď mu hlavou vrtá, jestli mezi nimi není někdo, kdo by mohl mít prsty i v tomto případu.

Co bych u knihy brala jako přidanou hodnotu jsou zajímavosti z nezvyklé destinace. Dozvídáme se o promlčecích lhůtách za zločiny, jak na Mallorce působí 3 různé druhy policejních útvarů a co mě nejvíc překvapilo, jaká práva tam mají squatteři, kteří se vám nastěhují do vašich prázdninových domů. Člověk by nakonec řekl, že to nemůže být vůbec pravda, ale autorka to na konci knihy vysvětluje. Zároveň přibližuje pozadí příběhu a inspiraci, která ji k tomuto příběhu vedla.

Na druhou stranu bych autorce vytkla, že nám pachatele naservírovala moc rychle. Ačkoliv ještě nejsme na konci příběhu, už je dost zřejmé, kdo je vrahem. Trošku jsem čekala, že mi někde něco uniklo a na konci se bude konat překvapení, ale bohužel. Navzdory tomu mi to ale zas tak moc nevadilo, protože kniha se četla pěkně, příběh plynul rychle a hlavně, bylo to zajímavé. Takže určitě doporučuji jako spíš odlehčené čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář