Spiknutí oběšenců

recenze

Spiknutí oběšenců (2021) 4 z 5 / lada.ladislav
Spiknutí oběšenců

Pokud máte rádi sérii Hříšní lidé Království českého od Vlastimila Vondrušky, jistě víte, že právě vyšel již 27. díl nazvaný Spiknutí oběšenců. Vzhledem k tomu, jak je tato série rozsáhlá, si možná říkáte, zda vás ještě vůbec dokáže autor něčím překvapit? Přiznávám se, že tuto větu si pokládám snad u každé další novinky, kterou pan Vondruška vydá. Nicméně s uspokojením mohu rovnou odpovědět: vždy se něco takového v jeho knihách najde!

Já jsem se na další díl s Oldřichem z Chlumu těšil - nutno podotknout, že dnešní doba nám moc radostí v životě nenabízí, takže večery s knihou jsou pro mě záchranou. A Vlastimil Vondruška patří mezi mé osvědčené autory. Dokáže mě rozptýlit a jeho detektivky si získají mou plnou pozornost. A nebylo tomu jinak ani v tomto případě.

Jsem spokojený se zápletkou, kterou zde autor vystavěl. Příběh postupně nabírá na obrátkách a neustále se něco děje. Ano, dějově je příběh hodně zamotaný. I samotná zápletka byla vcelku komplikovaná, pachatelů přicházelo v úvahu mnoho, což i čtenáře dožene k zamyšlení nad tím, jak se vše vlastně vyvrbí. Nemám dojem, že by něco bylo až příliš přehnané a rozuzlení v mých očích dává smysl. Musím ale napsat, že ačkoli se první dvě třetiny příběhu pěkně rozjíždějí, závěr působí trochu useknutě. Některé odbočky si možná autor mohl odpustit, ale já beru jeho díla spíše jako odpočinkové čtení, takže s tím nemám žádný problém a dokážu si užít to, co je mi nabídnuto. Autorův styl je čtivý a celá detektivka byla pro mě záležitostí jednoho večera. A byl to příjemně strávený čas. Navíc mám rád i atmosféru příběhů, kterou autor prostřednictvím slov dokáže vytvořit.

Občas je autorovi vytýkáno, že mu více záleží na kvantitě než na kvalitě. Já jsem si ale vytvořil na jeho dílech závislost, takže si nedovedu představit, že by ve svém spisovatelském tempu ubral. A autorův styl mám rád. Zřejmě je potřeba brát jeho knihy především jako odpočinkové čtení. A když vás jeho dílo nezaujme, nic vám nebrání zkusit jiného autora.

Máte-li sérii Hříšní lidé Království českého rádi, nezklame vás ani nejnovější díl. Za sebe mohu říct, že se všechny nesou v podobném duchu a málokterý z nich se z mého hodnocení vymyká. Já jsem byl spokojený, stejně jako s většinou předešlých příběhů.

Komentáře (0)

Přidat komentář