Smrt za smrt

recenze

Přiznání (2019) 4 z 5 / Lena91
Přiznání

Ačkoliv v zahraničí je irská autorka Jo Spain již známá díky sérii inspektora Toma Reynoldse, u nás román Přiznání vychází jako první autorčina kniha přeložená do češtiny, a tak si Spainová české čtenáře musí teprve najít a získat.

Kniha začíná prologem, kolem kterého se vlastně točí celý příběh. Během pár stránek v něm autorka popisuje brutální útok neznámého muže na velmi bohatého bankéře Harryho McNamaru ve vlastním domě za přítomnosti jeho ženy Julie. Útok je popsán do nejmenších podrobností takovým způsobem, že skoro slyšíme praskat chrupavky, kosti a téct krev. Harryho tento muž doslova rozmlátil „na kaši“ a o hodinu později se přiznal na policii.

V tuto chvíli si říkáte, že to bude „hustej“ thriller. Žádných další mordů se však nedočkáte. Vyprávění se dále rozvíjí v detektivním duchu s příměsí společenského románu, a to ve třech vyprávěcích rovinách. Onu detektivní část zastupuje vyprávění seržantky Alice Moodyové, která se vrhá s chutí do případu a snaží se najít jakkékoliv spojení mezi napadeným a pachatelem, který tvrdí, že to nebyl plánovaný čin a Harryho McNamaru vůbec nezná. Druhý pohled na celý příběh nám poskytuje Harryho manželka Julie McNamarová, která nás seznamuje s historií jejich manželství od počátku, až po osudný útok na jejího muže. Zde kniha hodně inklinuje ke společenskému románu, neboť Julie hodně popisuje společnost a vývoj jejich vztahu. Stejně tak na mě působí i třetí vypravěč, kterým není nikdo jiný než pachatel „JP“, celým jménem John Paul Carney. JP popisuje své nešťastné dětství, dobu, kdy musel odejít ze školy, aby uživil malou sestru Charlene, když od nich matka odešla a otec se upíjel v sebelítosti.

Postupně se tak seznamujeme s rodinnými historiemi obou stran a na povrch se derou spojitosti, na které je i seržantka Alice krátká. Ta si neustále klade otázku, jak se znaly JP s McNamarou, a tato otázka je zodpovězena ve chvíli, kdy se JP zaměří na vyprávění o své sestře Charlie a její tragické smrti.

Román Přiznání vás možná na začátku zklame, pokud opravdu čekáte natřískaný thriller, avšak velmi mile překvapí, pokud ho přijmete jako společenský román s drsnějším prologem. Osobně mám velmi ráda knihy, kde se tajemství pomalu odkrývá a jednotlivé dílky skládačky do sebe zapadají a přesně takto to u Přiznání je. Otazník visící nad zásadním činem vás nutí číst dál a nepřestat, dokud nezjistíte, jaký motiv k tomu činu JP vedlo. Určitě mohu doporučit pro všechny, kdo vyhledávají napínavé čtení, detektivní zápletku a zajímavou sondu do dvou tak odlišných rodin.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář